26 ianuarie 2016

Domeniul Coroanei - gama Sexy

    Segarcea decide sa extinda gama in care Tamaioasa Roza se simtea singura, pastreaza forma sticlei si reprezentarea grafica si "inventeaza" niste soiuri unice acum pe piata: Viognier si din cate aud in curand Marselan. De ce nu-l vedem mai des cand el da vinuri reprezentative la nivel mondial? E un singur motiv: productivitate mica la hectar. Never forget these things! Daca ne uitam ca-i 2013 putem specula ca destinatia initiala n-ar fi fost planuita asa, ci probabil parte din cupajele de top, ca si pana acum, insa acolo, in ciuda contractelor care trag cu dintii de Minima Moralia, rulajul nu poate fi efervescent. Nu inteleg de ce atata chin si jale cand poti face doar 3 (sute sau mii) de sticle pe care sa le tii pe rafturile care conteaza. 
    Vinul vad nu apare deocamdata pe listele de preturi ale distribuitorilor - multumesc Parma Food (si ulterior Segarcea) pentru generozitate - are 12,5% alcool, e galben-auriu, imbuteliat in august 2015 si evident baricat. Pe langa lemnul inca destul de sus, notele dominante sunt florale, foarte asemanatoare Chardonnay-ului, cu ceva exotic (nectarine), diferenta fiind aspectul mai "verde". Rezultatul e un vin bine echilibrat, corpolent, onctuos, cu aciditate medie, ce "face" un palat deosebit. Se vede clar scoala vinificatorului, diferita de (care?) cea romaneasca. De remarcat si post gustul foarte lung, chiar daca intensitatea aromatica e timida pe tot parcusul voiajului senzorial. De baut la ceea ce se cheama temperatura inalta pentru un vin alb (peste 10 grade, dar sub 14). Puncte: 88. 

Marselan 2013: soiul provine din doi tati, Cabernet si Grenache, imperecheati cu forta in Franta anilor '60. Ar trebui sa aiba potential bun de invechire, asa ca acest 2013 pare crud olfactiv, deși gustul nu confirma. Savuros, medium body, cu multe fructe negre. Il vad ca pe un Beaujolais Cru în faza primului an pe rod. 84 de puncte. Sper sa avem continuitate pe noua gama, sexy atat datorita formei sticlei cat si a soiurilor folosite.

P.S. Tamaioasa Roza intarzie sa apara. Oare va fi si 2014? Ca tocmai voiam sa scot de la beci ultimele trei vintageuri, sa punem de-o verticala. L.E.: Se imbuteliaza dar va fi foarte putina.

Thanks Big R.!


2 comentarii:

  1. Arata f bine sticlele si continutul din acestea :)
    Mi se pare f interesant ca un producator de la noi sa vinfice doua soiuri destul de exotice in lumea vinului.
    Personal, abia astept sa beau Viogner!

    RăspundețiȘtergere