15 septembrie 2013

Misterioasa degustare de la Pogany

    Toamna arata ca exista si ea din cand in cand si odata cu dansa vinurile revin in atentia noastra. Rose-ul se retrage din scena dupa ce si-a facut numarul in ovatiile musteriilor, tragem cu ochiul spre rosu, dar nici de albe nu ne dezicem inca. In felul acesta a vazut si Doamna Pogany situatia, impreuna cu Vinitaly Deluxe, cei care ne-au oferit o degustare de vinuri italiene albe si rosii, in orb. Ordinea de degustare este aleasa tot timpul dupa criterii numai de Doamna stiute, singurul scop fiind ca participantii sa descopere cat mai greu probele.
    Dupa un minunat spumant marca Valdo, incadrat la 88-89 de puncte, s-a amestecat un set de trei albe:

ROCCA DELLE MACIE, Occhio a Vento, Vermentino, Maremma Toscana 2012 
GERARDO CESARI, Cento Filari, Lugana 2011
TASCA D'ALMERITA, Tenuta Regaleali, 'Leone d'Almerita' Contea di Sclafani 2012

... si unul de cinci rosii:
TASCA D'ALMERITA, Sallier de La Tour, Syrah, Sicilia IGT 2010 
ROCCA DELLE MACIE, Campomaccione, Morellino di Scansano 2008
ROCCA DELLE MACIE, Chianti Classico Riserva, 2008
GERARDO CESARI, Amarone della Valpolicella Classico, 2008
si un intrus venit sa strice petrecerea, 
CRAMA BASILESCU, Feteasca Neagra, Ancestral, 2008.

    Acu, scopul acestui post nu e sa rastorn din tastatura toate fructele din livada sau padure, ci sa explic de ce mi s-a parut mie tare misterioasa aceasta degustare:

1. A fost in blind, n-am stiut ce bem - simplu, nu?
2. Niciun reprezentant al importatorului n-a scos o vorba despre vinuri. De fapt n-a interactionat deloc cu cei prezenti. Stiu ca amplasamentul e greu de gestionat cu un speach pentru toti odata, dar era de asteptat macar sa ne intrebe cineva care ne-a placut mai mult, de exemplu. In sfarsit, asta o fi un nou model de business pe care nu-l inteleg eu. Mare mister.
3. Feteasca Neagra basilesciana a rupt tot! Este impresionanta evolutia si chiar daca nu mai exista oficial pe piata, s-ar putea sa avem ocazia sa ne revedem cu dansa, intr-un alt context - dar misterul asta nu vi-l pot dezvalui. 89 de puncte de la mine, am auzit ceva si de 91 in zona. Parerea a fost unanima la masa noastra de sase persoane, de fapt italienele n-au avut prea multe de spus, in afara de Chianti Classico Riserva (86) au fost intre 80 si 85 de puncte. 
    In incheiere multumesc (si) lui Daniel, de la 1000 de chipuri pentru Cabernetul 2011 oferit spre testare, cam tanar deocamdata, dar cu mari sanse la un vin bun, si sa nu uitam de Pinotul Noir Luscan 2011 - un adevarat exemplu de soi, de care cu siguranta veti povesti nepotilor daca va va lasa inima sa dati pe el mai multi lei.
    
=====================================================================
Despre etimologia cuvantului "maidanez" si iubirea animalelor, un interesant interviu AICI.

2 comentarii: