28 octombrie 2012

Toscar Monastrell Gran Reserva 2002

    DO Alicante, 13,5% alcool (iesit din corp), facut din vii vechi, cu 1600 de plante/ha, cu o clima arida, baricat 2 ani. Nasul nu e foarte atragator, duce spre praf nearomat (mineralitate in opinia lor) si niste prune-cirese ciudate. Nici gustul nu ofera mare lucru, si chiar daca taninurile dulci depictate exista, ele sunt cernute de textura stearpa. Astringenta e ridicata. Un vin acceptabil, in care singura fateta notabila este prospetimea la venerabila varsta de 10 ani. Greoi pentru carciuma, plat pentru studiu. Dupa doua ore de aer e la fel, deci il poti lua sa te lauzi cu el peste inca 10 ani cand probabil va fi "cotat" mai bine. Luat de pe unvinpezi cu 28 de lei - cat am dat intr-un restaurant (Ginger) pe un Gran Reserva 2002 acum cateva luni, asa ca nu va ganditi, orbiti de preturile din Romania, ca a fost chiar un chilipir. 80 de puncte si mentiunea ca exista adevarate hituri spaniole la banii astia, daca iesi din cochilie si intinzi cornitele.
    N-am habar cine-l aduce in tara, dar stiu ca pretul de transport, la un palet, se invarte in jur de 0,4 EUR/sticla. Daca scad TVA, impozit pe profit si alte costuri inseamna ca in Spania ma plateste cineva sa-l beau. Sau a venit cu nashul? Devine o afacere profitabila furarea caciulii: aduci un vin (slab) pe care nu-l mai are nimeni in Romania - atat de simplu! - tai cu un X valoarea inzecita si pui un pret mai mic cu 20%. As simple as that!
    M-ati enervat ca mi-ati vandut mizerii. Sau oi aveau eu un ghinion fantastic? Toate vinurile Nachbil sunt rasuflate, nicio carciuma n-are pahare potrivite, primul vin de pe acest site e banal...

5 comentarii:

  1. O simpla cautare in google ne arata ca in pe un online german pretul e de 7-8 euro. Acuma, eu sunt convins ca a fost asa cum spui, organoleptic. Vezi, oricat le-ar lauda unii sau altii, pana la urma- nu tot ce zboara se mananca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru ca ati ales sa folositi unvinpezi.ro. Scopul acestui site este in primul rand de a aduce in atentia pasionatilor de vin, vinuri deosebite pe care sa le incerce, fiind vandute in cantitati limitate la un pret redus si nu in ultimul rand de a educa piata. Cu siguranta si dumneavoastra ati cumparat vinuri pe care ati cheltuit mai mult si care probabil nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor - cum dealtminteri exista probabil vinuri mai bune, chiar si la acest pret, chiar in Romania. De aceea feedback-ul dumneavoastra ca si al celorlalti clienti este important pentru noi, pentru a cunoaste pe viitor spre ce vinuri sa ne indreptam. Concret, ce etichete ne-ati recomanda in acest moment?

    RăspundețiȘtergere
  3. @george: au si nemtii "piata" lor :). Adevarul e ca, citind printre randuri, n-a fost laudat.
    @unvinpezi: Corect, tepe sunt la tot pasul in materie de vinuri. Raportandu-ma la piata romaneasca, n-a fost atat de slab pentru 28 de lei, insa luand in calcul pretul (despre care am zis mai sus cum se poate compune) extra-mega-redus ma asteptam la mult mai mult, decat un experiment nereusit al producatorului. Nu ma califica nimic sa va recomand etichete, insa chestia cu taiatul pretului exagerat mi se pare prea ieftina in ochii publicului care va urmareste.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu veau sa fiu laudativ; sunteti singurul blog romanesc dedicat vinului pe care il urmaresc cu placere. Aveti mare dreptate cu " M-ati enervat ca mi-ati vandut mizerii. Sau oi aveau eu un ghinion fantastic?". Prea des mi se intamplasi mie.
    Al dumneavoastra, cu amicitie...

    RăspundețiȘtergere
  5. E din ce in ce mai greu, dar rezist :)
    Merci.

    RăspundețiȘtergere