27 decembrie 2011

Noi ispravi

    Nu stiu daca vi s-au parut multe cele 15 Syrah-uri prezentate saptamana trecuta, insa ele n-au fost decat ocupatia de doua seri a subsemnatului. Asa ca in cele trei-patru saptamani de la ultima valiza cu vinuri imprastiate pe jos pe-aci prin casa s-au strans iar ceva stocuri de desertat. Ca de obicei multe vin doar cu nota finala, fiind cunoscute in medii mai putin propice studiului stiintific. Hai sa incep cu cele care m-au impresionat:

- Golem rosu, Crama Basilescu, 2008, 91-92 de puncte. Dupa atacul pielos, prafuit de acele Cabernetului si Feteascai Negre vine un corp de o rotunjime impresionanta, prima senzatie e de ciocolata, dupa care stau la rand fructele de padure, cafeaua si vanilia timida. Un vin echilibrat, in totalitate pe gustul meu. Nu stiu daca la mine s-a gandit dl. Lacureanu cand l-a facut, dar ii multumesc :). Care aveti pivnite si crame, bagati vreo doua bucati la pastrare pentru Revelionul 2015! Recomand a se decanta inainte, pot exista depuneri pe fundul sticlei.

- Merlot Prince Matei 2008, Vinarte, 88 de puncte. Gustat la o petrecere, mi-a ramas in minte caracterul tanar, ciocolata, fructele de padure atat rosii cat si negre, condimentul si visinele. Complex, de viitor. Si trebuie luata in considerare aplecarea mea catre vinuri foarte bune, dar tinere (Cuvee Charlotte, Golem, toate 2008). Acelasi punctaj am acordat Sole-ului de Recas 2011 (SB) si Syrah-ului Filsell, dar despre ele am mai vorbit.

-  Bordeaux Blanc, Chateau Minvieille, Cuvee Cherrie, 2010, 87 de puncte. Un excelent cupaj de Semillon si Sauvignon Blanc. Aromele frumoase, relativ intense ale SB-ului sunt ideal sustinute de aciditatea sprintara. Baut la Restaurant Belvedere Brasov, intr-o ambianta perfecta, servit ca la carte, la un pret mic. 3 stele BBC (de la Berbecutio) pentru aceasta locatie.

- Serego Aligheri Bianco, de la Masi, 2007: SB cu Garganega, inca foarte fresh pentru varsta sa, 86 de puncte. Baut in aceeasi locatie de mai sus, la acelasi pret foarte bun. Ca reper, ambele au fost mai ieftine decat SB Prestige de Segarcea, 2010, care a primit 82 de puncte.

- versiunea Feteasca Neagra si Merlot a vinului Unio, Crama Basilescu: 85 de puncte. A fost foarte interesat de descoperit +/- CS-ul, fiind gustat impreuna cu Golem. La categoria "rosii sub 40 de lei" n-am nimic pe listele mele care sa-i stea in fata.

- 85 de puncte si pentru Cabernet Sauvignon Cramele Recas, La Putere, 2009: foarte spicy, chiar iute pe alocuri (as I like it), ciocolatiu, taninos si savuros. Timp de jumatate de sticla am cautat ce-i lipseste si cred ca e rotunjimea, asa ca daca il aveti in vedere sau in stoc, mai tineti-l la pastrare vreo 2 ani, surprizele vor fi din cele mai placute.

- la pragul de 84 de puncte se situeaza trei vinuri: Cabernet Sauvignon, Stirbey 2008 - cafea, spicy, tot ce vrei de la un CS, inca destul de tanar; Carmenere Explorer, Concha Y Toro, Chile, 2008 - un nas plin de iod la deschidere, apoi apar niste coacaze timide, dupa care gustul fin se desface in note de ciocolata, menta, nuci (alune?). Foarte bun, la un pret asemenea - 23 de lei. Al treilea este Sauvignon-ul Blanc Misiones de Rengo 2011. La o masa/mai retrasa/intr-o atmosfera frumoasa te poti veseli ore intregi cu aromele intense ale acestuia: iarba, citrice, aciditate buna, are si ceva post-gust. Fresh & Fruity. 

- 83 de puncte pentru doua albe si-un rosu: Sauvignon Blanc V, Cramele Recas, 2011: arome foarte intense, placute, aciditate mare, racoritor. Nu stiu daca am nasul stramb, dar iar mi-a lasat impresia unui strop de Muscat.  Si asta nu-i neaparat un lucru rau, daca asta cere piata. Acelasi punctaj pentru Chablis Domaine L. Chatelain, 2010; dupa cum spunea un specialist zilele trecute, judecam vinul acum, in forma sa actuala, nu cum credem ca va fi peste 5 ani. Medalie de argint la Grands Vins de France 2011, miros fructat, colorat/complex in prima faza, apoi ierbos si mineral. Un vin care educa gusturile. De baut in 2014, nu ca mine. Prince Vlad 2003, un Merlot facut de Vie Vin Vanju Mare care "imprumuta" ideea printilor de la vecinii Vinarte, insa dupa cum s-a vazut, nu cu acelasi succes. Mi s-a parut atipic, neimpresionant, dar i-am dat 83 in concubinajul sau cu porcul de Craciun.

- 82 de puncte pentru Carmenere, Misiones De Rengo, judecat impreuna cu Explorerul de mai sus. Gama de jos a producatorului ofera vinuri albe foarte bune, chiar exceptionale, de baut acum, care culmineaza cu Chardonnay-ul 2010, insa in materie de vinuri rosii cam asta ar fi maximul atins. Mirosul este prafos-iodat-super-spicy-fructe negre de padure. Gustul bate spre aceeasi directie, intensitatea fiind mai domoala. Alcoolul iese cam in fata, tanini si corpolenta decente. Exista un usor iz de oxidare. Tot in aceasta plaja valorica s-a incadrat Sangre de Toro Reserva 2007, de la Familia Tores, un cupaj interesant de Garnacha + Cariñena + Syrah, dar care nu s-a aflat in cea mai buna forma. Cam "cooked".

- Les Petites Caves, Bordeaux: decent pentru un vin pe care nu apare producatorul sau anul de fabricatie. Foarte sec/taninos, reflexii violacee, miros bun, putin dezechilibrat in gust, apos-taninos, in rest caracteristici clasice bordoleze: Merlot+CS. Cu toata aspreala, s-ar putea sa fie un vin excelent dupa 1-2 ani de stat la culcare. 81 de puncte. (a doua oara i-as fi dat maxim 76, dar respectam in continuare regula: best of) Acelasi punctaj pentru Merlot-ul "de jos" al celor de la Vinarte - Assolato. La 9-12 lei mi se pare un exemplu de calitate/pret.

- la categoria 80 kg, pardon.. puncte, se situeaza doua rosii Misiones de Rengo, Cabernet si Merlot. Primul este mult prea fructat, o ciorba de cirese si coacaze la deschidere, se mai imbunatateste pe traseu. Al doilea are un miros prafos, iodat si spicy, tanini cam artagosi, gust decent, pe soi, fara exclamatii de vedeta. Tot aici as incadra si un Gruner Veltiner austriac, facut de Famillie Ernst in 2010.

- 79 pentru Feteasca Neagra, Crama Ceptura - ce ma enerveaza ca nu scriu anul de recolta. Partea buna, legata de acest vin este locatia in care l-am baut: Trattoria Rock'n Pasta din Militari, pe strada Lujerului, adica deasupa Pasajului Lujerul, intre cele doua spalatorii auto. Acum cativa ani aici intrau clientii spalatoriilor sa bea o Cola si sa se mai zgaiasca la TV pana trecea stresantul timp de asteptare, insa acum s-a transformat intru cu totul altceva: cel mai chic restaurant din cartier in opinia mea. Meniu de bucate si vin mai mult decat decent, se respecta ritualurile, temperatura, felul paharelor, cantitatea de zambete si buna-vointa, curatenia. Prevad un nou client fidel: eu. 1 punct BBC pana la viitoarea vizita. Cum am ajuns aici: am aflat acum cateva saptamani ca e una dintre locatiile in care s-au lansat noile rose-uri SERVE si m-am mirat..asa ca am incercat si nu m-am inselat. Stiu ei vanzatorii ce stiu!

- 78 pentru noul Riesling Italian SchwabenWein de la Cramele Recas, 2011: un conglomerat de arome din mai multe soiuri, aciditate inca prea ridicata. Un alt best-buy. Tot 78 pentru Riesling-ul Vinul Cavalerului 2010, dar servit intr-o ambianta ostila: fum si miros greu de la bucatarie, temperatura mult prea ridicata, pahare de apa, ospatar obraznic si necunoscator - nu va opriti niciodata in sensul giratoriu de la  iesirea din Ghimbav spre Brasov, in localul Casa Alba, decat daca aveti experienta mai mult de 10 ani in conducerea TIR-urilor; exista alternativa Michele dupa colt, o adevarata vinoteca, chiar daca nici aici serviciile nu-s de Mariott. La acelasi capitol - 78 - as incadra turcescul cupaj de Bogazkere si Merlot din figura alaturata, un vin greu, interesant, dar fara sa te duca la placeri nebanuite. Probabil cel mai taninos vin intalnit in peisaj. Faurit in 2009, imbuteliat in 2011 - de-aici cred ca i se trage. A facut vreo 10 Euro in shop aeroport Istanbul. La ce taxe aud ca-s la turci pe alcool, nu mai incerc curand.

- 77 de puncte se acorda domnului din randul al treilea, pe numele sau de scena Utiel-Requena Gran Reserva, Gandia, Spania, pe care s-au platit 18 lei, furat fiind de mirajul anului 2000 inscris pe eticheta: o noua teapa de la Kaufland: culoarea spune cam totul: caramiziu cu reflexii portocalii; se pare ca si-a inceput declinul de vreun an. Inca nu e mort, dar la banii astia n-ai cum sa te astepti la mai mult.
Late edit: dupa ce l-am uitat in frigider 3 zile intr-o sticla-miniatura si am incercat inainte un Dolcetto d'Alba mizer, acest vin spune altceva: 84-85 de puncte daca nu mai bine, tipicitate, greutate, ciocolata, visine, lemn echilibrat, scortisoara, agresivitate domolita, rotunjita elegant de trecerea anilor. Nu stiu de unde vine diferenta asta, doar l-am decantat mai bine de 3 ore! Se pare ca e unul din vinurile acelea care trebuie deschise cu o zi inainte. Diamant in noroiul preturilor medii/mici, cred ca mai iau unul.

- Dolcetto d'Alba, 2008, facut de La Morra pentru Auchan, brand-uit Terre: un vin slabut, de maxim 75 de puncte, nu are nimic care merita amintit. Tot pe-aici as pune Pinot Noir-ul V de la Recas, asa ca daca as face o scala pe aceasta gama a producatorului banatean, acesta ar fi in partea de jos. Aud ceva de o rebrand-uire care mie nu mi se pare necesara, atat obiectiv, din punct de vedere al continuitatii, cat si subiectiv - etichetele Legends of Transylvania mi se par superbe. O reimpartire a soiurilor, a calitatii, da, pentru ca sunt oaresice discrepante luand in calcul punctajele - una e SB-ul 2010 cu 86 de puncte Parker, alta e Pinot-ul. Unele merita un pret mai ridicat, altele poate nu sunt demne de aceasta gama, care desi ieftina, in ochii mei are o prestanta solida, am recomandat-o nu de putine ori.



- Byzantium, Rosso di Valchia, 2009, Cramele Halewood: miros si gust de  vin slab spre foarte prost: citesti in el capetele de vie si strugurii necopti. Am auzit de bine in spatiul virtual despre productii anterioare, insa asta e praf: 74 de puncte. Sticla mini, de 200ml - m-am consolat inca de la cumparare ca daca n-o merita cei 6 lei, tot raman cu ceva.






- 73 de bice pe spinare pentru Feteasca Neagra de la Pietroasa, 2009, undeva spre 15 lei: atipic, slab - 11,5%, astringent, eco, violaceu. Pare cupajat cu un 3% TR. Adica Tamaioasa. Alt exemplu in care terroir-ul poate fi usor confundat cu usoara influenta a altor soiuri. Nu bag mana in foc c-ar fi asa, dar parca s-au inmultit prea tare exemplele. Exista aici vinuri la aceiasi bani care merita incercate - cel putin.







- in sfarsit pierzatorul editiei vine din Vrancea si cand spui Vrancea spui Vincon: Merlot 2006, Beciul Domnesc, baut..de fapt lasat sticla jumatate plina pe masa la Caracal, ca acolo n-ai cum sa gasesti la carciuma ceva mai bun. 71 de puncte pentru un miros promitator de baric supra-ars, insa cand pui in gura prima senzatie e un mare semn de intrebare: or fi fost si struguri folositi? Iar am fost indulgent..

- Cuvee Constantin, Stirbei, 2007, 31 de lei Carrefour - nu s-a punctat din cauza defectiunilor tehnnice. Mai risc cu inca unul, pentru ca acest vin a fost cel care a dus la aparitia acestui blog, chiar daca n-a fost amintit pe-aici; nici el nici multe alte vinuri ale producatorului oltean; dar urmeaza.

    Gata, m-am usurat golind sacul de vinuri din decembrie, cu siguranta vor fi multe altele de Revelion si dupa, despre care va voi spune la vremea respectiva. Sunt sigur ca ati avut un Craciun frumos, iar daca nu ne mai auzim/citim pana peste cateva zile va urez un 2012 mai bun decat anul care se incheie, plin de satisfactii, succes in viata si in afaceri producatorilor, distribuitorilor, scriitorilor si iubitorilor de vin bun! Va multumesc tuturor pentru invitatiile la diferite evenimente, pentru companie, comentarii, vizite pe acest blog, pentru ca sunteti chintesenta fenomenului vin in Romania! La multi ani! La cat mai multe vinuri bune!

9 comentarii:

  1. Salutare,an nou fericit,vad ca ai incercat Cuvee Constantin,de o vreme ma tot invart pe langa el in carrefour,e la 31 de lei...e interesant ca nu sunt postari despre el pe net,mie mi s-a parut ok FT ceptura,la oferta cu 22 de lei,parca e din 2009..de incercat brutus ft 2006 reserve,vreo 6000 de sticle...

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Flavius,
    Feteasca Neagra Ceptura inca n-am gustat-o, dar e in plan. In schimb mi-a placut Merlotul aceluiasi producator. Brutusul celor de la Oenoterra e decent, cam prea mult baric, dar placut. Undeva la 80-81 de puncte in opinia mea. A facut parte dintr-un line-up de 4 vinuri similare ca soi si pret despre care voi scrie foarte curand ;)
    La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. FT de la Oenoterra din 2006 si mie mi se parea baricata,in schimb nu mi-ai spus cum ti s-a parut Cuvee Constantin...sau sa astept o postare,oricum o sa ma incumet la o sticla,cupajul e bun,sper ca si continutul sa fie bun,desi hypermarketurile nu au conditii sa tina un vin,mai ales ca a fost lansat in 2009...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ultima sticla de Cuvee Constantin cumparata de mine de la Carrefour e foarte succint descrisa in penultimul paragraf al postului - nu s-a putut bea - insa alta data a fost foarte buna. Probabil ca o sa mai iau una, in speranta ca va fi ok, pentru ca n-o am inventariata la catastif ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim frumos pentru cuvintele deosebite adresate localului nostru, Rock 'n Pasta :)
    Ne gasiti si la www.facebook.com/rockandpasta, respectiv www.rockandpasta.blogspot.com si ne bucuram ca am castigat un client asa de valoros!

    RăspundețiȘtergere
  6. Merci si eu de vizita, am revenit deja si voi mai reveni la voi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Carmenere, Misiones De Rengo are un RCP foarte bun. De cand l-am incercat m-am indragostit de Carmenere. Reserva e si mai bun, dar normal si mai scump. Abia astept sa desfac Cuvee-ul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, ma bate si pe mine gandul sa fac o cura de Carmenere.

    RăspundețiȘtergere