10 septembrie 2011

Gris ori Grigio

    Wine-Flight-urile astea (adica doua sau mai multe vinuri de acelasi fel/soi degustate simultan) au scopul de a descoperi care vin e mai bun. Sau care mi-a placut mie mai mult, fara sa desconsider tehnica si recomandarile expertilor. Sunt mare fan statistici, punctaje, deci competitie. Pentru azi am ales doua Pinot-uri albe. Ele provin din acelasi soi, Pinot Gris, dar unul dintre ele se numeste Grigio, metoda de vinificatie fiind putin diferita, italiana in speta, fata de Gris, care e frantuzeasca. Nu ca unii ar incepe cu sfarsitul, ci doar stilul e diferit. Asa cum zice Wiki, Pinot Gris este o clona mutanta a Pinot-Noir-ului, insa n-are 7 degete sau 4 capete. Cei doi cobai de azi provin de la 1000 km distanta unul de celalalt, si cu toate astea au background romanesc. E vorba despre Pinot Grigio Cramele Recas si Pinot Gris Purcari, ambele 2009. Pretul de achizitie a fost de 17 lei de aici, respectiv 27 de lei de la Cora. La Casa Bacchus am sa revin curand mai pe larg, pentru ca de fiecare data am gasit aici o gama superba cu peste 200 de exemplare, pasiune, recomandari pertinente, vinurile sunt exclusiv romanesti, iar preturile - cele mai bune din piata capitalei. Si ma refer la vinuri care conteaza si se disting prin calitate, nu la grase, fete in iarba, beciuri si busuioace de duzina. Recas-ul a generat reactii de entuziasm la o masa in Oradea asta primavara, poate de asta l-am si reales si e destul de greu de gasit in marile magazine. Am auzit ca s-ar fi si exportat masiv in vest, dar informatia e "pe surse", nu e confirmata oficial. E interesanta recomandarea de pe eticheta spate: "a se consuma numai dupa lasarea intunericului"; te pune pe ganduri, lasandu-te sa inventezi singur ce vrea sa spuna. Eticheta celuilat se lauda singura: "premium wine" in partea de sus si Pinot Gris de Purcari mai jos. Deci e unic, da? E de Purcari? Nu mai exista altul la fel! Ma duce cu gandul la multinationalele in care raportarile interne trebuie sa fie neaparat pozitive (ca altfel esti impotriva, nu esti pro-activ, nu ai rezultate, nu intelegi tu, etc; dar macar se fac, pentru ca la stat nu s-a mai auzit de mult de ele, nici macar in in ministerele cu uniforma), dar si totala lipsa de modestie in fata clientilor: "pai nu stiti de noi? suntem de 450.000.000 de ani pe piata, avem cele mai bune produse; suntem scumpi ca oferim cea mai buna calitate; n-o sa gasiti niciodata altceva pe aproape". Zat! Ca mirosi a Sauvignon Blanc! Cel putin distractiva e si partea goala, alba din mijloc, mult prea mare.
    Culoarea celor doua vinuri e foarte apropiata, cu reflexii diferite, in functie de nuanta mobilei din sufragerie sau a peretilor. Ca sa nu ma insel cumva cu vreun milimetru, de-acum incolo am montate doua becuri cu lumina calda si doua cu lumina rece, le aprind pe rand. La lumina soarelui nu prea-mi pohteste inimioara alcool, indiferent cat de slab ar fi.
    Concentratia alcoolica e si dansa apropiata, moldoveanul avand 12,5%, adica 0,5 sub Recas. Marea diferenta vine la cantiatea de zahar rezidual - desi amandoua sunt clasificate "sec", limba si palatinul spun ca s-ar putea sa fie in extremitatile plajei de 0-4 g/l in care ar trebui sa se incadreze, poate chiar un 4 "si ceva" la Recas. Purcariul e secul securilor!
    Mirosul e bine legat de gust, dar tot la mare diferenta: la Purcari intensitatea e modesta (si asta nu e neaparat negativ) si depinde mult de temperatura. Chiar si la cantitati mici de 20-40 ml in pahar, cum folosesc si eu, impresiile lasate pot fi diferite. Eram suparat (ofticat? frustrat?) ca am dat aproximativ aceiasi bani in trecut pe Chardonnay-ul si Rose-ul lor care au fost slabute, Gris-ul din imagine e totusi cel mai reusit pana acum.  Nu e pentru cei care cauta fructul (mi-a zis cineva asta candva - chiar nu-mi amintesc cine si unde - dar n-am inteles aluzia; don't jump into conclusions ar fi sfatul meu, primit de la un om care detine o companie aviatica in US). E mineral-prafos cu usoare adieri de fructe supra-coapte, aspru. Apar micrometric si unele iluzii anormale de pi de chat caracteristice altor soiuri si old-fu**** popular wine. Inca n-am gasit vreun vin moldovenesc care sa nu aiba asta. Stiu ca e o pita de halit in RO, dar nu la banii astia. Whatever, se mai pot descoperi niste samburi de caise, piersici, poate chiar migdale - greu de spus, e pentru nasuri fine. V-ul de Recas, sau Legends of Transylvania (care a fost Best Label design award in 2005) e altfel, apare o usoara onctuozitate (sa fie primita!), si nu cred c-ar fi de la butoi, miros mineral, lamaie, gust de fructe coapte.
    Pe parcurs apare o dilema: am inceputul cu Recas, care parea excelent, a urmat Purcariul care a parut mai prost, dar si-a revenit, probabil atingand temperatura ideala - a fost cam prea rece la inceput. A urmat iar Recas, care a parut mai jos la rece, dar iar a trecut in frunte. Recomandarea care se impune: de consumat cu 2-3 grade mai sus decat un alb in mod normal. Luna asta mi-am epuizat calificativele de egalitate, odata cu postul precedent, asa ca diferentierea e inevitabila. Dar la fel de grea. Daca ar fi la acelasi pret, ar fi o chestie de gusturi. Pana atunci insa, Recas rocks!
    Uitasem ce era cel mai important: Recas-80,17 pct, Purcari-78,64 pct.  :D
    P.S. Mai bag doua la foc automat: Oenoterra Tamaiosa Romaneasca Dulce spumant - foarte buna idee, dar cam dulce. In rest de bine - 81 pct. Din pacate se pare ca n-o vom mai vedea curand din cauza conditiilor meteorologice vitrege. Si Vinia Busuioaca de Bohotin, 2010 (?) - 68 pct. Pentru ca simti ca ai nisip in gura, la fel cum simti apa adaugata artificial (nu stiu daca e, dar asta e senzatia), n-are miros deloc, iar gustul de butoi folosit 300 de ani e acolo (fier unsuros).

5 comentarii:

  1. Cred ca diferenta (dintre cele doua) e data de drojdile folosite in timpul fermentatiei. Cat despre denumire, se vede clar influenta : Recasul e pe partea italiana, basarabenii sunt cu frantzujii (inca mai folosesc denumirea de coniac, sampanie sau cahor).
    Nemtzii is cei mai buni la varietatea asta, la ei nu e nici gris,nici grigio; doar rulander sau grauburgunder; depinde de stilul de vinificatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. lasa ca nici cu Pinot Gris-ul alsacian nu mi-e rusine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cipi, aia is tot nemtzi, ca si "italienii" din Alto Adige ! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. o fi ei tot nemti, dar pe eticheta scrie made in france :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesanta comparatie. Mai ales prin prisma faptului ca ambele produse sunt create cu intentia (mai mult sau mai putin explicita) de export: al Recasului pe piata atlantica, al Purcari-ului pe piata romana dar mai ales ruseasca.
    Putem incerca sa extrapolam, ca estul prefera vinurile servite mai calde, sa se simta fructele coapte, iar vestul prefera vinurile mai reci, sa puna in evidenta citricele...

    RăspundețiȘtergere