20 iunie 2011

Muscat Ottonel Budureasca 2007


     DOC - CMD Dealu Mare, 12,9% alcool, 2007. Demisec, aceeasi eticheta bi(tri)colora cu fond alb si scris negru cu verde inchis, intalnita la toate produsele din aceasta gama, pentru ca gama de varf, Origini, are un design diferit al etichetei. De remarcat si holograma de siguranta ONDOV de pe capison, despre care exista un articol interesant, desi cam vechi AICI. Pe eticheta secundara in back-ground apare iar imaginea stilizata a lui Burebista, care de data asta mi-a placut. Nu prea inghit eu trimiterile astea spre vechi dar in cazul de fata in primul rand arata bine si in al doilea rand textul chiar are legatura cu imaginea. Sit-uri arheologice, continuarea traditiei dacice a cultivarii viilor in zona. De remarcat nr. lotului aplicat probabil manual, la etichetare.
     Culoare normala de vin alb, mediu in galbui, nici prea-prea si foarte-foarte. Miresme frumoase, de trandafir cu paine calda, usor invelite in ceva dulce. Dulce e un gust, stiu, dar asta am simtit. Nu va ganditi la popularele Muscat-uri de pe vremuri (de fapt banuiesc ca sunt la fel si azi din ce punctaje vad la altii, dar chiar nu vreau sa le mai incerc, nici macar in scopuri nobile), intensitatea e medie si mai fina. Cand il bagi in gura prima oara incepi sa te uiti in jur: unde au disparut aromele? Sunt acolo, dar ascunse bine si lor li s-au mai alaturat niste colegi: carceii de vita de vie si altii neidentificati. Grohaind il urc sus de tot pe palatin, si descopar gustul asta greu de definit. E ceva foarte placut - m-am gandit la un amestec de tamaie cu alte 2-3 ingrediente, dar parca nu e. Oricum ceva unic. Vad ca nu exista nici macar printre initiati oameni care sa-i dea o directie. Pana la urma e un strugure si n-are nevoie sa fie paralelizat cu alte fructe sau gusturi. Finalul este mediu, o usoara idee de dinti strepeziti care ma face sa cred ca e un demisec cu continut de zahar spre limita de jos dar si cu o aciditate acceptabila. In gura pare a avea o aciditate putin scazuta, dar dupa inghitire (scuipare? Doamne fereste!) te face sa re-analizezi.
    Concluzie: n-am prea multe Muscaturi in top sau in gat, dar pe acesta il pun pe primul loc; fara sa-i fac statuie, dar e acolo. 80 points!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu