23 noiembrie 2015

Individo - noi vinuri de la Chateau Vartely

    Progresul vinurilor moldovenesti se petrece cu o viteza net superioara celor romanesti. Sunt doar vreo 2 ani de cand Vartely insemna niste sticle prafuite intr-un colt din Lukoil. Acum apar game premium, etichete lucrate atent, sticle de calitate. Sa nu mai zic de vin: roada 2014 e deja in fereastra de consum, probabil a fost gandit de la inceput asa. Imbinarea celor trei soiuri e mai mult decat prietenoasa, iar cele 14,5% volume alcoolice sunt bine tinute in frau. Culoarea dominanta e un rosu granat nu foarte intunecat, inconjurat de reflexii violacee. In miros primele straturi sunt condimentate de Syrah, cu al sau piperat accent, urmat de pudra de cacao, fructe rosii de padure si cateva inflexiuni vegetale. Gustativ se mentine plaja aromatica, in toata complexitatea ei, senzatiile tactile fiind taninuri semi-crude, pe un corp mediu, nu greoi, cum te-ai astepta de la alcoolul sus, insa dulceag din acelasi motiv. Se comporta onorabil la partea de adancime aromatica si lungime ulterioara. 86+ 


    Un alt vin care mi s-a parut peste medie la Gala Vinului Romanesc este asamblajul de Traminer cu Sauvignon, asa ca mi-am dorit sa-l revad cu atentie. Are 14,5% alcool, total integrat, scris pe ambele etichete, face parte dintr-o gama noua al carui pret de referinta inca nu-l stiu cu exactitate dar il banuiesc la vreo 40 de lei. Pe spate zice asa: "aromele florale ale Traminerului pun in evidenta prospetimea moale-minerala a Sauvignonului, cu note delicate de citrice, creand un vin cu adevarat elegant". In fata inca un text elevat: "Chateau Vartely - wine. culture and leisure resort". Prima concluzie: omul lor de creatie e mai bun decat al vostru - de la design eticheta/capison pana la text. Nici sticla nu-i una de duzina. Vinul e intr-adevar de exceptie, soiurile se imbina foarte frumos, se completeaza unul pe celalalt, chiar daca uneori mai apre o senzatie dulceaga, probabil de la alcool (glicerol). Place gustul de fructe galbene coapte, de toamna si struguri albi, combinat cu senzatii amarui si aciditate mare. Este amplu fara a fi intens, ceea ce nu intalnesti foarte des. Persista in post-gust, clasificandu-se ca mediu+ spre lung. Tare-s curios cum se aseaza peste inca un an. Importator: produse-moldovenesti.ro. Tot de la ei e de vazut gama premium, Tarabostes, scumpa, cu vinuri lucrate atent, dar lasata usor in urma din pdv al designului de Individo. Cand ne simtim plini de voiosie, fara pretentii de vinuri mari, avem de ales intre cateva mai mult decat decente, in gama D'or, la preturi mici. 

    In opinia mea acest vin se afla in palierul 88-90 de puncte, pozitionandu-se foarte sus intre vinurile premium de pe piata romaneasca, intre ce s-a reusit in Romania din roada 2014. Poarta cu el spiritul moldovenesc, aspru la prima vedere, insa extrem de ospitalier cu cei care le sunt frati, asa cum m-am simtit anul trecut la Chisinau. Imi pare foarte rau ca din cauza disputelor politice anul acesta nu m-am mai dus, imi doream sa fiu din nou acolo, la Zilele Vinului Moldovenesc. Fata de industria romaneasca, ce pare ca stagneaza, multumita cu acest mega-consum intern care inghite tot, peste Prut se fac pasi mari, in toate directiile. Probabil ca va mai dura 2-3 ani pana cand preturile se vor alinia si in acelasi timp se vor apropia vertiginos de costuri. Incotro? China? Constellation? Marile huburi europene? Doar n-o sa ardem iar viile. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu