30 noiembrie 2011

O damigeana de vin

    Pe malurile Girondei din Bordeaux-ul oltenesc, pamant ocrotit de vitejia stramosilor, s-au nascut aceste doua vinuri care-si impletesc.... He, he, chiar credeati ca urmeaza un eseu in care veleitatile poetice ascund, sau estompeaza ceea ce e mai important? O sa ma apuc la batranete de partea asta, asa ca sa trecem direct la subiect: ce s-a mai intamplat in casa in ultima perioada. Pai, destul de multe, ca de trei saptamani tot avem alte prioritati.
    Un flight cu patru aripi, Cabernet Sauvignon, toate 2007, poate cel mai strans meci de pana acum. Teste peste teste, gusturi diferite, reluarea ordinii de degustare de la un cap la altul, apoi de la celalalt, apoi de la jumatate.
- Samburesti: 25 lei, 80 pct; avand in vedere traditia, locatia si spusele specialistilor, aici ar trebui sa vedem cele mai bune exemple din tara; sunt sceptic ca s-ar putea intampla asta sub bagheta dlui. Valvis.
- Halewood Vitis Metamorfosis: 69 lei, 83 pct; cel mai scump, baricat 18 luni; timpul lung petrecut in butoiul de stejar - probabil nou - l-a distrus, nu mai "citesti" nimic in acest vin, decat vanilie si impresiile conexe. Am vazut 87 de puncte nu stiu unde, am vazut o medalie la Bruxelles, ba chiar ii dadusem si eu 85 in tinerete, dar nu asaltul asta vanilat e ceea ce vreau de la un Cabernet; am mai scris despre el.
- Recas, V: 17 lei, 84 pct; pretul este pentru o sticla de 0.75l, dar cea din imagine chiar a fost mostra noastra, desfacuta dupa 3 luni de stat in conditii improprii de temperatura. Producatorul vine, ca in alte zeci de cazuri cu o lectie in materie de raport calitate/pret.
- Stirbey: 55 lei, 85 pct; din cate stiu eu si acest vin a petrecut o perioada lunga in baric, insa ca si in cazul altor vinuri ale cramei, nu se simte aproape deloc. A castigat concursul printr-o nota distinctiva de ..simplitate, finete, aliura bordoleza. 
    Cu parere de rau, niciunul dintre vinurile de mai sus n-a primit si bonusul de "placere maxima" - sau ii putem spune, cu voia dumneavoastra - "incantarea lui Berbecutio", pentru ca atunci poate ma apucam sa va spun povestea lui, sa dau mai multe amanunte, note de degustare. Cam slabut pe-aici cu notele astea de degustare in ultima vreme, nu? Asa cum majoritatea o facem pe net, si eu am devenit superficial in a citi cuvant cu cuvant o descriere a unui produs, fie el si vin, mai ales pe bloguri. Daca-mi sare in ochi o expresie maiestuoasa despre el, o recomandare, un punctaj interesant, atunci revin..cu toate ca mai degraba as prefera sa descopar personal amanuntele; insa daca in josul paginii mi se spune ca nu merita osteneala de a-l incerca, sau vad 73 de puncte, chiar nu ma mai intereseaza ca are gust de caramele, miros de apa plata, sau tac-su a fost primar.
    Alte doua Cabernet Sauvignon, intalnite in alte ocazii, au fost Private Reserve, Halewood, 2008, 22 de lei si Segarcea Prestige, 2007, 35 de lei - ambele cotate la 80 pct. Inclin sa nu le recomand pentru ca sunt destul de comune. La bani putini, aleg oricand un Recas sau un Bolovanu'.
    Un alt flight, de fapt mai mult un tete-a-tete, a avut loc intre rugbistii din soiul Shiraz, unul din Africa de Sud, Tall Horse, 2008, 24 de lei si 78 de puncte, celalalt din Australia - Lindemans, Bin 50, 2010, 25 de lei si 81 de puncte. Mentiunea de la paragraful precedent se aplica din nou.
    Colindand targurile de specialitate mi-am dat seama ca am scapat din vedere Feteasca Neagra de la Budureasca, Origini, asa ca am luat-o la sub-brat. Cu toate ca a primit 84 de puncte, ma asteptam la mai mult. M-am tot sucit incoace-ncolo sa o mai depunctez, dar mirosul e de 10. In gust, pe langa orchestra oarecum obisnuita pentru vinurile rosii, de fructe negre de padure, nuci, cirese negre si pamant, apare o idee de iaurt care nu da bine, ba chiar amplifica senzatia de "apos" a corpului, ii taie din greutate. La sfarsit vine un strop de piper sa intregeasca armonia, dar e cam tarziu.
    Daca tot am intrat ca un impostor in Metro, am cules si-un Pinotage, soi specific Africii de Sud, facut de Petersbach in Cape Spring - 20 de lei si 80 de puncte. Daca trecea de 83 primea mai mult de doua randuri despre el.
    Halewood se pare ca a incheiat colaborarea cu francezii de la Gerard Bertrand, si asta nu numai in Romania, pentru ca acestia si-au cumparat un distribuitor propriu, asa ca pe ultima suta de metri am vrut sa prind si eu ceva, sa nu mai bat drumul pana acolo:
- Viognier Reserve Speciale 2010: 23 de lei si 73 de puncte, un vin de pays d'oc, nu-i rau, doar ca nu mi-am putut explica de ce scrie Viognier pe el;
- Cabernet Sauvignon H de l'Hospitalet 2009: 23 de lei si 81 de puncte.
    Poza de mai sus e de la o degustare de vinuri chiliene facute de Cocha Y Toro, din gama Marques de Casa Concha, organizata la restaurantul Madame Pogany din Floreasca, unde am avut ocazia sa incerc un Chardonnay, un Pinot Noir si un Syrah, toate foarte bune spre exceptional. Se gasesc la 60 de lei la winery-outlet. Din pacate nici n-am luat notite, nici n-am avut timp sa scriu imediat cate ceva despre fiecare. Ce voiam sa subliniez e ca o casa mare de vinuri, cum e Concha (10.000ha, listata la bursa din NY), lua 90 de puncte din 1999, cand noi beam Busuioaca de Vinia si ni se parea cool. Aceste vinuri nu sunt nici pe departe cele mai scumpe ale producatorului. E impresionanta constanta in timp, cat si raportul calitate/pret. Dar in Romania deocamdata doar visam la vinuri de 90 de puncte si 60 de lei, pentru ca snobismul e in floare, pentru ca 90% din populatie nu deosebeste un Sauvignon Blanc de un Cabernet Sauvignon pana nu-l vede, pentru ca ospatarul strange dopuri de Jidvei sa mai capete 50 de lei, pentru ca proprietarul de carciuma n-are pahare de vin rosu, dar pune 400% la orice vin, pentru ca toata lumea vrea sa aiba 2-3 vinuri la acelasi pret cu Flamboyant, Charlotte, Golem, Uberland sau Solo Quinta, nu conteaza calitatea, pentru ca, pentru ca, pentru ca.... Mai vorbim peste 2-3 ani cand vom avea la raft 50% vinuri chiliene, ba chiar mai bine de-atat in categoria sub 7 Euro. Poate de asta o fi nevoie sa ne trezim la realitate. Nu stiu insa daca in acel moment ne mai putem reveni.
    Roze de Purcari, 2010, 35 de lei si 81 de puncte: facut din Cabernet, Merlot si Rara Neagra. S-ar putea sa fie unul dintre hiturile verii in 2012.
   Merlot de Stefanesti 1993, 40 de lei la magazinul cramei, pentru ca chiar exista asa ceva. Au mai multe vinuri de varsta aceasta pe stoc, dar cam toate sunt demiseci. Nu mi-a venit sa cred cand am vazut Pinot Noir, Feteasca Neagra numai demiseci, indiferent de an. Ba unul parca era demidulce. Merlot-ul a avut un foarte scurt moment de glorie (cam pe la 81 de puncte) dupa vreo doua ore de sedere in decanter; l-am mai incercat la 6-7 ore si era deja otet. Tot de aici am luat un Burgund Mare, productie 2008, care a reusit sa devina lanterna rosie a clasamentului personal de vinuri, cu ..51 de puncte, ca mai putin nu se poate. Sigur, la 5 lei sticla l-am luat mai mult ca experiment stiintific, dar nu ma asteptam sa aiba paie in el. La acest experiment a participat un confrate de Urlati, 2006, care a urcat onorabil la 78 de pct. Nu e un soi maret, cu toate ca a fost un exemplar simpatic, aduce a vin de masa, dar la 25 de lei e cam scump. In afara de notele de mure si coacaze apare un interesant post-gust de macese acrisoare, dar si  "arsura" la ingurgitare. A, si vesnica problema de la Urlati: dopul inundat aproape total; din ultimele 5 Fetesti si un Cabernet (81 pct) Paganus 2007 la desfacerea carora am luat parte, doar 2 au fost perfecte. Sa fi avut eu asemenea ghinion?
    Hai, inca patru si plecam acasa:
- Chardonnay Jacob's Creek, Australia, 2009: 32 de lei si 77 de puncte, pentru ca pare mult prea baricat si in acelasi timp mult prea acid. Inclin sa cred ca e din cauza statului la raft, pentru ca la recentul concurs din Romania a luat medalie de argint.
- Feteasca Neagra Bacanta 2009, Crama Garboiu: 70 de lei si 83 de puncte. Facem pariu ca o sa fie mai ieftina peste vreo 3-4 luni? Nu de-alta, dar in carciuma unde l-am intalnit era 180. Partenerii de pahar, mult mai avizati decat mine, au spus ca are o usoara oxidare.
- Cuvee Visan, Gramma, 2010, 32 de lei. Deci 32, nu 50 cat era la inceput. 81 de puncte, poate merita ceva mai mult, insa a avut nenorocul sa se intersecteze cu personajul din paragraful de mai jos. Puteti cumpara actiuni la aceasta companie, am auzit ca-s de vanzare.
    Campionul etapei vine de la SERVE si se numeste Cuvee Amaury 2010. O prezentare mult mai buna decat v-as putea eu face gasiti AICI, dar recomandarea e sa-l incercati personal. E un vin exceptional. 86-87 de puncte cu felicitari, iti da ocazia, dintre zeci de alte vinuri, sa spui: "Uau, ce vin e asta!".
   Huh, ce tur de forta!

4 comentarii:

  1. Wow, 20 de vinuri in trei saptamani -asta e aproape o sticla in fiecare zi :) Respekt!
    Imi place stilul asta de articole, nu asa alambicate ca si ale mele.
    Doua remarci:
    -intreaga gama Tall Horse are vinuri sub-mediocre si over-priced, eu o voi evita vreun an-doi, pana se reinnoiesc stocurile;
    -Cuvee Visan cred ca merita mai mult de 81; e cu totul alt stil decat Cuvee Amaury, si merita apreciat de sine statator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow, ce fel arata tabelul ala cu punctajele pentru Concha :)) Parca-s plecarile si sosirile la aeroport :))

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Ciprian: exact, la fel de frecvent ca si avionul de CLuj, doar fara intarzieri :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @vinuldincluj: n-am dovedit chiar asa de multe sticle, alea proaste au luat drumul chiuvetei, FN Bacanta din cate imi amintesc am impartit-o ;), majoritatea au avut juriul format din 2-3 persoane. De la Gramma parca mai bine mi-a mers la inima Aligote-ul.
    @Ciprian: Prezentarea vinurilor Concha s-a facut de catre o chilianca, care a avut si proiector in dotare, am tras si eu o poza cu telefonul :) Buna comparatia!

    RăspundețiȘtergere