Stocul italian se apropie de sfarsit, au ramas doar 2-3 piese cu greutate, asa ca am lansat o comanda la decantalo.com, in Spania. La 18 sticle transportul este 2.55 EUR/sticla, mai mare decat Vinatis sau altele, insa RCP-ul pare mai bun la spaniole, indiferent ca evaluarile sunt facute de Parker, Guia Penin sau Decantalo themselves. Vinurile vin cu avionul in cateva zile, impachetate ca la carte, nu apar situatii neplacute. Am ales Cava aceasta cu eticheta simplista datorita nivelului de zahar limitat, fiind Brut Nature (intre 0 si 3 g de zahar rezidual natural per litru, fara dosage), iar al doilea motiv a fost cotatia vanzatorului, facuta de o intreaga armata de degustatori/specialisti, care chiar daca e uneori subiectiva, nu bate campii: 90 pct Decantalo. In legatura cu nivelul de zahar din spumante/sampanii, e bine de stiut ca doar Brut Nature si Brut Zero n-au zahar adaugat, celelalte ajungand pana la 15g in varianta Brut, 20 la Extra-Dry, 35 la Dry, 50 la Demi-Sec si peste la Dulce. In functie de gusturi ne putem pozitiona de prima parte a baricadei (ca e cool), sau nu, parerile specialistilor sunt impartite.
Parés Baltà Brut Nature costa 9 EUR pe site-ul amintit si e facut pe langa Barcelona, din Macabeo, Parellada si Xarel-lo, cel de-al doilea soi fiind cultivat la peste 600m altitudine. Dopul e extrem de scurt si nu intr-o forma prea buna, cu niste pete ciudate. A sarit imediat, dar lichidul n-a fost aruncat afara. In pahar flute perlatia e foarte frumoasa, bogata si uniforma, fara a face cerculet de spuma la margini. Culoarea este galbui mediu, mai intens decat in spumantele facute din Chardonnay. Nasul aduce arome timide, specifice: patiserie (briose zice mai bine producatorul), ierburi si fructe atat verzi, amarui, cat si supra-coapte. Duritatea si rugozitatea mirosului se transfera si in gust, dar este echilibrata elegant de latura juicy. Personal apreciez acest nivel de zahar foarte scazut, pentru ca dispare definitiv senzatia de prea-plin intalnita de atatea ori dupa cantitati mici. Nivelul general de calitate este ridicat, singura care lipseste fiind finetea. Face parte dintre spumantele care cer urmatorul pahar, foarte bun, merg si eu spre 90 de puncte. Recomandare: e frumos ca aperitiv la 6-8 grade.
Buna seara te contactez din Brasov lucrez la cel mai recent restaurant deschis in centrul orasului cu specific unguresc si avem cateva vinuri interesante daca te intereseaza bineinteles din zona Villany si Tokaj.
RăspundețiȘtergereSalut, eu stau in Bucuresti, dar ajung des in Brasov. Unde este restaurantul si cum se numeste?
RăspundețiȘtergere