5 ianuarie 2012

Firimituri straine sub masa de Revelion

    Am sarbatorit trecerea in noul an intr-o pensiune mai mult decat rustica, mai degraba la un om in casa, aproape de barajul Vidraru. Frumos, distractiv, companie placuta x14, obiceiuri, taiatul porcului live (pentru cei care s-au trezit pe 31 la primele ore ale diminetii), tuica si vin fiert, peisaje  frumoase, aproape lipsite de zapada.
    Cele doua chioscuri - unul in aer liber, celalalt inchis si dotat cu soba au oferit oaspetilor posibilitatea de a bea, de a racni si a se destrabala in voie, fara a-i deranja pe cei care s-ar fi culcat mai devreme. Cu vuvuzelele, tobele si provocarea la nesomn a fost o problema, dar numai pentru cei doborati inainte de inchiderea fiecarei seri (dimineti), oficiata de subsemnatul. 
    M-am delectat admirand colectia de unelte dintre cele mai vechi ale gazdei, expusa generos pe toti peretii, coarne si cranii de animale, m-a impresionat barajul, dar mai ales hidrocentrala din maruntaiele muntelui - cu ale sale 4 turbine facute de...Skoda si alimentate de 90 mc/sec de apa la 30 de atmosfere. Cele 3 zile de cazare cu o masa cu bulz si vanat oferita de gazde, au costat cam cat doua sticle de vin romanesc proaspat de top, luat dintr-un magazin cu preturi normale. 

    Selectia de vinuri purtate in portbagaj pana acolo a fost straina, cu doua exceptii, toate fiind vinuri pe care nu le-am mai incercat, ca de la un timp totul e o degustare. De data asta, in aer liber, noaptea cu ale sale -7..-10 grade nu prea a fost de bun augur, insa s-a gasit si un spatiu in care conditiile au fost ideale. La aceasta temperatura s-au predat neconditionat si destul de rapid cele doua laptop-uri care ne-au asigurat voia buna, dar s-au gasit solutii. Vinurile au fost si mai bune (cele la care ma si asteptam) dar si mai proaste (cele la care nu prea ma asteptam), hai sa le vedem:

- Riesling (de Rhin) AOC Alsace Grand Cru, Wiebelsberg, Klipfel, 2008: miros minim in intensitate, struguri necopti si ceva banane, ananas, mineralitate, foarte fin si placut, gust fresh, impresionant, acrisor, parfumat. 89-90. 

- de la acelasi producator un Cremant brut din Chardonnay, care din pacate a dezamagit, in jur de 75 de pct. In afara de untul mega-prezent in miros, si bulele sprintare chiar dupa 24h de la deschidere, n-a prezentat mare lucru.

- daca tot am intrat in categoria spumante, a mai fost pe masa un roze Rhein din Pinot Noir, aflat intr-o forma dezastruoasa. Nu mai intru in detalii, sper sa fi fost o intamplare (?). 64 de puncte.

- al treilea spumant, si bineinteles cu cea mai mare priza la public, Tamaioasa Romaneasca dulce de la Oenoterra, Cashmere. Mi-a adus aminte de discutia avuta cu un nene care se plangea in humidorul Metro Baneasa acum vreo 10 zile ca nu i-au fost pe plac niciunul dintre brand-urile renumite de Champagne din plaja 300-600 de lei, deoarece sunt prea seci. M-a tentat sa-i propun acest spumant, "mascat" intr-un Mumm sau Moet, sunt sigur c-ar fi apreciat si el si invitatii sai. 80-81 de puncte, 17 lei si asteptam Merlot-ul Domnita Ruxandra, detinator al Marii Medalii de Aur la recentul concurs. Tare mi-e teama ca-l vom astepta mult si bine..n-apare nici pe site, la fel de greu de gasit fiind si informatiile/review-urile legate de acest producator.


- doua piese venite pe filiera italiana Arte & Vino, magazin despre care trebuie sa spun ca nu s-a inchis (ca o erata a unui post anterior) a fost doar temporar in concediu, ba chiar a venit cu promotii destul de interesante in ultimul timp; cateva reduceri substantiale (dupa ce vedem la fata locului) nu egaleaza preturile acelorasi vinuri gasite in alte parti - sau macar cele cateva pe care le-am zarit. Am primit de Craciun (ptrrruuu...hold your horses!! doar nu de la ei) doua sticle, ambele fiind reduse de pe la 80 la 57 de lei: Rosso di Toscana (CS + Petit Verdot + Merlot) facut de Fossacolle, 2005, care e un vin despre care pot spune ca e subtirel la deschidere, dupa 45 min mirosul devine de 10: visine si afine in prim plan, culoare rubinie perfecta, gust in stil frantuzesc, fara senzatii dulci, cireasa neagra, cafea ultra prajita, din nou visine. Are insa o chestie similara cu descrierea lui Oz Clark a Merlotului: it promises, but does not deliver. Ambele au primit 85 de puncte, cel de-al doilea fiind un Nebiollo 2005 facut in Langhe de Giorgio Pelissero, cu un nas frumos, spicy cu cirese negre, gust rotund, astringent, un fel de Unio cu o idee de cafea. 


- o mare dezamagire a fost Cabernetul 2009 Casillero del Diablo, in valoare de 30 de lei si doar 76 de puncte, dar si lui trebuie sa-i acordam circumstante atenuante, pentru ca a fost descoperit de mine dupa multe sapaturi in spatele rafturilor catorva magazine Metro, negasind in ultimul timp decat 2010. E foarte timid in gust si miros, n-are foarte multe in comun cu obraznicia si unghiurile ascutite ale acestui soi. E cel din reclama cu Rooney.

- spaniolul Monasterio de las Vinas 2004, Gran Reserva, luat la 35 de lei din Kaufland: inca nu mi-e clar din informatiile gasite daca in afara de Cariñena mai e si trio-ul Tempranillo + CS + Garnacha, dar e un vin de incercat, mai ales daca sunteti fani lumea noua. E baricat la limita de sus a decentei, dar se poate citi si vinul. Foarte placut de baut. 85-87 de puncte.

- n-a fost rau nici un alt Gran Reserva, Tempranillo-ul al celor de la Garcia Carrion, numit Senorio de los Llanos, 2004, mai ales la cei 28 de lei platiti pe el - 85 pct. Culoare superba, rubiniu usor translucid, miros de compot de visine, gust cam.. tinerel (?!). De cursa lunga, 13% alcool, baric timid, dar perceptibil, abia dupa 3 ore a crescut spre punctajul respectiv, ceea ce mi s-a intamplat de foarte multe ori. Cu toate ca vad in jur multi care spun ca pentru un vin de 7, 10 sau mai multi ani a fost nevoie doar de desfacerea sticlei cu 30' inainte, eu v-as recomanda sa faceti asta cu cel putin 2 ore inainte, pe langa care sa puneti si in pahar vreo 60-70ml, pentru a lasa vinul sa respire in circumferinta maxima a sticlei. Un decanter nu strica pe langa casa. Iar daca tot sunt la capitolul recomadari, as vrea sa mai amintesc ceva. Mi s-a cerut de cateva ori sfatul in alegerea unui vin bun drept cadou pentru un cunoscator. N-as merge pe castraveti pentru gradinar, din mai multe motive: s-ar putea sa-l fi incercat, sa-l aiba, sau mai rau, sa i se fi parut prost/nu pe placul sau - e foarte greu sa marchezi. Nici pesti de portelan pe televizor nu cred ca si-ar dori, dar oricum..incercati altceva.

6 comentarii:

  1. Presupun ca le-ai baut singur pe toate, in afara de Cashmere..:))
    Personal nu cred ca minuni rose facute din Pinot..cine a nimerit Pinot bun intr-un an (vb. de producatori) face ori un vin bun ori o sampanie brut inchegata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu chiar singur, dar am fost destul de zgarcit in a le imparti pe cele mai bune :D.
    Cat despre Pinot, in afara de Segarcea Prestige 2008, n-am intalnit cine stie ce exemplare pe la noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci spaniolele s-au prezentat decent pana la urma :)

    In ceea ce priveste decantarea sau nu a vinurilor mature, depinde ce intelegi prin matur. De fapt, trebuie sa te adaptezi la fiecare vin in parte. Dupa ce desfaci sticla, torni putin in pahar si vezi cum se prezinta, daca are nevoie de decantare sau doar de usoara oxigenare la sticla. E cel mai cinstit asa. In unele cazuri, un vin de 7 sau 10 ani nu poate fi considerat matur, asa ca metoda de mai sus e de preferat.

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am avut bani de de-alea care inca sunt tinerele la varsta de 10 ani :(.
    Sfatul respectiv se baza pe experientele de pana acum, adica am observat ca e mai bine cu aerisire decat fara, cateodata chiar in cazul unor vinuri de 2-3 ani. Rau e mai putin probabil sa le faca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect, dar la cele mature este de preferat sa stai cu bunghiul pe ele :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Personal si la cele baricate excesiv sau care mi se par "inchise" aplic metoda oxigenarii cu decantorul. E mai rapida decat oxigenarea in sticla....
    Daca vb strict de decantarea im puritatilor in general la cele mai "tinere" si care se gasesc pe la noi nu prea ai ce sa decantezi.

    RăspundețiȘtergere