19 iulie 2013

Casa Isarescu Cramposie si Sauvignon

    Zilele trecute am poposit in Dragasani, cu scopul precis de a vedea macar o parte din vinurile noi Casa Isarescu. M-am prezentat la magazin, am achizitionat Cramposia 2012, Sauvignon Blanc Rezerva 2010, CS Rose 2012 demisec si Negru de Dragasani 2012. Selectia a fost facuta pe baza experientelor anterioare, sunt vinuri care imi placusera in editii precedente. Le-am lasat in culcate in frigider 3 zile sa se linisteasca dupa drumul parcurs si am inceput sa le dau cep:

    Cramposie: culoare galbui intens, nas la fel de intens, fructat dar si condimentat, imbibat de unele note de ardei gras. Drojdiile n-au disparut de tot, dar sunt la final. Trebuie baut racit bine. In gust senzatiile sunt tot intense, definite de carnozitatea si amarul strugurilor storsi bine, dar si de o aciditate MARE. Aduce a SB pe alocuri, prin notele de citrice si pere galbene. Nu cred ca se poate numi un vin foarte reusit, dar e de apreciat caracterul "natural" si rezistenta la a-l face la fel ca anul trecut prin mijloace sintetice - ca ce bun a mai fost 2011. 81-82 de puncte si 20 de lei. (pe vremuri eram mai zgarcit, mi-am mai acordat evaluarile in ultimele luni). Capitolul cu preturi foarte mari la vinurile Isarescu in super-market se pare ca s-a incheiat, s-a facut o greseala, iar cineva a profitat cumparand tot si vanzand la pret dublu. La crama vinurile sunt intre 20 si 40 de lei, cu exceptia unui CS Rezerva, care e 50. Da, preturile au crescut usor fata de anul trecut, iar firma Mar s.r.l. a trecut pe profit in 2012 - 105.000 EUR. Deci se poate, iar aici transparenta ne ajuta sa vedem mai bine cum stau lucrurile in industria de profil: Cramposie 15 lei in 2012 = profit.
    P.S. Are un substrat gustativ undeva bine ascuns, care e exceptional. Cred ca merita incercat la pretul asta. 

    Savignon Blanc Rezerva DOC-CT 2010 se pare ca a respectat intru totul recomandarile mele pentru 2009 (84pct), rezultand intr-un mare Sauvignon pe piata romaneasca. Ce mi-a placut in primul si primul rand este ca nu exista niciun fel de note oxidative. Culoarea este cat se poate de normala, galbui deschis spre verzui, nas proaspat, dar asezat, cu note de fructe verzi, flori camp si un substrat de mango. Gustativ prezinta doua mari si placute caracteristici: echilibrul si lungimea post-gustului. Aciditatea e foarte buna, are o amplitudine de luat in seama, structura e frumoasa. La fel ca celelalte vinuri Ileana si Mugur Isarescu (asa zice pe dop), are acea nota de naturalete pe care papilele o intampina cu zambetul pe buze. Prezinta 14 unitati alcoolice, fara sa iasa in evidenta, costa 30 de lei si la 87 de puncte reprezinta nu numai cel mai bun raport calitate/pret intalnit de mine la un SB romanesc, dar si cel mai mare punctaj acordat. Preturile acestui vin la magazinele online sunt aberante, mironositele limitandu-se la un decent +30%. Asa..din pix; nu mai iau in calcul discount-urile.


2 comentarii: