14 aprilie 2012

Adevarata patrie a Sauvignonului: Noua Zeelanda

    Sauvignon Blanc Lawson's Dry Hills 2011, regiunea Marlborough, Noua Zeelanda. Miros exceptional de passion fruit si/sau pepene rosu, un pic spicy, agrise, atac citric, mineral, fresh, aroma se mentine brat la brat cu aciditatea foarte buna (7,4g/l!). In afara de satisfactia pe care o dau aceste nuante exotice (desi e cat se poate de tipic), vinul are si ceva textura, pentru ca este fermentat in baricuri intr-o mica proportie (7,5%), nu gasim ierburi si nuante amarui. After-taste destul de lung, spre Tamaioasa. M-as duce spre 90 - 92 de puncte, oricum sub 88 nu poate fi. Nu cred ca e cazul sa-l numim demisec, la doar 4,1 g de zahar/l, dar l-am putea numi cel mai bun SB pe care l-am incercat eu pana acum. Lasa impresia de struguri bine copti, si-mi aminteste de spusele unuia dintre oenologii nostri: "cand materia prima e de calitate constant superioara nu e greu de facut un vin mare". Nu e o alternativa pentru fanii inraiti Sancerre - chiar daca nu se incadreaza la categoria bomba de arome made in Chile - dar are mari sanse sa-i converteasca pe cei moderati. 52 de lei in Belgia. 

    Un exemplu foarte bun pentru masa de Paste de maine, pana la friptura.

    Sarbatori Fericite!


4 comentarii:

  1. Incearca si Villa Maria, si Black Sheep. Si hai sa fim seriosi: patria sauvignon blanc-ului nu este Noua Zeelanda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Villa Maria nu m-a convins in materie de PN, dar stim cat petrece o sticla la raft, pretul fiind prohibitiv, in ciuda asezarii la capat, in ochii tuturor.
    A doua patrie e ok? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu as zice a treia patrie, incearca si Africa de Sud. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca in seara asta vezi vreo 15 insi imbracati in negru in fata blocului care fac niste miscari ciudate, agresive si urla razboinic intr-o limba necunoscuta, sa stii ca doar te cheama jos cu un SB african :))

    RăspundețiȘtergere