23 septembrie 2015

Sauvignon Blanc Budureasca Origini 2014

    Anul 2013 a facut minuni in parcelele de Sauvignon ale Budureascai, rezultand un vin exceptional (~90 de puncte Berbecutio, poate cel mai bun SB romanesc din ultimii 10 ani), in cantitate mica, caruia i s-a pus un pret aproape dublu fata de urmatorul SB de pe piata - 124 de lei sticla. In 2014, Sauvignonul din aceeasi gama super-premium, Origini, depaseste visurile oricarui parior si pune mana pe Marea Medalie de Aur in Concurs de Bruxelles - alaturi de Solo Quinta - legitimand o a doua recolta impresionanta. Managementul decide insa ca nu mai e cazul sa tina pretul atat de sus si revine la o atitudine mai prietenoasa fata de consumator, taind mai bine de jumatate din suma. Astfel, medaliatul se poate achizitiona la crama in schimbul a 57 de lei de Buzau. Oricum mi s-ar parea mie, cred ca e o suma decenta pentru o medalie atat de stralucitoare. Nu-mi amintesc sa fi vazut pana acum un review online. 
    Gama Origini incepe sa contureze vinuri cu adevarat de top, simt deja ochiul meu cum zboara necontrolabil intr-acolo, cand le vede. Sa nu uitam nici ca, in urma cu doar doua saptamani SB-ul Budureasca din urmatoarea gama, Premium-Horeca, a castigat intrecerea la care au participat 21 de feluri de SB romanesc. 
    SB Origini este rezultatul unei clone frantuzesti, editie de doar 3260 de sticle. Culoare galbui-stins, 13% alcool, nas de intensitate peste medie, ce etaleaza impresii mixte, din ambele scoli, mai vechi sau mai noi: ardei gras, fructe tropicale, dar si o baza "verde", de carcei si zarzare necoapte, care mentine ridicat gradul de prospetime. Daca imi amintesc bine, la Budureasca se culege in etape pentru a compensa lipsa de aciditate marca Dealu Mare, pentru a evita corectura cu citric sau tartric. Daca o fi asa, trebuia sa fie mai blanzi cu partea din bucata culeasa cea mai devreme, pentru ca aciditatea e mult prea sus, face nota discordanta cu partea centrala, consistenta, coapta. Daca in timpul concursului iei repede un patratel de paine alba sa tamponezi izvoarele care izbucnesc de langa papile, uiti repede, insa daca nu... huh! Inundatie. 85-86 de puncte de la mine si sincere felicitari pentru medalie! Romania avea nevoie de asta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu