5 august 2015

Basilescu. All of it!

    Once upon a time... am fost la o degustare de vinuri mai vechi si mai noi, dar mai ales mai vechi, ale Cramei Basilescu, la care am o vaga impresie ca fusesem chemat (de terti) doar ca sa scriu despre acele vinuri. Nu stiu cu ce am pacatuit, spre deosebire de ceilalti participanti, care s-au bucurat in tihna de ele. De aici si reticenta de a scrie despre asta vreo trei luni, la capatul carora am ajuns la o concluzie: data viitoare scrieti voi, sa ma mai odihnesc si eu. Intre timp am depasit momentul, ma las invins de sistem si va spun ca am fost printre putinii beneficiari ai unei verticale de Feteasca Alba 2008-2014, despre care mi-am notat asa:

FA demisec 2008: a dezvoltat note bituminoase de Riesling nemtesc, nu și-a pierdut prospețimea, e inca fructat, zahar frumos ascuns, 13,6 alc. 86 de puncte. Ole!
FA 2009: n-a mai fost asa an bun, au apărut deja notele oxidative, kerosenul e comun cu 2008, in rest destul de auster. 84
FA 2011: mentolat, lemn, alcool sesizabil, deși e tot 13,6; greoi. Amarui pe final. 83-84
FA 2014 inca neetichetat la data degustarii: fructat, amplu, un pic ierbos, aspru dar savuros. Prefer versiunea asta, cu un plus de naturalețe. 84. Ulterior, veti vedea mai jos, cum si in ce fel, am vazut FA din gama Ingeri in forma sa finala, avand 13,4% alcool, DOC-CMD Dealu Mare. Galben pal, nas mineral, apoi vanilat, apoi floral, un mix care aduce aminte de intrarea intr-un laborator de cofetarie. Atacul e onctuos, latura bine sustinuta de aciditate, corpolent. E un vin in plina evolutie, care va trece prin schimbari in urmatoarele trimestre. Baricul, impreuna cu alcoolul, ii dau o aliura savuroasa, comerciala, bine conectata cu pretul, in cautarea unei tipologii de client. 86 de puncte.

    Am trecut rapid printr-un Golem alb diferit de ce stiam eu, greoi, deja oxidativ în post. Nu mi-a plăcut, în ciuda structurii masive, 82 de puncte. 

    In sfarsit am ajuns la piesele de rezistenta:
- Feteasca Neagra Ancestral 2008 - se incapataneaza sa reziste timpului, nu si-a pierdut vigoarea, nu a fost invinsa de oxigen, insa tot a coborat 3 puncte sub maximul de 90 atins în momentul de glorie.

- Feteasca Neagra Ingeri 2009: fructe trecute la început, estompate pe traseu, o ușoară lipsa de corp în centru, fata de idealul 2008, mai glicerinos, mai rotund, amarui în final. 85-86 de puncte.
- Feteasca Neagra 2013 en primeur - arata magnific, complex, tipic, are un singur păcat: zahar prea sus. 85+

- Golem rosu 08: sangvin, pe vârf de potenta, dacă nu chiar un prim milimetru peste peek. Timpul de aerisire creste. 88.
- Golem rosu 11, 14.9alc, ciocolata, părți comune cu 08, amplu, astringent, violete, cerneala, are fluenta, echilibru, chiar dacă e crud, astringent, mușchi dintr-un CS de clasă mondiala. În faza actuala, ce am baut eu acolo bate spre 93 pct.
    Final, evident dulce, cu o BBB08, care se exprima excelent olfactiv, deși evoluat, cu izma, busuioc, cam apos în gust. Mai prinde un 82-83 de puncte.



    Dupa aceasta integrala Basilescu a venit o invitatie la o degustare oficiala a noilor vinuri, la care curiozitatea m-a impins sa zic da, dar traficul din Romania nu m-a ajutat. Dar am auzit ca acolo s-ar fi intamplat asa (P):

"București, 25 iunie. Crama Basilescu a lansat ieri cinci vinuri noi, de producție 2014, în cadrul unui eveniment privat. Vedetele serii au fost Feteasca Albă și Roze - Feteasca Neagră, două vinuri din gama premium „Îngeri din Micul Paris”, alături de trei vinuri din gama medie „Eclipse”: Roze, Fetească Albă și Riesling Italian. Cele cinci vinuri prezentate în premieră sunt variantele proaspete, din 2014, ale unor vinuri aflate deja de câțiva ani în portofoliul Cramei Basilescu.


Feteasca Albă și Feteasca Neagră din gama „Îngeri din Micul Paris” sunt două soiuri de referință ale terroir-ului de la Urlați. Feteasca Albă este un vin floral şi fructuos, cu un gust proaspăt și echilibrat cu nunațe de vanilie şi migdale ce provin din fermentare şi maturare în baricuri. Vinul Roze, obținut din struguri de Fetească Neagră, combină în mod armonios taninurile specifice vinurilor roșii cu fructozitatea si prospețimea vinurilor albe. Este un vin echilibrat, sec, cu o aciditate plăcută și răcoritoare. 
Vinul Roze din colecția „Eclipse” are la bază soiul Burgund Mare și a fost realizat după tehnologia vinurilor albe. Este un vin uşor mineral, senzaţie susţinută de aciditate şi alcool care prelungesc aromele fructoase precum cele de cireşe albe. Riesling Italian din aceeași gamă este un vin corpolent, elegant, dar în acelaşi timp zglobiu, mineral şi persistent, cu un miros pronunţat de grapefruit la care se adaugă un parfum fin de caise şi piersici coapte. 


„Pentru mine, Crama Basilescu, cu toată istoria care îi creează fundamentul, cu toată povestea minunată ce îi dă savoare, este parte integrantă din identitatea vinurilor noastre. Suntem binecuvântați să avem parte de unul dintre cele mai valoroase terroir-uri ale României și acest lucru ne obligă sa realizăm aceste vinuri în primul rând cu foarte mult suflet, cu respectul pentru trecut și tradiție, cu obligația pe care o avem de a păstra nivelul Cramei Basilescu acolo unde l-au dus fondatorii acestui spațiu de basm”, a declarat Dana Sofia, managerul Cramei Basilescu.


Personalitatea vinurilor Cramei Basilescu îşi trage seva din terroir-ul specific dat de Podgoria Dealu Mare şi Podgoria Pietroasa. Reînființată în 2008, Crama Basilescu își are rădăcinile adânc ancorate în istorie. Povestea ei începe în urmă cu un secol, fiind marcată de caracterul proeminent al lui Nicolae Basilescu, un nume de referință în viața politică și socială din perioada interbelică. Vizionar, cu o extraordinară inteligență și ambiție, avocatul Basilescu a fost unul dintre cei mai longevivi decani ai Facultății de Drept din Capitală și întemeietorul cartierului Bucureștii Noi. 


În perioada 1910-1921, prin efort propriu și cu ajutorul mai multor instituții, Nicolae Basilescu a restaurat fabrica de bere din Bucureștii Noi și a transformat-o în “Fabrica de Șampanie Naturală”. La începutul anului 1928, Maison de Champagne St. Marceaux & Co. a autorizat folosirea mărcii și a numelui pe sticlele produse de Basilescu. În 1945, statul a naționalizat toate bunurile din proprietatea familiei, însă după revoluția din 1989, moștenitorii au recuperat o mare parte din bunurile care astăzi se găsesc în proprietatea Cramei Basilescu. 

Tradiția Basilescu – devotament, pasiune, etică – continuă și astăzi prin tânără echipă a cramei, care adaugă parfumului de veacuri cunoştintele moderne de prelucrare a strugurilor. În procesul de vinificație, echipa Cramei Basilescu se consultă cu doi specialiști de marcă în domeniu: dr. chimist Adriana Kontek și dr. ing. Armand Kontek, ambii cu o experiență de peste 40 de ani în munca de cercetare în cadrul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească. Cei doi experți au publicat peste 130 de lucrări de specialitate, contribuind astfel la modernizarea sectorului vinicol și diversificarea gamei de produse pe bază de struguri, must și vin.
Invitat special la lansare a fost Marinela Vasilica Ardelean, specialist internațional în vinuri, care a inclus Crama Basilescu în cartea sa “50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum distins cu premiul Gourmand Drinks Awards în 2014. 

“Personalitate, structură, prospețime și extract de fruct sunt doar câteva din caracteristicile care definesc vinurile Cramei Basilescu”, spune Marinela Ardelean în volumul amintit. 

Despre Crama Basilescu Anul înființării: 2008 

Producție anuală: 250.000 L
Număr de hectare: 100 ha
Soiuri de struguri: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund Mare, Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Riesling Italian, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, Pinot Noir, Sauvignon Blanc"
Comunicat de presa al cramei, dupa degustare. 

    Iar ultimul act al acestui kilometric articol este degustarea noilor vinuri, facute de expertii din Valea Calugareasca:

- SB-ul Eclipse 2014: se prezinta bine avand in vedere gama in care este plasat si mai ales pretul, sub 30 de lei la raft. Are fix 13% alcool, culoare galben pal, nas verde, crocant, ierbos-leguminos, fresh. Beti-l la temperatura care trebuie, altfel alcoolul se simte! In gust partea verde-ierboasa e mult rotunjita de o impresie de fructe tropicale coapte, aciditatea e la nivel optim, balansul e bine reglat. De trecut in capul listei cu vinuri bune "de buget". 83 de puncte. [din cate imi amintesc la Crama Basilescu vorbim de un gros sauvignon]. 
- Rieslingul 2014 Eclipse vine cu un aer relativ auster, usor floral, mar verde, stone fruits parguite, pe un fond de 13 volume alcoolice. Descrierea de pe eticheta pluseaza la "un spectacol al vinului nascut in soapta naturii". Gustativ nu are colturi nerotunjite, insa nici nu atinge un echilibru de invidiat. E facut pentru gama si plaja de pret la care se vinde, nu are defecte, e un vin placut, usor ierbos in finish, pe care mi-a facut placere sa-l devorez de-a lungul unei seri toride. 83.5 de puncte.
- pe partea de roze demisec si Feteasca Alba, ambele Eclipse, n-am reusit sa gasesc suficiente calitati pentru a trece de pragul de 80 de puncte.

    Asa ca, dupa o perioada de deruta venita dupa despartirea de fostul oenolog, care a avut rezultate de exceptie cu Feteasca neagra 2008-2009, Golemul din acelasi an, Busuioaca si nu numai, lucrurile par incepe a se aseza la Basilescu. Sigur, drumul e lung, iar disparitia, chiar si partiala, din peisajul vinurilor bune, coroborata cu lansarea unor demiseci in gamele superioare n-au fost de bun augur. Potentialul viilor detinute si investitiile facute in tehnologie raman garantia ca aici cu siguranta vom revedea vinuri romanesti de referinta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu