1 iulie 2012

IW..cum?

    Stralucirea acestui concurs international de vinuri desfasurat la Bucuresti, in perioada 7-10 iunie, a durat doar cateva minute, in care smart-phone-urile celor interesati au accesat pagina cu rezultatele. A fost dintr-o curiozitate impletita cu neincredere, zambete ironice, ba chiar hohote de ras la vederea unor "piese" notate generos de juriul cel putin controversat. Eram la acest frumos eveniment si am luat parte la reactiile multor iubitori de vinuri. Din pacate am tras cu urechea si la spusele unora care au fost implicati, iar ce am auzit despre onestitatea (ascunderii) identitatii unor probe n-a fost de bine. 
    Ceea ce nu agreez este lipsa de transparenta, si aici nu ma refer la opacitatea plexiglass-ului instalat in salile de degustare de la Romexpo, ci la publicarea tuturor probelor inscrise, macar la inceput daca nu si insotite de notele uneori rusinoase de la sfarsit. Una dintre explicatiile primite a fost ca nu trebuie sa uitam ca intrecerea se desfasoara totusi pe banii producatorilor si e lesne de inteles ca nu le-ar pica bine la stomac, ca vreun vin de bani multi sa ia 77 de puncte. Traind in Romania pot inghiti scuza, insa mi se pare ca se poate traduce si asa: voi dati 70 EUR ca sa va cantarim o sticla si noi stim ca cel mai bine ar fi sa nu fie rau. Daca vreun producator nu e de acord cu cele de mai sus - sau jos - e rugat sa prezinte public lista completa. Nimeni? Asa ziceam si eu...

    Componenta juriului, dar si a staff-ului implicat ca suport e iar cel putin discutabila. In primul rand nu-i corect ca reprezentanti/angajati/colaboratori ai producatorilor sa calce pe-acolo. Pentru ca putem interpreta foarte usor si asa: Liviu  "Oprisor" Grigorica - 7 medalii, Dan "Metro" Boboc - 2 medalii, samd. Dl. profesor Viorel Stoian [tot respectul pentru "retragerea" in pozitia de presedinte onorific] ne impartaseste din vasta experienta prin grafice complicate in "Marea carte a degustarii vinurilor" ca dupa 50 de ani finetea simturilor umane cunoaste o scadere moderata pana pe la 65, dupa care unghiul devine extrem de abrupt. Apai sa-mi fie cu iertare, dar ADAR-ul intrece orice masura in privinta asta: Aurel Popa are 72 de ani, Mihai Aldescu 69... Despre ceilalti, ai caror varsta foarte inaintata e tradata de fotografii n-am gasit date concrete online, insa nume ca Namolosanu, Heroiu, sau Dorin Popa nu cred sa fie departe de frumoasa senioritate de mai sus. Selectionerul echipei (n-am habar cine face alegerea asta) poate fi banuit in acest context de sindromul nu dam drumul ciolanului, astia tineri sa-si astepte randul.  Iar unul dintre subiectele foarte fierbinti de la posturile de stiri din ziua de azi e similar cu alte chestii din trecut. Doar si la vie trebuie sa mai scrii cate-o carte din cand in cand. Sper ca urmarile sa fie altele in cazurile contemporane. Incercati sa deveniti membri ai acestei asociatii pentru alte surprize din categoria de mai sus. Eu cunosc oameni care au facut si/sau fac vinuri la care ilustrii maestri de mai sus nici nu visau pana acum cativa ani, dar care a trebuit sa astepte ani ca sa faca parte din chestia asta fara vigoare. Daca (sa zicem teoretic) faci cap-coada un vin de 90 pct, ai studii de specialitate pe-afara, e mult prea putin pentru ei! S-ar putea sa pici la recunoasterea Ch-ului dulce Murf 1925, insa daca ai lucrat 30 de ani la un producator care n-a scos in toata istoria sa ceva peste 70 pct, esti pregatit! Ne-am cam plictisit de Statiuni de Cercetare, Vai Calugaresti si alte stabilimente fara alte performante mai mari decat inventarea unor soiuri pentru comunisti. Incercati sa ghiciti din poze, media de varsta a partii straine a juriului, fata de cea romaneasca. Click! Dar de ce mi-as dori sa fac parte din echipa Dino, fiind (tot teoretic) un foarte bun degustator? Nu m-as amesteca ;)

    Hai sa aruncam o privire pe medaliile primite de vinurile romanesti, prima coloana e pretul aproximativ (daca exista/se stie), a patra notele oficiale:

    Un aspect interesant care intareste neincrederea in concursul respectiv e galagia moderata (din spatiul virtual) a castigatorilor. Pana acum, vuia 3 zile Facebook-ul daca nu-s ce vin lua o medalie, insa in cazul de fata am vazut maxim o poza cu toate la gramada din partea fiecarui producator premiant. Le-o fi fost si lor rusine de marimea notelor, desi sunt sigur ca legarea medaliilor de gatul sticlelor nu va mai fi insotita de acelasi sentiment.
    Punctual ar fi prea multe de spus, asa ca incerc sa concentrez in cateva vorbe, in afara de scurtele comentarii acide din lateral: Oprisor se face de ras (a cata oara?) cu note mai mari pentru vinurile ieftine, Castel Vinum nu stim cine e, nu exista pe piata, langa care mai asez cativa de care n-am auzit, multe vinuri au primit note mai mari cu cel putin 10 puncte decat sticlele similare aflate pe rafturile magazinelor mari, soiuri romanesti medi(ocre)i sunt ridicate in slavi ca un cal breaz, cativa producatori maricei au preferat sa impinga aici vinuri mai ieftine care au mare nevoie de impulsuri, pentru ca sunt produse in cantitati mari, evitand sa se prezinte cu piesele de rezistenta (sper!). Discordanta totala intre preturi si puncte ma face sa ma gandesc la mai multe variante: ori producatorii sunt atat de slabi incat nu stiu sa-si evalueze bine calitatea, ori juriul bate campii, ori s-au intamplat si chestii murdare.
    Din pacate toate aceste disfunctionalitati arunca intr-o lumina proasta si alte competitii de gen, pentru ca nimeni nu mai ia in seama evenimentele care dau rezultate cel putin ciudate, iar producatorii mi se par cu un pas in spatele progresului real, corect, cand dau curs acestor invitatii. Chiar daca ai luat aur si stii ca-l meriti, ti se pare de bon ton sa te afli intre alte nume despre care toti stim ca...?

11 comentarii:

  1. De acord cu tine,...Ca intotdeauna comentariile tale au o aciditate deosebita si uneori iesita din corp (comun)...:)))
    Eu prefer stilul presarat cu intrebari retorice. Oricum rezultatul este acelasi: Cainii latra, caravana trece zanganindu-si medaliile de "aur".

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e chiar asa. Coincidenta sau nu, anul trecut eu am semnalat faptul ca amestecul de vinuri de colectie si astea din zilele noastre nu se prea face, iar anul acesta au avut categorii separate. Cineva ne citeste, zic eu. Singurul concurs romanesc cu rezultate mai putin ridicole este Vinul.ro. Dar mai e un aspect: oare tampenii gen vinul de 5 euro ia aur, iar cel de 15 al aceluiasi producator- argint- nu se intampla si pe la Decanter sau Bruxelles? Nu vreau sa spun ca cel ieftin e prin urmare mai bun, doamne-fereste, ci ca aceasta problema pare a fi comuna concursurilor. Bine, la noi coincidentele sunt cam multe...
    PS: acid e bine, proaspat, reconfortant...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta ar fi fost culmea, sa ma vedem si cateva dulcegarii din evul mediu! Nu contest ca ar exista urechi destupate, insa 10 categorii inseamna si de 10 ori mai multe medalii ;). Ce nu-mi iese la socoteala e raportul intre nr de vinuri inscrise (456?) si numele castigatorilor. Sunt sigur ca au fost si nume asa-zis mari care n-au prins nici ultimul vagon...din varii motive.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut Berbecutio,

    Sunt un iubitor al vinurilor bune. Citesc mai toate blogurile de vin din Romania si incerc sa fiu un observator, fara a ma implica in comentarii, dar tu esti monument de n..... si p...... care ma face sa nu raman indiferent.
    Urmaresc piata vinului din Romania de vreo 10 ani si vad progrese spectaculoase din partea multor producatori, pe care ii apreciez pe fiecare in parte, cu bune si rele (nimeni nu-i perfect). Deasemeni apreciez si multi din conationalii nostri care au evoluat in ceea ce priveste intelegerea vinului. Din aceasta ultima categorie de cativa ani, mai exact in ultimii 4 ani s-a detasat o categorie sociala autointitulata cunoscatori scuze ''conaiseuri'' - respectiv blogerii de vin. Evolutia lor a luat amploare (pot spune tupeu) odata cu aparitia a ultimilor producatori si implicit vinuri. Este foarte evident ca acesti conaiseuri, marea majoritate si-au luat un pic nasul la purtare (au prins tupeu), fiind stimulati in acest sens de noii intrati pe piata in ultimii ani de exemplu: Urlati, Budureasca, Basilescu, Sahateni (Dna Aurelia Visinescu) s.a. Nu vreau sa fiu inteles gresit, dar din postarile multor blogeri, se pare ca in exemplele de mai sus - sunt producatorii fruntasi care agreeaza aceasta modalitate de promovare fara costuri mari si ‘’foarte eficienta’’. Manipularea aceasta ieftina in care sunt implicati pentru promovare blogerii prin stimulare personala, sa scrie nu doar de vinurile acestor producatori de bine (ci tipic romanesc), sa porcaiasca unii dintre concurentii acestora. Aceasta stimulare care se face prin cadouri gen sticle sau baxuri de vin, invitatii pe grupuri la crame sau la nu stiu ce masa la restaurant, nu denota decat nivelul ''calitativ'' al oamenilor care se afla la pupitrul acestor crame si implicit al blogerilor respectivi. Se pare ca din grupul acestui tip de promovare ieftina cu laude pentru vinurile personale si porcairea concurentei prin intermediul blogerilor, sunt cramele unde in mare parte sunt implicati investitori romani ( scuze - dar DAVINO face exceptie de la regula).
    Tu, Berbecutio, care ai gustat primul vin de calitate probabil acum cativa anisori, ai tupeul sa porcaiesti personalitati din lumea vinului cu o experienta de-o viata. Chiar daca insinuezi ca marea majoritate a celor enumerati in articolul de mai sus sunt la varsta senilitatii, cu siguranta au receptorii mult mai dezvoltati si antrenati decat ii ai tu si marea majoritate a conaiseurilor.
    Din pacate tupeul tau si al conaiseurilor este si datorita echipei de la Vinul.ro care a permis oricarei persoane care, chipurile se invart in lumea vinului, sa scrie in paginile revistei; echipa pe care o apreciam foarte mult pana acum 2 ani, dar din pacate au scazut standardul de calitate, prin permisiunea de a aparea cu articole in revista lor multe persoane care nu sunt niciun fel de autoritate (profesionisti) in domeniu - nici in domeniul viticulturii, vinificatiei sau jurnalistic.

    In concluzie, cum puteti sa porcaiti eforturile unor producatori cum este SERVE 1994, VINARTE 1998, Halewood 1997, Oprisor 2002 ei fiind primii care au scos vinuri la alt nivel calitativ si constant, decat cele existente pana la momentul respectiv. Sunt primii care au facut efortul sa distruga mitul vinului de surcele, cand marii producatori erau pe val cu vinuri contrafacute numai sa faca bani fara sa-i intereseze de consumatorul final. Probabil ca daca urmareau acelasi lucru ca si marii producatori de la vremea respectiva, noii intrati pe piata cu know-how-ul pe care il aduceau de afara reuseau printr-o banala sticla si eticheta frumoasa sa faca multi bani fara mari eforturi. Dar au ales simplu, sa faca altceva - vinuri de alta calitate si sa inceapa sa educe o piata.

    RăspundețiȘtergere
  6. CONTINUARE:
    Oare ce faceai tu Berbecutio cand aparea in anii 90 Vinul Cavalerului si ce creadeai ca este SHIRAZ - cand Oprisor scotea primul Shiraz din Romania in 2002 si incerca sa il promoveze cu Catalin Paduraru prin Vinexpert.

    Din pacate, se pare ca esti un oltean complexat si frustrat care iti permiti sa epatezi in discutii critice despre adevaratii specialisti din domeniu sau despre promovare si marketing .

    Pentru tine si ceilalti cunoscatori:
    Inainte sa postati unele articole mai putin profesionale, cred ca fiecare din voi - cunoscatorilor - sa va uitati in oglinda si sa fiti sinceri cu voi daca faceti bine vinului romanesc pe termen lung, prin prisma ''contractelor'' oficiale sau mai putin oficiale cu diversi producatori de vin care va stimuleaza sa scrieti despre altii.

    Este normal ca fiecare sa avem simpatii, dar cred ca ''antipatiile'' nu trebuie sa le exprimam public. Deocamdata sunteti manipulati sau va lasati constient manipulati prin prisma castigului personal, de unii din producatorii de vin, se pare romani ca si mentalitate de promovare.

    Poti avea contract cu oricare producator ( asa se intampla si in afara) pentru promovare si comunicare ca bloger, dar acest lucru este declarat si este totul ok.

    Sper ca vei avea bunul simt sa nu stergi comentariul meu.

    Cu prea multa ingaduinta pentru tine - Te Salut!

    P.S. Crede-ma ca este primul blog la care nu ma pot abtine sa nu comentez.
    Blogul - este un spatiu virtual personal -DAR TOTUSI ESTE PUBLIC.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu ar fi mai bine sa laudam pe toata lumea pentru ca exista, indiferent de culoare, rasa, etc? Sa nu mai punctam vinurile, sa nu ne mai declaram dezamagiti cand pentru banutzul respectiv primim antimaterie imbuteliata?
    Sa fie totul bine, elegant si delicat, ca o descriere de contraeticheta, in care orice vin e echilibrat, rotund si merge cu carne rosie si fructe de mare? Sa ne tinem de maini si sa cantam impreuna Kumbaya, Kumbaya?

    In alta ordine de idei, ca sa faci un master in oenologie, cu dizertatia copiata, iti ia 2 ani. Ca sa devii membru in vreo organizatie a scriitorilor de vin iti ia doar cativa euro la inscriere si copie dupa articolele alea proaste pe care le-ai scris in Vinul.ro. Pac! esti specialist peste noapte. Si brusc poti scrie chair si "profesional"!

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Anonim, iata 10 motive din care esti mai ieftin decat o sticla de Babanul:
    1. Nu semnezi, probabil pentru ca ti-e rusine sa vada lumea ce prostii debitezi, in acelasi timp insisti sa nu-ti sterg vorbele de duh. Stai linistit, tot un nimeni ai ramas;
    2. Incepi cu un atac la persoana, care ma duce cu gandul la frustrari masive in legatura cu cele spuse de mine in text; sa vii si a doua oara sa dai cu batul in balta – imi intareste convingerea. E un comportament clar de manelist: esti prins la furat si incepi sa urli impreuna cu toata satra ca mascatii nu ti-au vorbit frumos.
    3. Nu te referi absolut deloc la fondul problemei, dar arunci cu pietre din oricare alt unghi; daca imi spui ca in opinia ta SchwabenWein e un vin de 90 pct si Caloian tot pe-acolo, inseamna ori ca traiesti sub pamant ori ca esti mare fan vin la PET;
    4. Te hazardezi in niste presupuneri legate de parerea mea in legatura cu niste vinuri (din epoca de piatra din care provii), despre care n-ai nici o informatie;
    5. Din exemplele tale de producatori asa-zis fals laudati de lumea online nu exista niciunul la adresa caruia sa nu gasesti macar cateva critici din partea mea, chiar pe acest blog, te las sa le cauti singur; bine, e adevarat ca la mai toate s-a gasit cate un expert ca tine sa se dea inteligent, doar sunteti toti o apa si-un pamant;
    6. Mai mare atentie la cum scrii, daca esti printre cei 60% tristi zilele astea, vezi ca mai e o sesiune in toamna; articolele pot fi profesioniste nu profesionale ca ultima ta scoala, „connaisseur” e cu doi „s”, s.a.m.d.
    7. Pentru tine autoritate in lumea vinului inseamna sa iti cumperi un master la Agronomie sau sa faci vinuri mizerabile 40 de ani consecutiv in acelasi loc?
    8. Graficul cu acuitatea olfactiva versus varsta e descris dintr-una dintre cele mai bune carti romanesti din domeniu, nu-mi permit sa fac personal asemenea aprecieri; daca nici pe-asta n-ai citit-o (cu toate ca banuiala e ca te-a suparat mai tare posterul cu animale), iti sugerez sa te intorci in pestera de unde ai iesit. Iar data viitoare cand vii pe-aici, sterge-te pe picioare la intrare.
    9. Despre cazurile concrete:
    a. SERVE: apreciez mai mult decat crezi acest producator, astept sa-mi indici unde sunt vorbele mele „de rau” la adresa sa. Fac un pariu cu tine: nu cred ca-si va pune mizeria de medalie pe sticla, de jena.
    b. Oprisor: vezi vinuri ale acestui producator in recomandarile mele din dreapta? Stii cate erau pana acum doua saptamani (timp de mai bine de un an)? Mai multe ca ale oricui! Ca marketingul lor e un monument de prostie, ca preturile sunt mari – e cu totul altceva.
    c. Halewood: cred ca are cel mai frumos review la Theia 2010 din partea mea si mai sunt si altele; daca s-au apucat sa puna pe piata o multime de stricaciuni trebuie sa-si asume si riscurile ca cineva le va bea si va scrie despre ele.
    d. Iti sugerez sa numeri articolele mele pro si contra marilor giganti. Sunt de vreo 20 de ori mai multe cele din a doua categorie. Deci bati campii si la capitolul asta.
    10. Acest blog nu-si propune sa aduca osanale producatorului roman de vin in genere, in primul rand pentru ca n-are contract sau alte combinatii cu niciunul dintre ei. Isi propune sa descrie ce a gasit in piata: unele (multe) vinuri mai proaste, altele mai bune, marea majoritate cu un raport calitate pret inferior oricarei alte natii binecuvantata cu vita-de-vie. Ideile astea comuniste le ai de cand ai baut Syrah-ul ala in `90? Inca nu ti-a trecut euforia? Ti se pare ca ai o stare de transa din care nu poti sa mai iesi? Mai ia sticla aia de la gura! Daca nici asta nu poti, da un telefon aici: www.aaromania.ro

    RăspundețiȘtergere
  9. Mister Anonim, cred ca faci o confuzie: Oprisor au plantat via de Shiraz in 2002, primii care au lansat Shiraz in Romania sunt cei de la Vinterra; gama Black Peak iti spune ceva?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu are rost sa explicati nimic: "the men is on a mission"...si prezinta taote elementele: anonim, laturi la greu, insinuari, acuze, bolsevism, frustari, etc.
    Doar o singur observatie...de fapr o curiozitate: vreau si eu sa stiu cati din specialistii si "autoritatile in domeniu" de la noi sunt recunoscuti pe plan mondial? Ceva Master of Wine? Ceva studii pe afara? NU? Ghinion...
    Asa ca sintagma corecta ar fi: "autoritatile (profesionistii) locali in domeniu"...si asta ca sa nu deschidem discutia despre scoala de oenologie de pe la noi (care se rezuma la niste departamente pe la facultatile de horticultura, neexsitand facultate de profil din ce stiu eu) si cum este ea vazuta in afara. Nu ca in alte domenii academice am stralucii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si scuzati greselile de "typo" de mai sus, mai ales i-urile prea multe...:))

      Ștergere