29 august 2012

Raport de activitate: Avincis (pe scurt)

    Avincis este un producator nou pe piata de vinuri romanesti, abia anul trecut au aparut primele sticle in comert. Este cunoscut in primul rand prin arhitectura futurista a cramei dar si prin notorietatea proprietarilor, familia Valeriu Stoica. Totul este nou, inoxurile sclipesc, vinificator francez, recoltarea se face in ladite de 18 kg, viile au pana la 30 de ani vechime. In fisele vinurilor se specifica si ca "s-au indepartat ciorchinii inainte de o verificare manuala" sau ca presarea are loc la presiune joasa, dar aici dati-mi voie sa am rezerve. Sa vedem ce vinuri din 2011 am intalnit in 2012, de jos in sus:

    1. Muscat Ottonel: E primul Muscat intalnit de mine care nu miroase absolut deloc a Muscat, mai degraba a calcar ud, drojdii, iarba, ciorchini si alte verzituri, aciditatea este absenta, lichidul fiind uleios, gust de lamaie, cu un post groaznic de amar, acoperit din cand in cand doar de note sulfuroase. Vinuri proaste am gasit de multe ori, insa majoritatea au venit de la producatori fara pretentii si mai ales fara preturi exorbitante. Singurul lucru care pare placut e de fapt restul de zahar care il incadreaza in categoria demisec. L-am luat direct de la crama contra sumei de 43 (patruzecisitrei) de lei!! Pe la 15 grade (nu 8 cat e recomandarea de servire) apar si note de trandafiri, insa devine gretos atat de cald. 70 de puncte. Cu toata parerea de rau dupa suma cheltuita, l-am aruncat 3 sferturi.

    2. Cam atat mi-am notat in telefon cu vreo trei saptamani in urma cand am baut Sauvignon Blanc: atipic si amarui in nas, amar si drojdios in gat, aciditate mare imbinata rau cu alcoolul neintegrat. 74 de puncte si 40 de lei.

    3. Cramposie Selectionata: l-am bagat intentionat intr-un flight, sa vad si parerea altora, pentru ca a mea era negativa. Am avut surpriza ca ceilalti 6 participanti sa-l gaseasca si mai slab decat cele 76 de puncte acordate de mine initial, media lor fiind de 74. A fost vazut ca un vin nu numai simplu, dar total dezechilibrat, alcoolul stand de cealalta parte a mesei fata de corp. 37 de lei.

    4. Un alt browsing in telefon aduce cateva epitete rose-ului facut din Cabernet si Merlot din vii cu varsta de maximum 4 ani: Danonino cu cirese albe, puturos, mucegait, gust un pic mai bun. 74 de puncte si 40 de lei. Penultimul loc, dupa Nachbil, intr-un line-up blind cu 13 alte vinuri roz.

    5. Feteasca Regala + Pinot Gris: l-am vazut la un nivel de cel putin 86 pct la un targ de specialitate, insa in niste blind-uri a fost depunctat pana spre 83 din cauza baricului prea evident in simturi. N-am note de degustare, face peste 50 de lei in magazine. E un vin cu adevarat bun, obtinut in urma unui cupaj inedit: Pinot Gris din 2010 cu Feteasca Regala din 2011. Pe la 30-35 de lei l-as mai incerca.

    Media punctelor: 76.5. Media preturilor: 42 de lei. Trebuie umblat la una dintre variabile.

    Daca aveti curiozitatea sa incercati si celelate 2-3 vinuri care mai sunt in portofoliu, va urez succes. Eu ma retrag cativa ani din acest subiect. Doar luati-l in calcul cand mai aduc vorba de piata noastra cea cu fundul in sus, cu preturi mari si vinuri slabe.

10 comentarii:

  1. eu am baut SB 2011 si mi s-a parut oribil. amar rau pe final, cu note de pucioasa in nas. ce mai, atipic si cu 3-4 defecte la un loc.
    pentru ca l-am degustat o singura data am zis sa mai astept o sticla poate o fi fost aia o problema singulara. se pare ca nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca nu, iar mare parte din celelalte vinuri sunt in aceeasi nota. Le-am luat personal de la crama, nu poate fi vorba de stat la raft sau alte conditii nefavorabile.

      Ștergere
  2. Eu am baut SB ieftin de la ei, primit la crama. Intr-adevar prea acid si usor dezechilibrat, dar baubil. Mai au CS-ul (Cuvee Andrie parca)care e ok, Cuvee petite, un SB care e mult peste cel de sus, dar iarasi, foarte scump. Am inteles ca au mai imbuteliat un Cs "de linie" acum...
    In rest, mi se pare ca ai fost cam sever cu scorurile...dar e chestie de gusturi perceptie personala. Dar corect, vinurile sunt prea scumpe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scos multe expresii dure referitoare la pret si calitate, in acelasi timp cred ca scorurile sunt umflate fata de realitate. Nu cred ca mai e cazul sa intru in detalii, dar Cramposia e cea mai slaba din Romania si in acelasi timp cea mai scumpa. FR+PG - o mare realizare, despre care inclin sa cred ca a fost norocoasa avand in vedere "puparea" soiurilor din ani diferiti, fara a minimiza meritele vinificatorului.

      Ștergere
  3. lasa, mai bine beau un SB sud-african in banii astia :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amin! Vine toamna si ne desfatam impreuna cu niste importuri ;)

      Ștergere
  4. De la Cramposie la mare lucru nu ai ce sa te astepti...sa te bucuri cand dai de una baubila si sa te miti cand dai de una buna...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e. Dar oare ei nu stiu asta cand cer o avere pe-o sticla?

      Ștergere
  5. Am vizitat si eu Vila Dobrusa (Avincis). In afara de profesionalimul gazdelor,...cu vinurile,cam subtire. Nu prea ai ce bea de acolo. Sa mai asteptam, poate ca..
    Razvan S.

    RăspundețiȘtergere