19 noiembrie 2015

Domeniile Lungu - Hermeziu

    In ciuda ifoselor de fata mare pe care le vedem mai ales online din cand in cand, ca urmare a sfantului consum, traduse prin tratarea cu condescendenta, sa nu zic dezgust, a unor soiuri recunoscute la nivel mondial drept lideri ai categoriilor respective, cred ca un Chardonnay bine cladit e oricand o placere. Iar celui de la Hermeziu ii putem fi recunoscatori ca se pliaza pe acest fagas. Galben-lamaie, nas (inca) drojdios, floral in spate, cu cateva tuse de citrice. In partea gustativa aromele sunt si mai placute, insa tot intr-un stadiu prea crud, tanar, in crestere. Ma astept ca totul sa fie perfect intr-un an de-aici incolo. Onctuozitatea, aciditatea si mai ales naturaletea albelor Hermeziu sunt atribute importante care vor contribui la evolutia pozitiva. 86 spre 87 de puncte! Argint la Premiile de Excelenta Vinul. ro 2015.

    Un Traminer bun e marfa rara. Iar cateodata iepurele sare de unde ne asteptam mai putin, de langa Iasi, unde exista 130 de hectare pe rod, in cadrul unui proiect inceput in 2006. Hermeziu este numele de fata al sotiei lui Costache Negruzzi, familie care a detinut in trecut aceste pamanturi. De la bun inceput mi-au placut etichetele, ce se bucura de o calitate tipografica superioara si o tema originala in Romania. Cred ca e un moment in care lumea s-a cam plictisit de burebisti, castele (imaginare), povesti mitologice, oi stranse de beregata, samd. Se simte nevoia de modernism, de creativitate, de lucruri noi. 

Viile sunt langa localitatea Bivolari, la o altitudine de peste 400 de metri. S-a obtinut un vin alb-galbui stralucitor, cu reflexii verzui, ce invaluie de la primul nas in trandafir, fructe tropicale bine coapte, alaturi de citrice reconfortante, carcei de vita. Intens si apetisant. Alcoolul, ce urca pana la 13,2% vol nu se simte olfactiv nici cand temperatura vinului creste peste cea clasica de degustare. Un vin in care triunghiul magic aciditate-corp-arome este unul echilateral. Corp mediu+, final la fel, potentat de un mic rest de zahar. Daca s-ar fi ales varianta extra-sec cred ca asprimea naturala a soiului dezechilibra intregul. Produs de Agro Industrial Ceres SRL, membra a grupului Domeniile Lungu. DOC-CMD Probota, Iasi. Oenolog: Gabriel Stoica. Evaluarea mea: 86 de puncte, mult peste media pietei romanesti de vinuri albe si Argint la Premiile de Excelenta Vinul.ro. Deocamdata nu cred ca e distribuit in Bucuresti, dar, daca il gasiti pe undeva, n-o sa cheltuiti mai mult de 30-35 de lei

    Inainte sa aflam noi, sudistii, de existenta acestui SB, se lipise deja prima medalie pe el, la Chisinau. In functie de cum bate soarele, ea poate fi de aur sau de argint, nu se specifica exact. Oricum, intensitatea aromatica, new-world e foarte apreciata intr-un flight in blind, mai ales cand e sustinuta de un corp mediu, cum ii sade bine unui SB bine facut. Incanta papilele cu aromele sale de fructe tropicale, alaturi de zarzare si carcei. Daca as fi putut, as fi dat nivelul alcoolului oleaca mai jos, pentru ca 14 suna cam agresiv, in rest, nimic de spus, l-as plasa oricand in plaja de puncte ce inseamna medalie de argint. Felicitari pentru prima incercare, a carei reusita a fost confirmata dupa realizarea acestui review de Medalia de Aur la Premiile de Excelenta Vinul.ro.


  Busuioaca vinificata sec impinge limitele postgustului sau ale intensitatii aromatice la cote la care putine vinuri spera. Daca adaugam savoarea trandafirilor, insotita de o aciditate revigoranta, e greu sa nu punctezi acest ansamblu intr-un interval superior. Pe Domeniile Lungu s-au indeplinit toate aceste conditii, imbracate intr-un pachet vizual atragator. E curata, e zglobie, e foarte bine facuta. 87 de puncte. Varf de lance pentru export. Cand o fi nevoie. Argint la Premiile de Excelenta 2015.

    Toate aceste vinuri le puteti degusta in cadrul targului de vinuri care va avea loc in viitorul apropiat la Romexpo.

    

2 comentarii:

  1. Din toate vinurile lor prezente la Good wine, Chardonnay arata cel mai bine (am înțeles că nu este barîncât, următorul an au spus ca va fi baricat).
    Și busuioca este o surpriza placuta,raport excelent calitate/preț .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in ciuda medaliei, nu SB-ul parea cel mai reusit, dimpotriva, Chardonnay-ul si Traminerul.
      Busuioaca - senzatie.

      Ștergere