10 aprilie 2012

La crama din Dragasani

    Nu ma asteptam din partea fostului primar al Dragasanilor la asemenea realizari. De fapt nu am luat in seama producatorul mai ales din cauza preturilor relativ mici si a absentei aproape totale de pe net si in al doilea de la targuri, concursuri si magazine de gen. Aud din ce in ce mai des si la case mult mai mari: "nu ma baga lumea in seama ca sunt prea ieftin". Ete ca va bag eu, va apreciez si mai spun si altora. Umbla vorba in micul orasel de pe malul Oltului ca mare parte din productie e cu circuit inchis, pe filiera Rm. Valcea, dar si in cochetul magazin de profil de pe Banu Andronache - jos palaria pentru selectia de vinuri, preturi si serviciile de sfetnici. De data asta nu am luat vinul de acolo, ci mi-a fost facut cadou de catre cineva care credea cu tarie ca vacuta de plastic din coltul camerei mananca grisine si poate fi calarita. Nu va spun cine, ca puneti mana pe telefon sa-i cereti sursa si omuletul e la cresa, foarte ocupat cu somnul sau jucariile la ora asta.

    Despre vin: miros dulceag, asemanator cu magiunul de prune, pe langa care, la apropierea varfului nasului de buza paharului se simt cateva nuante subtiri de cacao si vanilie, dar si de piper. Atacul este apos si aspru in acelasi timp, pare un pic lipsit de corp, dar din ce motiv? Pai nu gasim nivelul de alcool grandios, a la Roumanie, de la 14,5% in sus care mi-a scos peri albi de cativa ani incoace. Vinul are doar 11,5% si e superb asa. Taninurile sunt potolite, rotunde si dulcege, nu vei avea super-glue intre obraji si gingii dupa doua guri, gustul este usor amarui, spre fructe negre de padure foarte coapte si ciocolata neagra, aciditate buna. Este fructat, plin, un vin superb, care defineste acele momente cand spui despre CS ca este regele rosiilor. Post gust mediu, in aceleasi nuante amarui de ciocolata/cafea, imbinate cu boia iute. N-as paria pe potentialul de invechire, as recomanda sa fie baut acum, din paharul potrivit si cat mai spre partea de jos a intervalului 12-18 grade recomandat pe eticheta, care ne mai spune: echilibrat, extractiv, senzatie gustativa de plinatate si rotunjire. Se mentioneaza anul de productie (2008) si data imbutelierii - 26 IUL 2010. Interesanta poza color cu viile. Nota bene oltenilor: 85-86 de puncte cu felicitari din partea mea!
    Tare as vrea sa vad cum s-ar prezenta vinul asta intr-un blind cu cateva "mari" nume romanesti contemporane si mult mai scumpe.
    Casa de vinuri Iordache, Cabernet Sauvignon 2008, 18 lei.


7 comentarii:

  1. Am baut vinul asta la Vega - 40 de ron paharul vandut drept vinul casei... ffff scump la hotelul asta frate .. insa intr-adevar vinul e ff ok .. o sa merg neaparat sa-mi iau si eu o stecla .. sa-mi aduc aminte de el
    Ciprian Mihalache // vitadevie

    RăspundețiȘtergere
  2. Bate un vant de CVI prin internet de la o vreme.,...
    La Targul de unde am luat eu Cramposia aveau vreo 3 tipuri de Cabernet din ani diferiti. Cand mai apar prin oras cu vinurile cred ca o sa fac o verticala..:)
    Aia cu nebagatul n seama din cauza preturilor mici din pacate devine o axioma...tre sa facam sapaturi de producatori cu preturi mici.Dar ce sa faci ca dupa ce se ridica putin in media scumpesc inevitabil licorile...si sincer nu am chef de PR pentru nimeni..:) Uite un cerc vicios...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ciprian Mihalache: 40 RON pharul?!?! Wow! Nu stiu unde e Vega asta, dar am sa-l ocolesc :)
    @Dan: din pacate asa e, dar cred ca stii mai bine decat mine ca exista o limita a puterii de cumparare, nu toata lumea o sa poata vinde cu zeci de lei sticla, iar daca ne gandim la suprafetele mari si foarte mari detinute de producatorii romani, o sa se rupa cercul asta la un moment dat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Astept sa se sparga bula preturilor din domeniul vinurilor romanesti..:))

    RăspundețiȘtergere
  5. :))

    Am mai lasat cam un pahar pentru seara urmatoare, dar se schimbase mult in rau, ceea ce ma face sa cred ca e foarte sensibil la statul pe raft.

    RăspundețiȘtergere