18 februarie 2012

Concursul kWine la Charme

    Cu putina intaziere cauzata de o activitate profesionala mai intensa in aceasta perioada, dar si de nevoia de a respecta cat de cat cronologia evenimentelor legate de vin la care am luat parte, vreau sa va spun cateva vorbe despre concursul Dealu Mare vs. Bordeaux, desfasurat la initiativa publicatiei Vinul.ro la restaurantul Charme din Centrul Vechi. De la bun inceput trebuie sa marturisesc nu numai ca mi-a placut compania si ambianta, ci chiar am fost impresionat de prezenta atator oameni "din vinuri": enologii Liviu Grigorica si Aurelia Visinescu, experimentatul si blajinul somelier Marian Timofti, Dan Alexandru - membru al aceleiasi bresle (thanks for the ridings home, man) care impartaseste cu generozitate din cunostintele sale cu fiecare ocazie, Cristian Baschir, parintii blogurilor Cazan cu Vin si Punctul pe Vin - Nicusor si Alin, reprezentanti ai producatorilor. Nu in ultimul rand, Valentin si Horia din partea organizatorilor m-au incurajat spre o evaluare individuala, asigurand toate conditiile pentru desfasurarea acestui eveniment. M-am simtit onorat sa fac parte din juriu.
    Vinurile au venit "imperecheate" 1-1, Franta - Romania, toate incadrandu-se in aceeasi plaja de pret, dupa o atenta analiza facuta inainte de organizatori. Cu toate ca fisa postului prevedea doar alegerea invingatorului din fiecare duel, am indraznit sa si punctez fiecare proba, pentru ca, fata de alte ocazii, cantitatea a fost semnificativa. Nu va mai tin in suspans (pentru cine inca nu e la curent Romania a castigat in fiecare dintre cele 5 confruntari) si va prezint o copie a fisei puse la dispozitie, completata la fata locului:

    Cateva observatii personale: 
- din 4 blind-uri la care am luat parte ultimele luni, in 3 a iesit campion LacertA si n-a avut oponenti de 2 lei. Poate am pornit eu cu ceva prejudecati fata de acest vin - primul an pe piata, suparat un pic si pe pretul cam mare, dar se pare ca enologul Mihai Banita si echipa sa au creat ceva de soi; in cazul de fata voturile au fost 15-0!
- am reusit sa identific 4 din cele 5 Bordeaux-uri (pe care nu le mai intalnisem in activitate);
- am o vaga impresie ca proba de Cuvee Charlotte n-a fost in forma ei cea mai buna (normala), pentru ca nu e prima oara cand ne intalnim (nici a doua, nici a treia) si vinul asta merita mai mult decat i-am dat acum;
- Golem-ul Basilescu - de data asta a performat aproape de maxim, spre deosebire de alte degustari cand a fost dezavantajat de temperatura de servire sau alti factori externi (voiti?). Trebuie sa va spun ca incepusem sa am indoieli dupa precedentele ocazii, cand eu insumi l-am punctat destul de jos, asa ca am dat fuga si am cumparat o sticla pe care am savurat-o in tihna si mi-a venit inima la loc. Acum am avut si confirmarea;
- Domaine Ceptura Rouge - asteptarile erau mai mari (cred ca e a treia oara in ultimele cateva luni cand  trebuie sa spun asta despre un produs DaVino)
- am fost singura oaie neagra care a preferat Dubois Gramont Red Artisan-ului, si de fata cu doamna Visinescu :(.
    Spre finalul serii, prin amabilitatea celor de la Oprisor, reprezentati prin insusi vinificatorul Liviu Grigorica, am fost serviti cu Passarowitz 2009, estimat de mine la 86 de puncte, mai ales in perspectiva servirii lui peste ceva timp. N-am reusit nici acum sa primesc un raspuns satisfacator la intrebarea "de ce Passarowitz?", pisica a fost aruncata in curtea lui George Moisescu.
    Ce concluzii putem trage dupa aceasta inspirata seara? Din punctul meu de vedere cea mai importanta e ca eticheta unui vin provenita dintr-o regiune celebra nu garanteaza si calitatea superioara. Daca mai punem la socoteala preturile importurilor de la noi, semnificativ mai piperate decat in alte parti, poate ar trebui sa ne informam un pic inainte de a le achizitiona. Asta nu scuza cu nimic preturile vinurilor din Romania - supra-evaluate in 75% din exemplele peste 50 de lei, pret minim de cumparare. Auzeam pe cineva spunand ca un anumit "100 de Euro" bordolez le-ar dovedi fara drept de apel pe toate mioriticele din platou. Cred ca si-un 25 bine ales ar reusi performanta, numa' sa fie pretul de acolo. Totodata sper ca acest episod-pilot sa aiba ecourile necesare pentru a fi continuat cu o lunga serie de intreceri inter-tari sau intre aceleasi soiuri provenind din crame diferite, in blind, cu juriu impartial si suficient de numeros. Sunt sigur ca  s-ar gasi multi producatori deschisi la asemenea initiative, dar si unii care sunt foarte siguri ca a lor e cea mai lunga (sticla, bineinteles) si n-au nevoie sa le spuna altcineva asta. Suna destul de riscant sa-ti expui produsul tau scump intr-o batalie cu unele mai ieftine din care s-ar putea sa nu fie pe podium, nu? Dar vinurile sunt pe piata, nu ne opreste nimeni sa le imbrobodim la propriu si sa le cantarim fara a le privi in ochi.

    P.S. In aceeasi ordine de idei, un eveniment anual numit pompos "Blog Awards" sau altcumva, n-ar strica in peisajul deocamdata destul de golas al evenimentelor cu si despre vin.

12 comentarii:

  1. Inca o fisa ce mi-a picat mai tarziu: pe cand bordolezele au fost majoritare din Merlot, la noi au fost destule cupaje cu destul Cabernet si Feteasca Neagra

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat priveste vinurile bordoleze mai scumpe, ele nu prea fac fata degustarilor de genul asta. Nu as paria mai deloc chiar si pe un vin de 100 euro in confruntarea cu ai nostri. Astea de Bdx nu prea sunt facute sa se bata in blind (poate cu exceptia unora din St Emilion sau Pomerol), pt ca multe au structura, nu sunt abordabile in tinerete, etc. Vinuri ca Sociando-Mallet sau Leoville Barton, doar 2 exemple clasice, cred ca ar lua bataie de la ai nostri...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu te-ai potolit nici acolo cu Passarowitz-ul...uffff..:)) Si te miri de ce nu primesti Smerenie nicodata.
    In alta ordine de idei, ti se pare ca nu sunt prea multe premii pentru vin pe la noi sa le comentam sau sa vrei (auto)starnim cuibul cu viespi ..:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma si vad la tribuna inmanand premiul de excelenta lui Frederic Engerer de la Ch. Latour :)) Dar cred ca ma multumesc si cu Oliver Bauer sau Liviu Grigorica :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ciprian: Eu le-as lua asa..piece by piece: CS de 15E Romania vs. similar Franta (desi nici cu lumea noua nu mi-ar fi frica), PN...la fel, etc.
    @Dan: n-am deschis eu discutia, se pare ca am fost remarcat in public si s-a creat nevoia de o explicatie (ieftina, copilareasca si plictisitoare, dar nu asta era subiectul de azi). Nu cred sa se deranjeze viespile de la borcanul cu dulceata - ar fi mult prea riscant pentru unii dintre ei. Dar ar fi un pas spre asezarea intr-o ordine normala (mai ales) a preturilor.
    @Ciprian, vad ca ai mai zis ceva intre timp: te votam ca presedinte al juriului!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Ciprian sa le zici sa spuna si cateva cuvinte de multumire..."je veux remercier..."..:)))
    @Berbecutio: nu cred ca putem noi (sau avem puterea) sa asezam preturile in piata, dar daca facem si vad ca vine Cotnari (sau altii) si iau vreo 5 medalii eu fac scandal...:)) Plus ca ar trebui sa avem o sectiune de premiu pentru intreaga activtate, asa ca de retragere..:))
    P.S. vezi ti-au pus cei de la Google niste CAPTCHA complicate rau. De abia le nimeresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna asta cu premiile de pensionare :))
    A innebunit google cu securitatea de cateva saptamani, si eu intampin aceleasi greutati cam pe oriunde. Se pot regla de undeva sa fie mai putin sau mai mult...sigure?

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu ca eu nu am folosit blogger niciodata....nu cred. Si la George si Ciprian parca tot asa e.

    RăspundețiȘtergere
  9. La mine nu e ca n-am activat filtrul pt comentarii; sau cel putin asa stiu :))

    RăspundețiȘtergere
  10. @Ciprian: Eheee...cat ma chinui cateodata sa postez un comment la tine...il ai si tu activat si tot asa greu nimeresti literele alea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Man, habar n-aveam, inseamna ca blogger baga de la sine chestia asta. Eu nu am activat vreun filtru de moderare si nici nu vad vreo setare privind acest captcha...

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitări pentru acest blog, editat şi administrat în mod profesionist,se vede asta şi din topul ZELIST, că suntem vecini de clasament săptămâna asta, dar de săptămâna viitoare NU ştiu ce se va întâmpla !!!

    RăspundețiȘtergere