27 mai 2012

Tamaioasa Romaneasca, Domeniul Coroanei Segarcea 2011

    De departe cea mai reusita "seaca" incercata de mine. Aur la Vinalies 2012, Argint la Decanter 2012 si tot Argint la Femmes et Vins du Monde (Monaco 2012) sunt niste premii deloc de neglijat. Culoare galben verzui, foarte verzui, miros de intensitate relativ scazuta (1,5 din 5 pe scara Berbecutio), tamaios si prafos, mineralitate si mango (sau lychee?), cateva firimituri de paine cand devine mai cald. Atac lin, fara socuri dupa miros, extrem de catifelat, un echilibru ideal intre aciditate si notele de muscat, contine textura ideala pentru un alb de clasa, 13% alc. Postul este extraordinar de lung (peste 1 minut!), aromat, fin si elegant. Din pdv tehnic e un vin perfect, iar din celalalt pdv, al placerii mele personale..si mai mult. 88 de puncte cu felicitari! Trecerea cursiva de la nivelul aromatic scazut la un atac si gust asemenea cred ca e diferenta care a contat in fata juriilor internationale. Cresterea calitativa constanta dinspre miros spre post e superba. Multe tamaioase seci romanesti te "pacalesc" cu aroma dulceaga si consistenta, dupa care papilele noastre asteapta zahar, dar primesc ierburi si calcar. Nu stiu daca smecheria asta o poate face 100% enologul, insa daca-o fi asa a fost nevoie sa vina o frantuzoaica in Oltenia ca sa ne invete dupa sute sau mii de ani cam cum se impinge spre perfectiune chestia asta in sec. Revenind la concursuri, iata mai jos o lista cu ce a luat Segarcea in cateva luni doar cu vinurile scoase (sau inca nu) pe piata. 

    Minima Moralia e o serie de cupaje, primele din epoca moderna a acestui producator, plaja de pret in care se vor incadra se pare ca va fi ceva mai sus decat actuala serie Prestige.
    O confirmare la trei concursuri internationale de prestigiu e cea mai buna recomandare pe care o poate avea un vin. Iar cand vorbim de moduri de a alege, pentru mine asta ramane principalul criteriu. Nu cred sa ma fi pacalit cu 1% din vinurile alese astfel, exceptiile fiind unii producatori romani care mai incurca butoiul de concurs cu cel pentru mase, intentionat sau nu. Nu ma bazez pe concursurile interne, care de la un timp se desfasoara cu o frecventa uluitoare, si unde din pacate pricipiul rotatiei e foarte bine aplicat. Ce am cumparat de pe afara, dupa principiul punctelor a fost de fiecare data asa, sau cu diferente mici. 

    Si DA, dreptate pentru Craiova! Si Mitica la pasarica! (sau cum mai ziceau fetele alea din Giulesti), cu toate ca intr-un univers paralel unde nedreptatea comisa de FRF nu ar fi existat, cu Mititelu la timona tot acolo ar fi fost echipa. Dar pana la proba contrarie abuzul ramane.

6 comentarii:

  1. Un vin intr-adevar foarte bun de care ma pregateam sa scriu si eu. L-am (re)incercat la o degustare de Segarcea saptamana trecuta si mi-a palcut mai mutl decat cand am scris ultima data de el...
    Personal eu inclin catre Stirbey la capitolul Tamaioasa Sec, care mi s-a parut un pic mai integrata, desi cea de fata puncteaza la capitolul eleganta...
    Si sa nu uitam nici de Budureasca...La ora actuala eu nu vad nici un castigator clar al acestui segment sec...
    P.S. mie inca imi plac mai mult variantele pe Dulce...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe mine m-a cucerit asta. A aparut Stirbey 2011 sec? Nu m-am intalnit cu dansa. De la Budureasca referinta ramane demidulcea 2007 - o minune! I-am dat 89.

    Incerc sa infiltrez la Pogany un flight de Tamaioase seci...toate o data sunt foarte simplu de "cantarit".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai, stii tamaioasa 2011, te ai intalnit cu ea la Ethic wine in urma cu 3 sapt. cosmin p.

      Ștergere
  3. Da, a aprut..am gustat-o la Crama de 1 Mai si m-a "cucerit"..:)) Bine la crama vinul pare mai bun, dar pentru mine este standardul.
    Dar cea fata m-a surprins foarte placut si pe mine sapt. trecuta, cat de buna mi s-a parut, desi o mai incercasem o data, ce e drept nu in cele mai bune conditii.
    Stai ca dau tarcoale de cateva zile la TR de Cotnari..un simpozion pe undeva...sunt curios cum arata. Daca treci pe aici o sacrific..:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Exista in comert simpozionul, sau l-ai capatat in circumstante..obscure? :) Era sec? Nu mai tin minte...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sec...Obscure nu a fost, l-am primit prin bunavointa celor de la Cotnari la Goodwine..am mai scris de "incidentul" cu zicala "cand o zbura porcul si o vinifica Cotnari grasa in sec"....:)
    In comert nu stiu sa fi aparut inca...deocamdata am desfacut doar Feteasca Alba de la ei, care este ok, nu rupe gura targului, dar fata de ce au in ortofoliu este un amre pas inainte. Jidvei mi s-a parut parca un pic peste, daca e sa comparam gigantii...

    RăspundețiȘtergere