26 martie 2012

T is for Tempranillo: ieftin si superb

    Aur la Mundus Vini 2011, culoare fara accente aparte, demne de mentionat, la desfacere nu prezinta nimic interesant…oare astia la concurs l-or fi desfacut cu X ore inainte? Extrem de sec (1,8 gr/l?), fara nicio nota dulceaga, prafos, texturat, nisipos, cum vreti sa-i ziceti. Aciditate destul de ridicata, nu se simte lemn in gust sau miros, fructul e de baza - probabil are un potential de invechire foarte bun, altfel nu-mi explic medalia. In momentul de fata e un vin care isi arata primele valente dupa starea de amorteala, mi-as dori sa-l fi incercat peste un timp. Despre lemn - ca parca a aparut ceva dupa vreo 2h - trebuie sa recunosc ca nu-l detest, insa imi place sa fie in plan secundar fata de vinul in sine - ca acum. Parca totusi ... prea Sahara! Stres la frigider pana maine. 
    Eee..a venit "maine": alt vin! Echilibrat, complex, finut, fara grafice cu unghiuri ascutite, dens, baricat cu mila. Final lung, fructat. Nu cea mai buna expresie a Tempranillo-ului gustata de subsemnatul, insa foarte bun. Comparatii inutile cu Romania? Bate orice la banii astia. 27 de lei si 85 de puncte. Nu va mai povestesc cine si cum il face, oricum e cam greu de descoperit chiar si de Google, dar nu asta conteaza cel mai mult - daca va intereseaza, informatiile de pe eticheta cred ca sunt suficiente pentru cautari. E mai important ca cele 13 vinuri romanesti de 85 pct pe care le am indexate au o medie de pret de 59 de lei. Dar "the prestige" este frate-sau:

    18 lei si 86 de puncte Berbecutio, insa 90 Parker! Miros bun si ..complet as zice, fara intensitate mare, 13,5% alc. Variatiuni in toata gama de fructe rosii si negre, un lemnisor abia perceptibil, la fel si-un piper ascuns pe fundul farfuriei. Atac exact in acelasi ton, nu ne minte, aciditate potrivita la tzanc cu fructuozitatea. O nuanta fina amaruie apare in plus pe palatin, post-ul de dimensiune mediu-lung e fructat si placut. L-am luat dintr-un mic super-market gen Lidl/Penny dintr-un sat din Olanda. Tehnic e perfect chiar daca nota incantatoare nu-i chiar debordanta; insa exista. E un vin extractiv, tanar, fara indoiala si mai bun peste 2-3 ani, taninurile inca suporta ajustari. Sa repetam procedura de mai sus: Romania, 86 de puncte, 15 vinuri baute de mine, cu o medie de pret de...72 de lei!

Hai să dăm mână cu mână
Cu un Tempranillo-n vână!
Să întindem hora mare,
Să bem de peste hotare!

Pam pam!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu