11 decembrie 2015

Despre Drinking Window si over-night tasting

    Bodegas Breca face Garnacha 100% langa Zaragoza, la jumatatea liniei drepte trase intre Madrid si Barcelona, din vii cu varsta de 70-90 de ani plantate la 900m altitudine. Ca idee, Moieciu de Jos e pe la 1000 de metri iar Sinaia un pic mai jos. Chiar si asa, nu s-a putut evita o concentratie alcoolica de 15,5%. E paradoxal ca pe siteurile care vand enorm din promovarea punctajelor nu apare nota Parker - 91 in cazul de fata - dar se evidentiaza cele nu mai putin de 96 pct emise de ghidul local Guia Penin. 
    Sa vedem cu (a)pare dupa 3 ore de aerisire: culoare violacee-rozalie la rotirea in pahar, granat in profunzime, nas din care se simte alcoolul, insa la un nivel acceptabil, mentinut suprinzator si "la cald", usor peste 20 de grade. Nuantele aromatice te duc cu gandul la fructe negre de padure, calcar, un pic de cacao, boia iute-afumata, cafea in finalul maxim mediu. Gustativ alcoolul e mai proeminent, da corp, dar si caldura excesiva pe mijlocul limbii si la inghitire, dar nu dezechilibreaza intregul. Partea proasta e ca te cam loveste in moalele capului destul de rapid. E un vin mult prea tanar pentru a fi baut acum, insa n-am reusit sa gasesc partile sale magnifice care sa faca un evaluator (neinteresat) sa mearga pana la 96 de puncte. De fapt.. nici pana la 91, eu ma opresc la 87. La 60 de lei nu e o pierdere insa nici vreun chilipir. No go. 
----------------------------------------------------------------------------
L.E. Nu stiu cat timp a avut rabdare Guia Penin cu el, insa la mine dupa o zi a progresat foarte mult. Nasul a devenit mai complex, au aparut si fructe rosii, iod, tomate-vegetal, violete, lemn dulce, visine proaspete cu un strop de zahar - se situeaza undeva la cel putin 95% din cea mai inalta treapta, daca judecam doar olfactiv. Alcoolul nu mai e acolo, in afara corpului! Unde s-o fi ascuns.. nu-mi explic. Taninurile s-au trezit la viata, corpul a devenit solid, iar lungimea postgustului e categoric mai sus de medium+. Frumusetea de a descoperi vinul - doar o alta demonstratie. 

Adun toate calitatile descoperite azi si le adaug celor de ieri: 92 de puncte. Wow! Ce e de retinut: decantati/aerati vinurile mari proaspete, fortati-le sa arate ce pot! De multe ori, dupa ce iti "faci mana", crezi ca stii care au potential si care nu, insa el, marele vin, tine sa-ti arate si tie, asa cum i-a aratat lui Robert Parker sau Ciprian Haret, ca regulile sunt relative, iar treaba care se cheama "drinking window" n-are deocamdata o baza reala.

    2. El Molar, Jumilla. 15% alcool. 92 Decantalo/93Parker/94Penin. Probabil toti dau un maxim pe care ei cred ca-l va atinge in viitor, deocamdata pare tinerel, insa pastrez 2 pahare pentru maine, sa nu patesc ca mai sus. Vinul e auster, aspru din cauza lipsei de zahar, cu taninuri mari, semiuscate. Alcool foarte bine integrat. 87. [N-a mai crescut a doua zi.]

    3. Siera Cantabria vine din Rioja, are 14,5% alcool, a costat vreo 50 de lei. I-am scos dopul si l-am lasat la 14 grade vreo doua ore, fara sa scot vreo picatura din el. Doar asa, sa respire aer curat de Bucuresti. Culoare e rubinie-carnoasa, lasa lacrimi accentuate pe pahar, prezinta urme clare de tinerete pe borduri. Nasul propune un registru relativ auster, mineral, piperat, cu fructe rosii in planul doi. A prins deja note de pamant, de tutun uscat. Fructele rosii coapte din miros raman la o distanta maricica de atacul foarte arid, lipsit total de zahar, in schimb cucerit de taninuri. Lipsa intensitatii aromatice nu impiedica exprimarea ampla, de clasa. Aciditate mare (dar foarte echilibrat), corp mediu, moment al evolutiei inca inainte de "drinking window". Mi-a placut stilul asta rough! Vii de 90 de ani, cules manual, 12 luni la baricuri la a doua trecere. 92p Decantalo, 94p Guia Penin, 87 de la mine pentru forma de acum, cu un potential sigur de 90+. Intre timp am achizitionat si versiunea superioara, cotata de critici la unison: 95p.

    De retinut ca Grenache e un soi cu alcool mult, aciditate si taninuri joase, dar care are potential de 100 de puncte, atins de mai multe ori. Franta si Spania cultiva intens, dar poate fi regasit si in Australia sau USA. De cele mai multe ori se alatura cu Syrah si/sau Mourvedre pentru completarea calitatilor, in vestitele GSM-uri. In Romania nu s-a plantat din motive necunoscute mie. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu