2 august 2011

Doua Tamaioase bune

    Dupa ultima evaluare a vinurilor luate de la Pietroasele scorul a fost indecis, asa ca am trecut la urmatoarea mostra. Si asa i-a venit sorocul sticlei cu nr. 4 din stoc. Ca sa fiu sigur ca am rezultate exacte, am insotit-o pe misterioasa buzoiana cu o verisoara sud-vestica, in speta cea de Vanju Mare 2009. N-am avut 2008, ca n-am gasit, spre deosebire de cei de la vinul.ro care au gasit-o (sau au cautat-o special? sper sa nu gresesc si sa fie vorba de Riesling sau SB, dar ideea e aceeasi) si au facut-o praf in ghidul lor 2011. Nu prea inteleg sensul de a evalua un vin din zona de jos a preturilor (hai sa zic totusi medie, ca vinurile sunt alese numai din super-market) dupa 3 ani, cand e clar ca o sa fie over-aged. Dar am sa revin la acest subiect in viitorul apropiat - recenzie la acest ghid.
    Am ales Castel Starmina din mai multe motive: l-am apreciat candva la 80 de puncte - adica imediat deasupra liniei care delimiteaza zona de vinuri din care as mai lua vreodata si restul, face parte din aceeasi gama de pret (aproximativ, 17 lei), mi se pare suficient de tipic ca sa fie folosit ca etalon. Argumente contra: diferenta procentului de zahar, cel din Banat e demisec, iar cel de Pietroasa e dulce. Sau a fost. Ar mai fi de mentionat ca in topul personal, deocamdata la capitolul Tamaioasa Romaneasca troneaza pe primul loc cea de Budureasca, 2007, cu 89 de puncte.
    Despre vin: e mai sus decat cele din categoria "best buy"; l-as incadra la "ce-ai pazit pana acum de n-ai incercat asa ceva?" E 12 lei sticla la crama, in alte locuri/localuri nu prea e de gasit. In miros se simte un dram de iarba alaturi de cel specific, nu foarte intens. Gustul aduce a miere (stafide si migdale mai adauga ei pe eticheta), tamaie. Zaharul nu e chiar asa mult cum te sperie eticheta :"Dulce", ci rezonabil, bine incadrat in complexul celorlaltor caracteristici. Pe dop scrie mare VINCON :)), iar sugestia de asociere tot de pe eticheta cu nuci, migdale sau dulciuri s-a dovedit bine documentata. Evaluarea pentru statistici: 81 pct.

    In alta ordine de idei, incepand de azi, prin bunavointa companiei care ma suporta de vreo 5 ani, am primit new wheels. Am renuntat la un  Passat pentru care trebuia sa mai astept inca vreo 6 luni, era break (bleah), si daca nu se putea sa aiba cutie DSG nu ma incanta. Asa..macar 4x4 sa fie, ca pretul e acelasi. Incep sa descopar pas cu pas de unde vine acest pret aproape dublu fata de vechea Octavia II. Nu va arat si nr. de inmatriculare, sa nu dati cu pietre dupe (da, dupe - asa se zice in Oltenia) mine daca am zis de rau despre vreun vin. Octavia Scout, culoarea se numeste Rosu Brunello, este aleasa de mine, iar numele de scena dat azi la botez este Montalcino. Botezul e inca in desfasurare, cu un Traminer de Targoviste (cel din Bulgaria, normal) Cuvee Prestige 2006 (19,6 leva la Balcic la non-stop), despre care poate am sa va povestesc candva ca a primit 80 de puncte, avand un gust fin, interesant, undeva intre tamaioasa si muscat, fiind un vin placut, de recomandat. Nu acelasi lucru pot spune despre alte doua bulgaroaice, Tcherga 2010 - un cupaj de Chardonnay si Muscat nereusit, si un Viognier al fratilor Minkov, din pacate mult sub altul chilian incercat mai demult, acesta din urma fiind si la jumatate de pret. Tot in episoadele imediat urmatoare voi incerca un rezumat al celor 200 de vinuri degustate si inventariate pana acum. Daca ma apucam prin '93 de excel-ul asta acum eram departe :).
 preturile sunt in leva

4 comentarii:

  1. Tamaioasa produsa de statiune e achizitionata si imbuteliata (printre altii) si de speedy-gonzales Husi si de vincon. Posibil sa fie vreo incurcatura de dop sau chiar le-o imbuteliaza cei de la vincon.
    Nu desfaci inca sticla aia de colectie de la Pietroasa? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Florine! Am dezviriginat-o cu cateva zile in urma. S-a pastrat bine, desi si-a mai pierdut din aciditatea atat de necesara contrabalansarii zaharului in exces (e dulce). Aduce a migdale, trandafiri, arata foarte bine, desi cam plat. E cam la nivelul Busuioacei Eclipse de Basilescu; in frunte ramane oricum Autentique-ul, care are arome si gust mult mai clare, mai fine, insa cea de Pietrosele e doar 20 de lei, asa ca e chiar un best-buy.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa anunti poporul cand mai ai drum pe la Pietroasa. :)
    Astia de la statiune nu folosesc drojdii importate si super inteligente de pe nu stiu unde. Fara trucuri, ala e gustul si dulceata la o busuioaca.
    Nu e vreun super soi, e doar o varietate de muscat.

    RăspundețiȘtergere
  4. yeast infection infection is in particular unwashed in individuals with Hygiene habits, can too impart to
    yeast product by creating an environs in which it
    is easier for the yeast to manifold. Aceste fungii au
    r d yeast of its solid food root bread.

    Feel free to surf to my web-site ... mouth yeast infection pictures

    RăspundețiȘtergere