24 ianuarie 2013

O degustare antologica: Davino Rezerva, Summus, Dromos, Mas d'En Compte

    Cele 4 vinuri pe care le-am prevazut a face parte din aceasta degustare, desfasurata in compania altor 3 prieteni intr-o mica pizzerie unde taxa de dop e doar 10 lei, ar insuma vreo 370 de puncte Parker, asta doar daca vestitul critic si-ar baga nasul intr-un pahar de vin alb romanesc, cum ar fi:


    1. Davino Rezerva Alb 2009: ansamblaj de Sauvignon si Riesling Italian, cu 14.4% alcool, despre care multi iubitori ai vinului spuneau la aparitie ca e cel mai bun alb romanesc. Nas superb, de citrice bine coapte, mineral, o idee de fagure, de o complexitate greu de descris, extrem de atragatoare, cu multe substraturi, vin mare. Culoare verzui-galbuie. In gust se simte baricul (6 luni), aciditatea e la cote superioare, are o finete specifica marilor albe frantuzesti. Aromele, care in miros au o intensitate 2/5, in gust sunt si mai jos. Sunt momente cand apar note afumate, altele cand apar note amarui, de migdale. Structura, post lung, elegant. Puncte? Trebuie sa iau in calcul ca e alb, ca Riesling-ul n-are pedigree - dar poate e numai o prejudecata. Greu de punctat la cat e de complet. L-as situa in intervalul 89-92. Din cunostintele mele s-a vandut exclusiv in doua magazine pana acum, cu preturi maricele, dar producatorul si-a deschis recent alte canale de vanzare, printre care magazinele online

    2. In ordinea numerelelor de pe tricou a urmat Mas d'en Compte 2009, un asamblaj de Garnacha Tinta, Carignena si Cabernet Sauvignon care are nici mai mult nici mai putin decat 96 DE PUNCTE PARKER! Problema e ca le cam are pe buna dreptate: nas care aduce si-o mica idee de prospetime, insa in primul rand avem piele, pamant, ciuperci, fructe negre inchise, smoloase. In gura e absolut magnific. Se simte ceva fruct, aciditate (si astringenta) care abia se pregateste sa inceapa procesul de cizelare, visina, cafea. Are croiala de vin mai mult decat mare. Chiar mi-e greu sa dau o nota, dar sub 93 n-am cum sa ma bag. Un vin pentru Nouveau Riche zicea cineva.. Sa-l trecem totusi in tabel cu 96, pentru ca a fost prima data cand am trait sentimentul ca m-am apropiat foarte tare de tavan (100pct), l-am vazut deasupra mea. Nu indraznesc sa ma gandesc cum va arata Compte-le peste 3 ani. Vreo suta suta de lei/daca stii de un' sa-l iei. Pam-pam. Daca face cinste Oprisor cu cate o sticla de asta in fiecare zi, inchid blogul vreun an.

    3. Pe Summus 2006 l-am luat din Italia cu vreo 30 de EUR si a fost vinul cu care m-am inscris in concurs, dar n-am prins medalii. Departe de mine gandul ca a fost slab, insa dupa cel de mai sus 90 de puncte sunt mizilic. Este produs dintr-o clona de Sangiovese dezvoltata de Banfi, la care se adauga Cabernet (cel mai mult, vreo 40%) si Syrah, ultimele doua venind din vii cu 2100 de plante/hectar! Prima eticheta a fost produsa in 1985, iar vinul se prezinta cam asa: nas sobru, elegant, pentru gentlemenii care joaca bridge, cioco neagra, cirese amare, espresso, feriga, pastrama de vita neafumata, uscata. Corp mediu+, fara rest de zahar, tanin catifelat. Lasa impresia unei usoare caderi in corp, care cred ca apare din cauza salivatiei pornita de la aciditatea activa. Sa ne gandim ca e ultimul Summus scos pe piata, deci cel mai proaspat. E un vin de baut peste 4-5 ani. Acum 89-90 pct.

    4. Dromos 2006 e tot un super-toscan, in care s-au amestecat Sangiovese, Alicante, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot si, ca toate rosiile de azi, are 14,5% alcool. Nas condimentat, greu, cu subtonuri de fructe negre, oarecum new world, prune, marochinarie fina (manusi de dama din piele); are 91 de puncte Parker, alcoolul care nu se simte deloc, chiar daca vinul depaseste 21 de grade. In gura e acid, fructat, lemn (cafea timida) bine incadrat in peisaj, visina aproape coapta. Vazand cateva toscane mari 2006, anul nu pare a fi unul de super-top, poate asta e si motivul pentru care ajung la noi in pahare. Oricum, 90pct si in jur de 145 de lei in Romania.


    In incheierea partidei unul dintre comeseni a tinut sa scoata din maneca un Golem rosu, sa vedem cum se prezinta intre atatea repere internationale. Parerea a fost unanima: nu ne asteptam sa fie acolo, dar a fost! Se simte Feteasca aia Neagra marca Basilescu care-i da splendoare, toti Toma Necredinciosii au fost convertiti; dar un review mai amanuntit al acestui vin am facut intr-un post anterior.

    Next meeting: cupaje rosii romanesti de top, promotia 2006. La start: Cuvee Uberland, Cuvee Charlotte, Flamboyant, Origini Reserve, si Prince Matei in deschidere.

12 comentarii:

  1. Salut!

    Interesant articol; o singura intrebare: de unde pot lua Mas d'en Compte 2009 in Romania?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut si merci.

    Nu exista in Romania. L-am luat de pe decantalo.com.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc de raspuns, tot de acolo ma gandeam sa cumpar si eu.

    Stima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca sunteti din Bucuresti, sau de pe o raza de 200km imprejur, pe unde ajung mai des, ne putem uni la cate o comanda de pe decantalo din cand in cand. Eu deja sunt cu stocul aproape de final, am inceput sa-mi desenez urmatoarea comanda, mai am cativa prieteni interesati. La 18 sticle iese transportul cel mai bine, "doar" 2.55 EUR/sticla.

      Ștergere
  4. Da, sunt din Bucuresti si sunt de acord cu cele spuse mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place spiritul asta de uniune pentru vin bun :)
    RaSto

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma intereseaza si pe mine posibilitatea de a cumpara de pe decantalo.com
    vinul Mas d'en Compte 2009.Sunt din Buzau si sper sa nu fie o problema distanta.Cum sa procedez pt a participa la o eventuala comanda?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut. Pai daca suntem atatia o sa anunt cu cateva zile inainte si ne unim. Lasati-mi un mail la "contact me".

      Ștergere
  7. Salut

    Multumesc pentru raspuns si pentru deschiderea acestei ocazii.Revin cu datele necesare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pare ca nu merge "contact me"...

    RăspundețiȘtergere
  9. Uff..s-a stricat si butonul ala :)

    berbecutio la gmail.com

    RăspundețiȘtergere