2 august 2015

Vinarte Soare 2011, Cabernet de Samburesti

    Pentru bautorii de vin bun Samburestiul va ramane intotdeauna reprezentat de Vinarte cu Soare si Castel Bolovanul, indiferent de intentia mediatica de preluare din zbor a zonei de catre alti producatori ale caror vinuri (nu si preturi!) sunt deocamdata submediocre. Te poti inchipui Oltenia profunda pana la Pastele Cailor daca nu reusesti sa livrezi de ani un Caloian de peste 80 de puncte. Poti sa fii cel mai smeker vanzator de apa, daca-ti face vin in lighean un podgorean din satul vecin. In ambele cazuri, nu cred ca e vorba despre a nu vrea, ci despre a nu sti - vezi asa-zisele vinuri premium, care in blind suna a vin de 25 de lei. Imi place sa cred ca in timp comunitatea cumparatorilor de etichete s-a mai micsorat, in favoarea consumatorilor de vin de calitate (fingers crossed). 
    In flow-ul vanzarilor nimeni n-a simtit ca Soare 2010 nu a existat, pentru ca 2011 a picat fix la terminarea lui 2009, care ne-a placut la nebunie, la fel cum ne-a placut si 2007, sa nu mai vorbim de magnificul 2000 sau 2003. Cand vorbim de Cabernet romanesc, in statistica personala Soare ocupa 6 din primele 7 locuri all times, epoca moderna.
    DOC-CMD Samburesti - Bolovanul, 13,5% alcool (Soarelui nu i-a placut niciodata canicula), pret neschimbat de cateva sezoane bune - 95 la Carrefour, poate 5% mai jos in magazine specializate sau online. Culoarea e un rubiniu intens, pe margini au ramas doar cateva amintiri violacee, si alea spre apus. Mirosul e complex, avand deasupra, la deschidere, note de lemn dulce si coconut, de sub care apar rapid cele tipice CS-ului: frunza de vita, coacaze, afine, mure, cuisoare - un setting mai auster, mai barbatesc decat 2007, de exemplu. Este evident progresul, poate si al viei, dar in primul rand directia imprimata de vinificator, spre lumea clasica. Nivelul alcoolic si cateva note de fruct supracopt ar putea fi explicatia culegerii in etape. Gustul aduce nuante aromatice in plus, cu cateva fructe rosii, dar si unele care ies usor din tipicitatea soiului (ardei, accentuarea partii vegetale), insa ceea ce e cel mai important la un vin e partea tactila, la care Soare '11 exceleaza: taninuri vii, fine, coapte, integrate intr-o structura (densitate) grozava, aproape chewy. 
    Lasa-l sa se odihneasca intr-o carafa macar 2 ore, daca-l vei bea in urmatorul an si pune-l in pahar cand are 18 grade pentru a te bucura de toate laturile sale. Altfel nu e sigur ca apare adancimea aromatica, savoarea pe palatin, finalul carnos-sangeriu sau postgustul medium-long. Vinul e la inceput de cariera, este evident ca abia incepe sa creasca, ingredientele fiind top-class. Recomandare: try one now, put 3 btls on hold and drink 2017, 2019 and 2022. 89-90 de puncte acum. 

2 comentarii:

  1. Salutare tutoror,
    Si mie imi place Soare-le... mult, dar se vinde prea scump pentru 'needucatul' din Romania la 95lei +/-10%. L-am gasit dupa un scurt google-it in UE la 10EUR (ex-VAT) - comentariile sunt de prisos. Mai are sens sa sprijin piata loacala in aceste conditii?
    DanS

    RăspundețiȘtergere