6 noiembrie 2011

Provino 2011

    Un festival de vinuri la Iasi, caruia i s-a facut asa multa reclama, incat credeam ca o sa vina si niscaiva OZN-uri cu vin intergalactic, in afara de toata floarea cea vestita romaneasca. N-am ajuns in Moldova datorita lui, dar fiind la sub 200 km distanta tot week-endul, m-am gandit sa dau o raita. Mi-au placut carnatii la gratar din fata, decoratiunile interioare, fetele de la diferite standuri; 3 lei intrarea, insa daca voiai sa degusti ceva de la Cotnari (par example), trebuia sa dai 10 lei si sa astepti ora H. Sesizati si dvs. diferenta intre un producator mare si ceilalti? Nu da, Morosene!!

    Numarul de participanti, destul de redus: Gramma, Basilescu, Cotnari, Murfatlar, Averesti, Bucium, Samburesti, Vinarte, Oprisor, Nicoresti, Budureasca si Loza Wine din Moldova.

    Capete de afis: Golem-urile Basilescu, alb si rosu, Riesling dulce 2001, Prince Mircea si Matei - Vinarte, Cabernet Sauvignon Fatum si Syrah M1- Murfatlar, Babeasca Neagra - Nicoresti, 2008, Sfintii de la Oprisor, seria Origini de la Budureasca. Am plecat de aici cu cateva vinuri "la pachet", despre care am sa va povestesc cate ceva in viitor, daca merita osteneala.

    On site m-am oprit asupra unora neincercate pana acum:
 - Riesling dulce Sirena Dunarii, Vinarte, 2001 (mult prea dulce si uleios pentru preferintele personale). Producatorii vor avea niste surprize pentru iubitorii de vin, cu lansari in Bucuresti si alte cateva locatii din tara incepand cu 12 noiembrie, de asemenea promit un site pana la sfarsitul anului.
- Cabernet Sauvignon Erotikon Oprisor - editie limitata 2000 de sticle - nu m-a dat jos din picioare; important e ca n-am reusit nici acum sa ma impartasesc cu vreo lingurita de Smerenie.
- Zghihara, Averesti, 2011 - interesant nevoie mare la prima vedere, luat sticla intreaga la pachet, sper sa nu ma doara capul dupa 2 pahare.
- Aligote Gramma 2010 - bun, dar felicitari mai ales pentru preturile care devin pamantesti - 32 lei sticla. Luat Cuvee Visan to go.
- Cabernet Sauvignon Loza Wines, sec, 2007, 24 lei - degustat odata ajuns acasa: la un concurs de gemuri de prune ar fi castigat detasat. Slab alcoolizat, 11,5%, corp slab, e sec cand oi fi eu popa, post scurt si un usor iz de vin prost, specific din pacate peste Prut. Cand gasiti vreun vin bun din zona asta, dati-mi si mie un bip. 77 pct.
- Syrah M1, Murfatlar - eh, in sfarsit ceva de soi de la cel mai mare producator. Nu va uitati dupa el prin magazine, ca au fost facute doar cateva mii de sticle, iar pretul s-ar putea sa aiba 3Ha. Pardon, 3 cifre.
- Budureasca Reserve si Feteasca Neagra 2007, ambele din seria Origini: Feteasca a fost pe inima mea, de aceea am completat stocul si cu dansa.
- alte rosii de la Nicoresti, cam departe de reusita Babeasca Neagra (fiftyfivefuckinglei), dar apreciez deschiderea si sinceritatea celor de aici.
- altele care nici macar nu merita sa fie gasite de Google pe aici.
   
    In aceeasi nota lazy de dupa-amiaza de week-end, am aflat de  niste calitati fantastice ale vinurilor moldovenesti, specificate chiar de ei in pliante: "Chardonnay [..] se asociaza cel mai bine cu stilul bucatariei moldovenesti cu pui grill, somon, scoici si avocado. Se asociaza foarte bine si cu mancaruri frantuzesti si pastele italiene cu crema si sos".  Sau: "Sauvignon Blanc [..] se recomanda foarte bine cu mancaruri usoare, precum carne alba, peste, fructe de mare, kebab si pui grill". No comment.
     Concluzie: o sarbatoare de Provin-cie slabuta, fara prea multi participanti - atat expozanti cat si vizitatori, dar o modalitate bunicica de a-ti petrece o ora-doua daca esti din cartier. Daca scot hostesele, expozantii, ninja si morosenii nu cred ca incropeam de un meci de fotbal sambata dupa-amiaza; ar fi trebuit sa fie momentul de maxima audienta, nu? Carnatii la gratar de afara chiar au fost fantastici, de ei am sa-mi amintesc cu siguranta. In cazul in care n-ar fi participat Budureasca, Basilescu, Vinarte si Oprisor, se putea foarte bine desfasura si la marginea drumului, intre Rm. Sarat si Focsani.  (Oprisor nu, pentru ca oricum ar fi venit si acolo, dar dupa 517.000 de balciuri si sezatori bifate in 2011, in bugetul de promovare s-ar putea sa fi ramas doar de o taraba la Mitropolie. E bun si acolo un jder intre jderi. Pentru la anul insa, ne asteptam la un pas inainte: gurile de metrou, parcarile de pe drumurile nationale, intrarile in fabrici, zonele de pe centura unde se creaza frecvent blocaje, etc).
    Organizarea a fost bunicica (exceptand infectele toalete), multumiri celor care m-au omenit cu un pahar de vin si-o vorba buna. Pana la urma ramane la latitudinea fiecaruia, producator sau vizitator, daca da curs invitatiei. Asteptam Good Wine peste doua saptamani la WTC, Hotel Pullman. Am un feeling ca asta va fi the one.

12 comentarii:

  1. A fost ok pentru prima editie. Mai ales la Iasi. Au fost Oprisor, Basilescu, Budureasca si Vinarte, si asta a ridicat nivelul. Averestiul a fost surpriza placuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am aflat si eu azi ca e prima incercare, asa ca mi-am schimbat un pic unghiul de abordare. A aratat binisor totusi. Am luat si eu doua Averesti-uri pe stoc, care mi s-au parut promitatoare. Pentru mine si Gramma a fost o surpriza placuta, la preturile la care "se vand" in Bucuresti, n-am indraznit sa ma apropii pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Gramma e cel mai de seama producator din Moldova(Vrancea excluded), la ora actuala. Asta n-o spun doar eu, ci e un fapt. Au o inclinatie nativa spre calitate. Pretul e nitel mare, asta li s-a spus din mai multe parti, inclusic din a mea:), dar au motivele lor, legate de pozitionare&stuff.

    RăspundețiȘtergere
  4. De cand in specificul bucatariei moldovenesti intra "pui grill, somon, scoici si avocado" ? Suna mai degraba a Acapulco sau Cancun...
    Aceleasi impresii despre Loza Wines, si prietenii: Bostavanu, Cricova, etc.
    Intr-un fel, imi notele tale imi confirma asteptarile, si nu-mi mai pare rau ca n-am facut un efort sa ajung la Iasi. Pe de alta parte, e mare pacat ca nu se poate face un targ ca lumea de vinuri in afara Bucurestiului. Or fi de vina producatorii? autoritatile? publicul inconstient? media?

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa Vintest, chiar nu merita efortul sa vii pana acolo - nimic important in plus.

    RăspundețiȘtergere
  6. "pui grill, somon, scoici si avocado"
    http://www.depozitvin.ro/domeniul-coroanei-segarcea/chardonnay-prestige/
    http://www.albinuta.co.uk/Bauturi/Vinuri-speciale/Domeniul-Coroanei-Segarcea-Chardonnay-75cl/prod_866.html

    RăspundețiȘtergere
  7. M1 are 2 cifre. Cam mari si doar la vinexpert, deocamdata

    RăspundețiȘtergere
  8. Noi, utilizatorii de rand, nu l-am gasit la Vinexpert :P
    Da-ne link!

    RăspundețiȘtergere
  9. esti un pic rautacios, dar fie:
    http://www.facebook.com/winesoulcommunity

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu se vinde nimic la adresa asta, si mai ales nu are legatura cu Vinexpert.

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.facebook.com/winesoulcommunity
    este adresa diviziei premium Murfatlar. S-a anuntat acolo pretul syrahului M1 (65 lei) si locul unde va fi disponibil, adica Vinexpert. Si daca imi permiteti, o mica corectura: nu exista Aligote Gramma 2010.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sau aici:http://www.lovewine.ro/vinuri/vinuri-romanesti/murfatlar/murfatlar-m1-syrah-203.html

    RăspundețiȘtergere