22 decembrie 2011

Niste Syrah-uri


    Am participat recent la doua flight-uri diferite de Syrah (Shiraz), in total 15 probe, trei au fost comune. Lipseste din lista Cocosul de Recas 2009, de care sunt contrariat, pentru ca la Toamna in Rosu s-a prezentat intr-o forma de zile mari, invingand aproape toate celelalte vinuri, insa in cele doua cazuri de fata n-a mai reusit sa se impuna pe podiumuri, deci discrepanta ar fi prea mare. Nici nu stiu cum sa-l pastrez in arhiva personala: asa, asa, sau asa? Media ar fi milimetric peste 80 de puncte. Penultima coloana reprezinta pretul, acesta fiind luat in cateva cazuri din surse on-line, nu dati cu biciul daca ma insel. Punctajele sunt ale mele, personale, nu media data de participanti. Pentru colectionari, castigatorii au fost Enira in primul caz, despre care Alin ne-a spus mai multe, Barossa Valley Shiraz E&E Black Pepper 2004 in cel de-al doilea, in ciuda preferintelor mele si ale lui Mihai, care a avut rabdarea sa-si noteze cate ceva si sa le prezinte pe larg AICI.
                                                              finalul primei batalii
    Cateva observatii:
- pareri de rau pentru Nachbil-ul care n-a fost (cred) intr-o forma normala, in ciuda pretului;
- M1 Murfatlar - surpriza emisiunii - partea a doua;
- ma felicit pentru aceleasi 81 de puncte acordate francezului Gerard Bertrand in ambele situatii (a doua degustare a fost in orb), desi a luat aur la Mondiale du Syrah 2010;
- nimic nou sub soare de la Corcova;
- Marques de Casa Concha - l-am punctat cu 82 in prima faza, dar cu 86 dupa 10 zile - intr-un mediu putin afumat de musterii din cealalta parte a salii.
                                                            finalul bataliei nr. 2

    Ambele locatii in care s-au desfasurat bataliile - Ginger de langa Podul Grant si Madame Pogany din Floreasca sunt restaurante asupra carora cei care lucreaza/conduc acolo si-au pus amprenta de bun gust, serviciile sunt foarte bune, meniul variat, preturile decente. Despre vinuri? Lista va va depasi imaginatia din toate punctele de vedere!




Multumiri pentru invitatie, voi reveni cu placere!


13 comentarii:

  1. Ar fi fost indicat sa aveti si un Penfolds!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din punctul meu de vedere tot australienele au fost sus, dar intr-adevar, un Penfolds n-ar fi fost rau...zise vrabia din mine visand la malai :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ma tenteaza, nu vreau, nu ma intereseaza, nu-mi place....sunt la un Sauvignon Gris Uruguayan acum :P. Dar totusi de unde apa asta in gura...hmm...
    :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ar fi fost indicat sa aveti un Cote-Rotie sau un Hermitage :D V-am spus de Murfatlar, v-am spus, dar ati crezut ca l-am laudat din alte motive, huh? :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. De o ora astept replica ta, Ciprian! :)) Stiam ca o sa vina, dar am preferat sa spun tot adevarul.
    Chestia e ca l-am incercat si la targul ala de la Iasi, nu mai stiu cum s-a numit, si nu m-a impresionat deloc. Primul vin Murfaltar care sta in picioare la un mini-concurs...nu-i rau. Dar vorba lui George..la banii astia ramanem pe Nederburg si nu numai. 69 de lei e pretul de raft.
    Am o vaga impresie ca ti-ar fi placut mult mai mult decat noua Bertrand-ul. Lasand la o parte medalia de aur luata, a avut o nota de finete frantuzeasca, cu toate ca neimplinita si de alte caracteristici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca pret mi se pare si mie prea mult la M1. Nederburg-ul l-am incercat, la banii lui e bun, in schimb nu mi s-a parut mai mult de o alta "bombita" de fruct (nu bomba, deci e binisor). Chestia cu vinurile astea puternice e ca impresioneaza pe moment la degustarile de genul asta, de aceea si castiga tot timpul. De Bertrand nu stiu ce sa spun, nu l-am incercat inca. Vinurile astea mai subtile si ceva mai fine se deschid si mai greu, necesita o rabdare in plus; de cele mai multe ori au un corp nu foarte puternic, sunt below radar.

    De aceea mi se par irelevante rezultatele unor degustari comparative de genul Chile vs Bordeaux sau altceva. E ca si cum ai compara merele cu perele. Sunt stiluri diferite, totul tine de preferintele de moment. Nu m-ar mira ca un Nederburg 2009 sa castige in orb in fata unui Hermitage Jaboulet 2009. Diferenta e ca, in timp ce Nederburg-ul e deja deschis, Hermitage-ul nu e 100% gata de consum. Deci rezultatul este unul tricky si, de obicei, asemenea competitii sunt doar miscari de marketing.

    RăspundețiȘtergere
  7. La cat de redusa e oferta de pe piata noastra in materie de importuri, cateodata n-avem incotro (sau..ma rog, organizatorii), si trebuie sa punem in aceeasi barca toata marfa disponibila, chiar daca sunt mere, pere si..alte minuni.

    Interesant e cand apare si vreun om (destul de rar, dar s-a intamplat de cateva ori) care e implicat direct in productia de vin si care da dovada de decenta si vorbeste liber (si) de alte vinuri, nu numai de cele pe care le face/importa.

    In materie de Syrah/Shiraz n-aveam cum sa strangem prea multe probe de pe plaiurile noastre.

    RăspundețiȘtergere
  8. Scuzam, no problem. Doar ca sunt surprins din nou de rezultate. Inseamna ca eu chiar sunt pe langa fenomen total. La sugestia lui Ciprian dintr-o alta discutie am incercat Cabernetul Stirbey si mi s-a parut sub Cs-ul de la Oprisor totusi. Aici, Syrahul de la Corcova mie mi s-a parut un vin excelent, Nederburg un vin bun (dar in nici un caz de 90 de puncte), M1 nu e pe gustul meu deloc. Abia astept sa incerc Marques de casa Concha, eu auzisem ca e un vin de exceptie (apropos la acelasi pret cu M1), aici cu punctaj destul de mic.
    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut Cosmin,
    M1 e cu 10% mai scump decat Marques. Corcova ramane un vin controversat in opinia mea, indiferent ca vorbim de Syrah, Chardonnay sau altele; cu parere de rau, eu, pana la proba contrarie, sunt in categoria celor mai putin multumiti. Oricum, degustarea 2 a fost blind, nu am stiut ce am in pahar, nici n-am facut vreun efort sa ghicesc. Cat despre nivelul de puncte, trebuie sa recunosc ca am tendinta de a acorda cateodata mai mult in cazul (mini) concursurilor, asa cum vad ca se practica si la case mai mari. Pleci, de exemplu, de la primul vin cu 80, apoi fiecare dintre urmatoarele sapte are un milimetru in plus, pe care trebuie sa-l apreciezi; la sfarsit iti dai seama ca ai sarit de 110 puncte...:)) Mai e un dezavantaj la aceste evenimente - de cele mai multe ori mostrele sunt in jur de 15-20 ml, in opinia mea insuficente pentru o parere relevanta. Si inca ceva - am vazut foarte multi specialisti, mai ales afara, care spun ca punctajul dat de ei unui vin trebuie citit cu o marja de pana la 5 puncte +/-, pentru ca gusturile fiecaruia sunt diferite. Privind in urma si mie mi se pare cam mare scorul, dar am sa iau o sticla sa ma conving.
    N-am inteles comparatia cu CS-urile; Oprisor nu beau niciodata, din motive...politice :D. Ultimul CS Stirbey incercat a fost un 2008, inca tanar, dar cu un complex aromatic interesant.

    RăspundețiȘtergere
  10. CS de la Stirbey este facut pt cei care au rabdre; cel de la Oprisor e facut mai mult sa placa acum :)

    RăspundețiȘtergere