2 septembrie 2012

Vylyan Portugieser 2011

    Miros greu, un amestec de smoala si prune cu un foarte elegant background de flori "violete", culoare rubinie adanca, ce nu descrie o varsta mai mare sau mai mica, palat in aceeasi nota DO de jos, grava, profunda, de sub care scot codita cateva visine bine coapte, corcite cu cirese amare cu taninuri rotunde, catifelate, bazate pe aciditatea naturala ce nu tine sa fie mentionata. Daca nu s-ar prezenta la intrare in costumul sobru l-ai putea cataloga drept compot de cirese si te-ai astepta ca atunci cand se intoarce cu spatele sa-i fie decupat turul pantalonilor, insa nici postul nu e de pe shantz, ciresele plutind efemer si obligandu-te dupa vreo 10 secunde la re-load. 
    Lasand la o parte poezia, vinul e subtirel in corp, arata ca o Feteasca Neagra ne-violata nici macar de lemn, exceland prin cursivitate si baubilitate. Doua cuvinte magice pe eticheta: smooth and easygoing. Soiul pare a se preta a fi consumat rapid, nu emite mari pretentii de invechire, tocmai de aceea te incanta prin naturalete, n-are nimic de ascuns. Un fel de cel mai bun Burgund Mare desenat pe un teoretic vintage-chart al ultimilor 50 de ani. Asta sunt, atata pot, n-am nevoie de machiaj sa par mai frumos/inalt/gustos/corpolent. Ma placi asa cum sunt sau du-te-n..... Romania! 85 de puncte, vreo 15-20 de lei. Ca de obicei dincolo, raport calitate/pret excelent.
    Vinurile astea au inceput sa apara si la noi, le-am vazut prin Cora, la aceleasi preturi ca in Budapesta. Desi.. in Cora exista un 2007 (sau 2008?), iar la cat de mult a scazut de la o zi la alta, stat "dopat" in frigider, nu stiu ce sa zic. Cabernet Franc-ul 2007 descris cu cateva posturi in urma a fost excelent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu