2 martie 2015

Crama Frâncu in 2015

    Am o oarecare aplecare catre produsele si implicit vinurile bio. Sunt putini producatori in Romania care cred ca merita mai multa apreciere din partea noastra, pentru ca in primul rand costurile de productie sunt mai mari, sa nu mai vorbim de riscuri.
    Cu putin timp in urma am modificat usor un traseu ce tinea de o alta ocupatie de-a mea, facand un mic ocol pe la Adamclisi, cu scopul de a vedea Crama Frâncu, un producator dobrogean cu peste 100 de ha, toata suprafata fiind certificata Eco. Ca tot vorbeam de riscuri, productia din 2014 s-a dus integral pe apa sambetei, din cauza unei boli, cunoscuta in Italia, dar neintalnita niciodata in Romania pana acum - efectele caldurii din ultimii ani. 
    Dupa o scurta vizita la Tropaeum Traiani, monument foarte bine reprodus si pazit, pana la crama am mai avut de parcurs doar cateva sute de metri. Daca in alte locuri gasim cele 5-6, sau 10 baricuri puse la intrare, ca nu cumva sa uitam sa le punem pe Facebook, la Vifrana sunt 1300. Fata de cum se prezentau vinurile cu trei ani in urma, am vazut o reala imbunatatire, dar inca e loc de mai bine:


    Chardonnay baricat, gama Symposion. Cifrele: 2011, 14% alcool, struguri ecologici, vreo 40 de lei in magazinele specializate. Isi arata maturitatea inca de la culoarea galben-pai, dupa care urmeaza nasul, foarte usor oxidativ, deocamdata de partea placuta a paletei. Setul aromatic se bazeaza pe samburi, in toate formele lor, de la nuci la cuptor pana la migdale, pudrate candva cu vanilie, pentru ca acum e doar o impresie. Sub toate astea se simte o nota florala, care aduce prospetime. Gustul confirma o editie reusita, in primul rand prin structura bogata, onctuozitate, directie si mai ales savoare, cu toate ca din pdv aromatic nu mai livreaza atat de intens ca in tinerete. Final bun, ramane o buna perioada pe palat. Si uite cum, alaturi de Domeniile Franco Romane, Crama Francu reuseste sa plaseze foarte sus un alt Chardonnay BIO. In alte locuri, scurtaturile sunt in zadar, din moment ce nu se stapaneste nici strugurele, iar invechirea nu inseamna innobilare. Pentru Vifrana, 85-86 de puncte azi, cu felicitari. Excelent si Chardonnay-ul sur lie din acelasi an.

    Feteasca Neagra 2011, Symposion: are nevoie, ca si Syrahul, de o aerisire extinsa pentru a se comporta "at her best". La 48 de ore de la deschidere ne arata arome de cirese, prune afumate, telina, gem de prune. Langa ele pot aseza bacon afumat, simtit, in afara de Cramele Francu si la Davino si la Panciu saptamanile trecute. Trei zone diferite, arome comune: pruna, cireasa si mezeluri crud-uscate usor date la fum. De luat in calcul la marcarea tipicitatii (sper ca nu la identificarea furnizorului de drojdii). Gustativ stationam la gemul de prune si visine, pe o baza (corpolenta) firava, tanin nisipos daca vinul e prea rece. Sa nu uitam ca este un vin BIO (nu poti folosi trusa magica, nu merge cu farmece), de unde nuanta rustica. Medalie de Argint la Mundus Vini 2013, sectiunea BIO. 83 de puncte de la mine.


    Cabernetul Sauvignon 2009 din rezerva producatorului confirma, la fel ca 2011, ca in primul rand clona folosita, cu participarea terroir-ului, a dus la o concentratie moderata a taninurilor, sub medie, care se reflecta in vinuri printr-o suculență rustică, punând fructul in prim plan. E un vin care in 2012 parea matur prea devreme, insa nu a mai evoluat. Avem partea de fructe negre, scuturata de partea vegetala, cu o aură parfumată la suprafata. Se impune o conditionare finala mai riguroasa, odata cu punerea in valoare a laturilor pozitive sau chiar o cupajare cu alte soiuri. 82 de puncte.

    Tehnologia moderna si culturile BIO fac din Vifrana un producator cu un potential remarcabil. Prezența in mai toate rețelele de retail confirma acest potential. Cred ca acordul fin poate fi reglat printr-o pozitionare mai ambitioasa, bazata, bineinteles, pe o conectare la gusturile si asteptarile pietei. Un foarte bun manager reuseste sa delege adevaratilor specialisti tot ceea ce ar trebui sa faca el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu