11 mai 2012

Cele mai bune cupaje albe romanesti - concurs la Madame Pogany

    Caldura mare afara, atmosfera primitoare inauntrul restaurantului, mai ales de cand geamurile au fost eliminate, o noua ocazie de a cunoaste oameni sau chiar a-ti face prieteni noi, cu care impartasesti aceleasi pasiuni. Multumim Razvan si Victor, multumim Madame Pogany!
    La start s-au aliniat 12 probe, alese pe spranceana, unele introduse in ultimul moment:

   1. Rusalca Alba 2011, Crama Oprisor: impresia lasata a fost de vin corect, insa fad, uleios, cu o aciditate foarte scazuta. L-am intalnit intr-o forma.. mai buna cu cateva lungimi fata de cele 80 pct. de acum.
   2. White Artisan 2011, Aurelia Visinescu: predomina senzatiile dulci, atat in nas, cat si in atac, are o oarecare asprime, usor amarui pe final. 83 pct.
   3. Cuvee Amaury 2010, SERVE: afumat intens, chiar tamaios, floral, banane-pere-ananas, atac si gust bunicel, onctuos. S-a deschis elegant la a doua incercare. 84 pct.
   4. Fume 2011, Budureasca: nas complex, de intensitate ridicata, atac in note dulcege. 84 pct.
   5. Alb de Purcari 2009: inca se tine bine, la inceput se aseamana foarte mult cu proba 3, gutuie fume, crestere placuta calitativ dinspre miros spre gust, aciditate buna. 83 pct.
   6. Cuvee X 2011, Lacerta: inca nu i-a venit sorocul, pare nelinistit, nasul este foarte interesant, insa in gura se prezinta cam acid, un fresh impins la extrem. 82 pct.
   7. Cuvee Visan 2010, Gramma: se gaseste din ce in ce mai rar, ar fi fost de viitor un 2011. 81-82 pct., la viata lui a fost mult peste azi.
   8. Negrini 2011: de asta sunt interesante blind-urile astea, de fiecare data ai parte de surprize, iar cea de la Negrini este una placuta. Chiar daca si aici se simt acele note amare, ele se integreaza bine in florile si citricele Chardonnay-ului; de n-o fi Feteasca Alba, nu mai stiu. 86 pct.
   9. Golem alb 2011, Crama Basilescu: luat direct din tancurile de inox, fara eticheta: miere, tei si soc, poate si ceva iasomie - cum spunea cineva - lasa impresia de proaspat, gustos. Am simtit o foarte subtila nuanta de coaja de portocala care ii da o personalitate distincta. 86 pct.
   10. Solo Quinta 2011, Cramele Recas: Da! Atat. 88 pct.
   11. Millenium alb 2011, SERVE: aspect general un pic mai comercial decat elegantul Amaury, fresh dar in acelasi timp intens aromat. Prospetimea placuta il duce la 84 pct.
   12. Feteasca Regala cu Pinot Gris 2011, Avincis: aceleasi observatii ca la Rusalca: l-am vazut de cateva ori pana acum, de fiecare data intr-o forma buna, insa azi a lasat (olfactiv) impresia de baric excesiv, cu toate ca gustul a fost cel cautat. 83 pct. Acest vin a castigat concursul.

8 comentarii:

  1. ceva e putred aici; blat electoral pe fata :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu, nu ma bag, mie nu m-a dat nimeni nicio galeata, niciun mic!
    Oricum, vinul e foarte bun, doar ca n-a fost azi in forma sa de gala. Dar asta ramane opinia mea, majoritatea a decis..
    Ma asteptam la mai mult de la Lacerta si Amaury, m-a surprins placut Golemul "en primeur" (sa vedem cand o sa iasa!), dar si Negrini. SQ pastreaza calitatea constanta, tot respectul!

    RăspundețiȘtergere
  3. E normal ca Solo Quinta sa iasa in fata e un cupaj (corect ar fi asamblaj)din vreo 5 soiuri, majoritatea celorlalte fiind din 2-3. Oricum vinul este intr-adevar deosebit dar au mai mult de 2 pahare nu pot sa beau...
    La fel si cu Golem, care parca are vreo 3 soiuri dar cu strugurii vinificati impreuna, nu?
    Pana la urma cam comparam mere cu pere..:))
    Mie personal mi-a placut mult cupajul de la Avincis, mai ales pentru eleganta si subtilitatea de care da dovada, in conditile unei constructii excelente. De aceleasi caracteristici da dovada si Amaury...dar care nu e vin pentru concursuri.
    Sunt curios de Negrini...ca am incercat nimic de la ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bineinteles am vrut sa zic ca Nu am incercat nimic de la ei in ultima propozitie. Deh oboseala...

    RăspundețiȘtergere
  5. Zici tu ca daca e din mai multe soiuri e prin definitie si mai bun? Eu as fi baut vreo doua sticle daca mai ramaneau :)).
    Tema a fost cupaje albe romanesti, daca era sa se aleaga doar FA cu Riesling probabil aveam doar un vin in concurs.
    Amaury si Avincis n-au fost in forma lor cea mai buna - zic eu, desi cel din urma a intrunit majoritatea sufragiilor. Negrini - invers, intr-o forma de gala. Despre baut si mai ales gasit, stii politicile non-comunicare ale majoritatii producatorilor. Ultimul caruia i-am dat un mail sa-l intreb unde gasesc un anume vin al sau m-a trimis la Le Manoir, care-l bate de-l usuca pe Vinexpert la preturi. No thanks!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda, nu prea avem de unde alege un anumit tip de cupaj...
    Deh...Le Manoir..:))
    Bine ca nu te-a trimis la Vinexus.de ca probabil nu te mai intorceai..:)) Pfiuu....Practici, obiceiuri si traditii romanesti

    RăspundețiȘtergere
  7. In grupul nostru, Avincis nu a intrat in primii 3. De unde a iesit castigator, ramane de vazut. Pentru mine, in afara de surprizele vinoase (Negrini, Golem), alegerea castigatorului ramane in zona de mister. Silviu

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut Silviu, foarte interesant ce spui, pentru ca daca-i pun si pe cei din grupul nostru deja suntem jumatate din audienta. Era un domn de la Avincis afara, care cred ca a adus si vinul..

    RăspundețiȘtergere