28 mai 2015

Centura Roz 2015 - a treia editie

    Avand in vedere ca anul acesta m-am retras din faza de organizare, n-am sa insist pe aspectele tangentiale, cred insa ca selectia celor 15 "finalisti" putea contine cateva nume mult mai grele, consacrate in lumea rozului (Lacerta?!) si cu siguranta nu as fi acceptat decat primul vin al oricarei crame. Juriu eterogen, insa nejustificat de darnic de multe ori, am vazut mese la care vinuri cu defecte evidente primeau 85 de puncte. E o inertie comunista "lasa bah, sa fie bine la toata lumea", care insa nu se justifica nicicum, pentru ca la sfarsit nu punctele au fost relevante, ci ierarhia. La celalat capat a fost sefa comisiei din care am facut parte, cu care nu numai ca am fost pe aceeasi lungime de unda tot concursul, dar m-a impresionat prin finetea nasului si a papilelor, naturaletea criteriilor de evaluare, chiar daca n-avem nimic in comun la partea de formare. Nice job, chief!

    In primul tur au plecat acasa:
- Sole (81) - stilul are suficient de multi fani, nu-i trebuie medalii;
- Averesti - mult diferit, in jos, fata de cum l-am vazut la GoodWine;
- Corcova - 85p de la mine, punctaj echivalent cu al castigatorului!!
- La Sapata (81);
- Dagon - o confirmare dupa precedentul flight de 16 rozuri de peste drum acum cateva saptamani, 83p;
- SERVE - daca nici TR Rose nu le mai iese, dupa 3 Charlotte ratate, si downgradeul etichetelor VC din supermarket, cred ca e cazul ca unii de pe acolo sa se ceara la vestiare (77). Sa iei o firma sa-ti faca branding, care vinde vacante incepand din 2012, nu cred ca te ajuta cu ceva. 
- Iacob - intr-o forma embrionara (75) - discutam despre momentul de consum al vinurilor Davino in urmatorul articol, stay tuned!



    In turul doi au iesit:
- Stirbey (82 si 82 de la mine, intr-un moment de generozitate)
- Bauer (81 si 84 - as lua in considerare a doua nota, nu e rau vinul)
- Murfatlar Leat - 83 si 81 - degeaba ma contraziceti oameni buni, Arezan din FN e 10 clase peste, dar deh... selectia.
- Budureasca - 78 si 78, cam slabut anul asta, sper sa fie mai bun pe parcurs, ca in fiecare an. 

    Finala a fost intre (fiti atenti la puctajele maestrului, in blind, ordine diferita de fiecare data):
- Vladoi: 84-84-84
- Epicentru: 85-85-85
- Liliac: 82-82-83. Aici planeaza o banuiala ca s-a scapat, intetionat sau nu, un strop de Muscat. Nu e nimic rusinos, n-as ascunde acest lucru. A iesit castigator. Prea dulce si aromat in opinia mea, pentru a primi coronita. Bine, asta cu restul de zahar sus e boala nationala.
- Catleya: 84-84-83. 

    Asa ca recomandarile mele anul asta, dupa un catastrofal (ca medie) 2014, cel putin in materie de vin roz, sunt: Iepișientrum - Crama Gîrboiu (felicitari!), Catleya si Corcova, Lacerta (inclusiv Pink), Arezan de la Murfatlar, La Salina, Bauer si Vladoi

    Merci pentru invitatie, a fost un eveniment interesant.

    Merci Madame Pogany pentru exceptionalul alb oferit la final, un vin oxidativ impecabil - 90p de la mine!


2 comentarii:

  1. Cand ma uit la ce denumiri au ma gandesc ca au ramas oamenii in pana de idei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total de acord. Pana cum industria vinului nu prea a avut nevoie de branding, s-a vandut tot oricum si oriunde, cu cateva exceptii, care au inteles cat e de important. Acum au aparut primele semne ca diferentierea in RO se face printr-un pachet de promovare destept, doar ca decision makerii nu sunt (inca) suficient de inteligenti si/sau flexibili, incat sa dea integral fraiele acestui departament unor specialisti, interni sau externi.

      Ștergere