30 ianuarie 2013

Pinot Gris 2009 late harvest Domeniile Boieru

    Am avut ocazia in ultimele doua saptamani sa trec in revista majoritatea vinurilor de Ciumbrud, apreciate, se pare, de insusi Mihai Viteazul. Am sa fac un "raport de activitate" pe crama Domeniile Boieru in viitorul apropiat, dar prefer sa vorbesc separat de acest vin, iesit din tipare. Are 52 de grame de zahar rezidual, fiind clasificat drept un vin dulce. Culoare galbuie cu reflexii de cupru, nas de ceaiuri diverse, menta, ceai verde, musetel, condiment, stafide, pere zemoase. Gust de porumb fiert, ceai, clementine, un vin in general oxidativ, cu o aciditate strong, care sustine fara probleme constructia aromatica si zaharul. Pentru zona Aiudului s-ar putea sa fie realizarea deceniului, e un vin de luat cat mai e pe piata (deja s-a intrat pe rosu cu stocul) si de desfacut la o ocazie speciala insotit de un desert nu mai dulce decat vinul. 11%alc. Aduce a Riesling nemtesc de soi. 88-90 pct. DOC-CT, l-am testat cu o branza maturata si al treilea simt pe limba, dupa dulce si acrisor, e cam mult. In schimb, cu niste clatite din faina integrala cu toping de dulceata de pepene galben s-au potrivit ca o manusa. Daca vreti sa vedeti un Geiben in versiune romaneasca (ok, la un pret mai mare, 90-100 de lei), go for it.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu