27 februarie 2014

Lasat de fumat

    La ora cand scriu aceste randuri am ajuns intr-a 23-a zi la peste 45 de zile fara tutun, dupa 20 de ani de intoxicare. Stiam ca va sosi momentul, dar stelele inca nu se aliniasera. Cred ca ma pregateam psihic de cel putin 10 ani, dar n-am incercat niciodata sa ma las. In schimb am incercat sa controlez dependenta printr-o frecventa a tigarilor limitata la ~ 20 pe zi si consumul unora din ce in ce mai subtiri si mai slabe, in etape rare, o data la cativa ani, ajungand pana la urma la limita de jos. Totodata nu am fumat niciodata dimineata, inainte de micul dejun si la mai putin de 1-2, poate 3 ore dupa trezire, mai ales de teama senzatiei de greata pe care o aveam adesea. Uneori reuseam sa imping momentul pana dupa-amiaza.

   Asa ca dupa o vineri mai lunga, nu neaparat cu foarte-foarte multe vinuri, insa peste medie, a doua zi pe la trei am plecat cu treburi prin oras cu masina, intr-un moment in care deja dracusorul cerea insistent nicotina, dar eu inca ma faceam ca nu-l aud. Fiind un fumator profesionist, aveam tigari in toate zonele in care as fi petrecut mai mult timp, ba chiar si rezerve. Doar ca de data asta stocul din masina era zero, iar rezerva fusese "curatata" de baietii de la spalatorie. N-am facut efortul sa ma opresc pe undeva sa-mi cumpar, probabil si din zgarcenie, stiind ca am cel putin trei pachete acasa. In jur de orele 21, cand am ajuns, s-a nascut impulsul abstinentei, propunandu-mi pentru moment sa nu fumez deloc in ziua respectiva si n-a fost nimic de nesuportat. Dupa ce as fi fumat una, sigur as fi completat cu inca 3-4 in urmatoarele 90 de minute, ca de fiecare data, sa refac necesarul de drog din organism. 
    Nici duminica nu m-am trezit prea devreme, dar am plusat motivational cu Allen Carr, "In sfarsit nefumator", 70 de pagini cap-coada. Seara cred ca deja stiam ca nu voi mai fuma. Chiar daca e o carte scrisa simplu, pe intelesul tuturor, ea are o fina psihologie, facandu-te sa te simti un idiot daca nu te poti abtine de la a te imbolnavi cu buna stiinta, ba sa mai si platesti... platim vreo 500 de lei pe luna in cazul romanilor. Recomand sa o cititi cand aveti un moment dintr-asta de ratacire in care credeti ca v-ati putea lasa, dar inca nu ati facut-o. Oricum, principalii patru piloni motivationali pe care ar trebui sa vi-i scrieti deasupra biroului si pe geamul unde ieseati de obicei sa le innodati sunt: e scarbos (oh yeah-bleah!), da dependenta, te imbolnaveste si costa prea multi bani.

    Ma intreba cineva despre sevraj zilele trecute. Bai fratilor, lasati-o naiba de treaba, ca nu te urci in copaci, nu te tavalesti pe jos, nu te arunci de pe acoperis. Sunt 2-3 zile in care reinveti sa te concentrezi fara sa "tragi una" la 45 de minute, ai o senzatie continua de foame, papilele simt nevoia sa fie agresate cu gusturi mai intense, insa nu e nimic de netrecut. Exista momente de gol pe care crezi ca le poti umple doar cu "un fum-doua", insa mancarimea trece, nu e picatura chinezeasca. Iar cel mai bun scarpinat e un pahar cu apa. La mine clipele mai grele au fost seara, cand frecventa tigarilor era mai intensa, asa ca m-am betonat cu cateva pungi de Alka big-size, frigiderul plin de vinuri bune spaniole si italiene si cam asta e. E de preferat sa ai o activitate intensa in perioada de inceput, cum mi-am gasit eu hobby-ul cu tamplaria, dar cel mai indicat e sportul, sa si scoti din piept namolul. Cu toate ca ultimele studii - nu  cele googalite, ci alea comunicate de medici - zic ca nu prea mai recuperezi mare lucru din alveolele alea, deci efectul fiecarei tigari e ireversibil. Oricum, cateva sprinturi nu fac rau. (imaginea este de pe imwm.org)

    As mai puncta un aspect, pe care-l veti regasi si in carte (o am PDF daca o vreti): nu va pacaliti ca ati invins dupa 2, 3 sau 7 saptamani, demonstrandu-va ca va puteti abtine oricand tocmai prin consumul unei tigari, pentru ca in acel moment tocmai ati dat cu piciorul intregii perioade victorioase. Trebuie sa fie clar ca nu merge cu jumatati de masura.
    Recompensa, mai ales pentru voi, cei care cititi acest blog de vinuri, este un evident progres al simtirilor, olfactive si mai ales gustative, o binevenita (auto) marire de salariu, dar cel mai important ramane respectul de sine. Nu zice rau deloc americanul, care dupa succesul pe care l-a avut cu cartea a deschis clinici anti-fumat pe 4 continente (inclusiv Romania!): nu-ti fie rusine sa consideri ca e cea mai mare realizare pe care ai infaptuit-o in viata! Partea cu sanatatea nu e palpabila, e insuficenta singura, degeaba marseaza campaniile pe asta, sunt prea putini cei care inteleg, chiar daca s-au lovit direct de niste cazuri extreme.
    Va urez succes! E mai usor decat va asteptati.
==================================================================================
    Am sarbatorit a 23-a zi fara gudron si nicotina cu un vin italian deosebit calitativ si cu totul spectaculos ca prezentare: Bulgarini Lugana 2012. Trei lucruri mi-au placut la aspectul exterior: forma sticlei, inscriptiile in relief si contrastele. Soiul este Verdicchio, zis si Turbiana in zona, este DOC Lugana - zona Marche. Nas mineral, puf de piersica, strugure alb stors, fructe galbene - bun, dar fara nimic foarte special. Gustul insa.. foarte placut, deoarece aromele schimba usor directia, spre lamaie si fructe tropicale, este onctuos, are aciditate buna, se nasc senzatii de fructe coapte, dulci. Producatorul sustine ca se poate invechi cu rezultate bune 3-5 ani si cred ca are dreptate. Se vinde bine in Germania si UK, are medalii interesante in anii precedenti - aur la Decanter, Berlin, Bruxelles, etc. Nivelul de alcool relativ scazut - 12,5% - alaturi de fructul pur il fac sa semene foarte mult cu o limonada, un cocktail de fructe. Foarte interesant. 88 de puncte.

P.S. Nu va faceti planuri pentru miercuri seara - 05.03.2014, vom face impreuna cel mai tare concurs de rose-uri, Romania - Franta, pe diferite categorii de pret, in orb. A venit vremea sa ne exercitam dreptul de vot! Adio povesti, etichete si promotii! Noi cumparam, noi hotaram care e mai bun!

4 comentarii:

  1. Bravo!! de acum gandeste-te ca cu 500 de lei lunar poti lua niste vinuri super. Eu unul nu am fumat niciodata, dar ma bucur cand vad ca unii reusesc. Eu am reusit sa slabesc acum vreo 5 ani cam 30 de kg si de atunci ma mentin. Nu mancam mult cat mancam porcarii si la ore tarzii din noapte.
    Vezi ca in prima faza vei simtii foame si vei lua cateva kg, dar le vei da jos cand organismul se va obisnui. Am un prieten fost fumator inrait care cand s-a lasat (dupa doua preinfarcturi), mi-a spus: "Auzi, stii ca si apa are alt gust mai bun acum!"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci Cristi. Exact asa este cu mancatul, am inceput sa fac sport cat de cat. Are dreptate prietenul tau cu apa.

      Ștergere
  2. Cand m-am hotarat sa ma las de fuma, cineva mi-a urat vreo 10 kg in plus... In realitate au fost 13 cu care si acum ma lupt. Si de 3 ani chiar fac sport cu regularitate. Dar, mancarea cu siguranta are alt gust :) . Bafta in continuare, Mihai! Sa ne auzim la anul sa sarbatorim 1 anisor al tau ! A, tu aduci vinul ;)
    Lavinia

    RăspundețiȘtergere