3 decembrie 2015

Verdejo - studiu de caz

    Cateodata simti nevoia sa vezi un anumit soi mai de aproape, in mai multe ipostaze, pentru a ramane cu o impresie solida despre el, pentru a-l tine minte, pentru a progresa cu inca un strop in cunoasterea oceanului planetar de vin. O asemenea incursiune am facut recent in lumea spaniola, cu aplecare pe Verdejo si Garnacha, ultimul dand chiar vinuri de 100 de puncte, spre deosebire de altele impachetate in diferite instrumente de vanzare care nu reflecta neaparat valoarea. Azi voi vorbi insa despre primul soi, cel alb, aproape necunoscut in urma cu 30 de ani, cand era folosit la "confectionarea" vinurilor fortifiate, oxidative. La Riscal s-a incercat cu ajutorul francezilor obtinerea unor vinuri tinere, fructate si s-a reusit, dupa care fenomenul Verdejo a cuprins toata regiunea Rueda dand azi, la scara larga, vinuri prietenoase la preturi corecte. Ramane unul din cele mai plantate soiuri albe spaniole (de provenienta nord-africana), daca se poate spune asta cand Airen ocupa o suprafata de 25 de ori mai mare. 

    1. Quintaluna e un Verdejo 100% cu 13% alcool, din Castilla y Leon, necupajat cu SB sau Macabeo, caz in care poate aparea sub denumirea Rueda (Verdejo). Galben-pal, nas citric si amarui, de samburi de lamai, grepfruit galben, mineral, care nu promite prea mult. Gustul tine sa ne contrazica, aducand la rampa un echilibru aproape de perfectiune, elementele de baza se leagana pe o panza de paianjen. Desi "picioarele" sau lacrimile pe pahar nu spun mare lucru despre un vin, punctand superior la capitolul artistic, aici putem da un 10 curat. Ramane moderat aromatic, se mentine impresia amaruie, iar la final ramane senzatia minerala de creta in gura, de pseudo-taninuri. Ar mai fi de mentionat ca vintageul 2013 a primit 91 de puncte Tanzer si 85 WE. Pentru mine, acest 2014 se plaseaza in zona 85. Zilele trecute au venit si punctele Parker: 90. 

    2. Bodega de Crianza Castilla La Vieja are spre 150 de ani vechime, e rezultatul desprinderii unei parti din a cincea generatie de vitocultori a familiei, in 1976. De la ei am incercat tot un Verdejo 100% la pret scazut, nas de citrice, stone fruits, nota comuna cu celalalt fiind patura secundara aromatica, care duce spre samburi de zarzare verzi, a caror coaja inca nu e lemnoasa. 13% alcool exceptional integrat; inainte sa verific pe eticheta secundara banuiam un 11-12%. Are si un usor fizz comercial, care il face mai activ, e un vin simplu si foarte placut - sticla intreaga s-a consumat pe nevazute. De punctat si aici senzatia de naturalete si un usor pseudo-tanin. Daca ar fi sa apelez la sablonul "vin de vara" se pozitioneaza lejer in top 3 2015. 84pct. Am aflat ulterior ca exista si un Vendimia Seleccionada (de vazut), indisponibil momentan. 

    3. Protos este un alt Verdejo care arata cel putin la fel de bine, chiar daca in moneda noastra abia daca ajunge la 30 de unitati. Are 13% alcool, s-a preferat invechirea pe drojdii, pentru un plus de consistenta si complexitate. Asta a dus insa si la o aciditate usor sub cat ne-am dori, dar e de apreciat ca pentru cativa milimetri n-au mai apelat la chimicale. Setul aromatic e foarte asemanator cu ce am vazut la celelalte, samburii de zarzare crude sunt acolo, partea ierboaso-vegetala la fel. Gustativ e prietenos, cu o usoara inclinatie spre onctuozitate. 83,5p. 

    Am sustinut in nenumarate ori ca in Spania rosiile sunt de baza, cu raportul lor calitate/pret peste cam toate tarile europene. Daca ocolim albele nu avem mare lucuru de pierdut. Coborand mai in detaliu, as merge mai degraba pe Albarinho sau pe soiuri aromate, mai degraba decat pe Chardonnay sau Verdejo.





2 comentarii:

  1. Nu am baut multe albe de spania, dar intr-adevar rosiile sunt foarte ok, si raport calitate pret imbatabil.
    Dupa testul de Garnacha, iti recomand si testul de Monastrell :). In plaja 8-15 Euro(si aia pe vinatis, unde sunt putin mai scumpe ca la ei acasa), au vinuri foarte bune.

    RăspundețiȘtergere