4 ianuarie 2015

Budureasca - vinuri premium din noua crama

    In preumblarile mele prin Dealul Mare, nu atat de lungi de cand am descoperit shortcut-ul A3km43-Mizil, mai bag capul pe cate o usa, mai arunc un ochi peste un gard, sa vad ce noutati mai sunt. Intr-una din recentele astfel de actiuni am dat peste directorul general Budureasca, dl. Vârgă, impreuna cu care am facut un amanuntit tur de crama, gustand cele mai interesante vinuri 2014, direct din tancurile de inox, dialogand despre prezentul si viitorul cramei. Ca de obicei cand am ocazia sa discut cu cei care nu sunt implicati in vanzari si marketing, ma simt mult mai bine, nivelul de sinceritate fiind radical superior, iar informatiile structurate util. Despre crama - numai de bine, este un icon al industriei romanesti ca infatisare, dar mai ales o unealta de neinlocuit in mana celor care fac vinul, iar aici avem oameni care vor in fiecare an sa reuseasca ceva in plus fata de cel precedent. Am parasit crama incantat, fara sa ma las rugat de doua ori sa vad niste vinuri premium.

    Sauvignon Blanc Origini 2013: discutiile despre acest vin au fost alimentate de pretul ridicat, 124 de lei. Referitor la asta, cred ca trebuie sa fim mai atenti cu prejudecatile si manipularea comerciala, numita de multe ori notorietate de brand, sa tratam toti producatorii la fel, sa vorbim mai putin inainte sa gustam vinul respectiv, altfel vom ramane doar niste bautori de povesti si etichete. 
Este un SB new world foarte complex, cu note de grepfruit, ardei gras, telina, gazon taiat recent, cremene - mineralitate. Intens si savuros inca din atac, cu aciditate sus, uleiozitate si structura, amplitudine si suficienta. Final exploziv in sens pozitiv. Sa-l vezi peste un an daca esti pasionat e un must. Cel putin 90 de puncte. Se vede anul foarte bun, completat de noua tehnologie si experienta in crestere a lui Stephen Donnelly si a intregii echipe. 

    Feteasca Neagra Origini 2012 a  parut foarte salbatic la deschidere, asa ca l-am aerisit vreo ora in decanter, timp in care taninurile s-au cizelat evident. Nasul nu spune prea multe: pamantos, doar usor fructat si vegetal. Alcool 14% - bine incadrat in peisaj. Abia partea gustativa justifica pozitionarea in gama cea mai de sus a producatorului: puncteaza decisiv la extractivitate, savoare, eleganta, vinozitate, amplitudine, lungimea post-gustului. Una din cele mai frumoase FN, intr-un peisaj destul de pustiu calitativ in 2014. Filtrand virtual cele peste 100 de exemplare baute, in lipsa unui model oficial, inclin sa spun ca in sticla asta nu-i numai FN. Insa daca a iesit un vin bun, n-am remuscari de constiinta. Era pe terminate cand l-am luat din crama, dar daca-l mai prindeti, e de incercat, chiar si la 65 de lei in magazinul lor online. E scump? Stiu unele cu pret dublu mai slabute. 88 de puncte. 

    Cabernet Sauvignon Origini 2011: 

    Cabernet Sauvignon dulce, gama Origini, 2011: un experiment reusit de Budureasca, s-au lasat strugurii in vie pana au acumulat 280g de zahar, din care a rezultat un vin dulce, cu 12,5% alcool. E important ca avem o aciditate buna, un corp rotund, tipicitate de soi, cu fructe negre si iz vegetal, usor gemos, cu amplitudine aromatica. Am pus la pastrare o sticla, sper sa am rabdare vreo 10 ani. 86 de puncte acum.

    Pinot Gris probabil va deveni un soi pe cale de disparitie la vanzarile din Romania. Budureasca l-a reusit, usor machiat de nuantele new-world, insa curat, auster-neutru. 84 de puncte cu 35 de lei.

    Chardonnay 2013: depaseste granitele pana la care un new-world este placut, trecand intr-un comercial absolut, prin asta gandindu-ma la marea masa, inca atrasa de mirosuri super-intense de banane, pepene galben si ananas. Cu toate astea, se vrea un vin de Horeca. Este un asamblaj format din 50% vin baricat si cealalta jumatate proaspat. In gura prezinta o asprime destul de pregnanta, mai ales pe lateralele limbii, iar aciditatea se comporta ciudat. Toate lucrurile astea, aparent negative, nu sar in ochi, ci sunt sesizabile destul de greu, asa ca la final avem totusi un 83 de puncte. E a doua treapta in jos pe care o vad la acest vin de 3-4 ani incoace. Sper sa nu fie doar pretentiile mele crescande, ci doar un an mai slab. 35 de lei.

    Cabernet Sauvignon 2011, gama Horeca Premium: dupa o ora de la deschidere notele primare sunt inca timide, insa in plan secundar (trageti tare pe nara!) fructul noir savuros vine la pachet cu niste condimente. Gustativ joaca relativ aceeasi piesa, cu taninuri coapte-dulci, fara a fi greoi, ci mediu pe partea de corpolenta. Fructul, devenit red-noir, se muleaza bine pe palat. Tehnologia si (de ce nu?) experienta celor care au inceput mai devreme si au avut capul deschis incepe sa se cunoasca - vinul pare la prima tinerete, chiar daca e cizelat, primenit pentru o intalnire cu noi. 85 de puncte acum, cu un plus garantat in viitor. 37 de lei. 

    Cabernet Sauvignon Origini 2011, 65 de lei: pe eticheta ni se spune ca 2011 a fost un an exceptional pentru vinurile rosii, iar vinul a fost lasat in butoaie de stejar frantuzesc si american 12 luni. Are 14,5% alcool, o culoare rosu rubiniu intens, intunecat, primul nas fiind integral de miez de nuca. L-am aerisit o ora, timp in care s-a deschis in coacaze negre, mure coapte, visine si piper alb, mai in spate. Potentialul de invechire promis pe eticheta e demonstrat de taninurile foarte vii, usor amarui, care ascund usor "dulceata" vinului, dar adancimea aromatica e evidenta. Corp solid, structura indesata - avem cam toate premisele sa vedem un Cabernet mare peste cativa ani. Acum abia incepe sa se aseze, dar si asa, sub 88 nu se poate merge. De bagat la beci. Ma scuzati ca o spun cand vinul s-ar putea sa nu mai existe, tine doar de modul de promovare al fiecaruia: eu n-am vazut acest vin descris niciunde online, nu l-am intalnit la vreo degustare, pana la momentul de fata.

    Sunt cateva crame care au accesat si acceseaza in continuare fonduri europene in numar… fara numar. Am vazut asta si la Budureasca, iar ca efect observam existenta unui numar generos de vase mari, in care se desavarsesc/incearca multe blenduri. Unul dintre ele este cel facut pentru unul dintre distribuitorii traditionali ai producatorului, Crama La Musat: FN+SY+CS, 2011, sec, 14,5% alcool, 30 de lei. Crama La Musat importa in continuare vinurile Apollonio, care faceau valuri acum cativa ani in spatiul online, datorita celor care inca mai scriu dezinteresat de vinurile bune. Ma bucur ca asta nu a avut ca efect o marire de pret, ci, dimpotriva, o largire a gamei. Hai sa vedem vinul: vine dintr-un an foarte bun pentru Budureasca, in care mai toate rosiile au fost la nivel inalt, primul aspect pozitiv este alcoolul foarte bine integrat. Culoarea e rosie-rubinie, a trecut peste faza violacee, insa nu s-au instalat semnele granat. Avem un nas intens, adanc, complex, de mare calitate, cu multiple subtraturi. Este incitant sa simti rosii uscate, la ulei, in aceeasi nara cu bacon afumat, ciuperci, dar si prospetimea fructelor de padure. Partea soft, de cacao si mura, de la Feteasca Neagra, pare a fi mai in fata, la fel ca in gust, desi aici se desparte un pic de taninul CS-ului, marunt, activ. Peste vreo 2-3 ani ma astept sa se finalizeze convergenta spre un echilibru ideal, sub medie din pdv al corpolentei, mai ales daca ma uit iar la alcool: 14,5. Amplitudine bunicica, postgust mediu-lung, schimbat aromatic spre cafea/lemn. Un vin reusit, pozitionat deocamdata in plaja 85-87 de puncte.
    Rememorand rosiile Budureasca baute la sfarsit de 2014, descopar ca toate au fost pe o panta ascendenta, tinere, destul de departe de forma maxima. Stiu ca tehnologia a evoluat rapid, dar sper ca in timp sa se mai regleze fluxul (nu prin cresteri de pret!), astfel incat sa putem lua un vin bun, macar de la crama, la varsta ideala pentru consum. Ma bucur ca am avut ocazia sa vad toate aceste vinuri de calitate, am ramas cu o impresie mult mai buna decat inainte de ele si sper ca am reusit sa o transmit mai departe.

4 comentarii:

  1. Cabernet Sauvignon 2011, Budureasca - incercat la Goodwine din toamna/iarna 2013 si dupa aia acasa. Si eu si altii.

    http://printrevinuri.ro/2013/12/origini-shiraz-2011-si-cabernet-sauvignon-2011-budureasca.html

    http://cipwine.blogspot.ro/2014/01/origini-cabernet-sauvignon-2011.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La standurile Budureasca de la targuri e de fiecare data un haos total. Pentru tine, care ai dormit acolo trei zile a fost mai simplu sa vezi unele vinuri :)
      Insa, fie-mi scuzata ignoranta, o simpla enumerare de arome ma face sa mai sar cate un articol din cand in cand.

      Ștergere
  2. Salutare, imi cer scuze ca sunt un profan, as dori daca vreti si puteti, sa-mi recomandati niste vinuri bune pentru o nunta.

    Imi doresc ca vinurile sa fie bune si la un pret "corect"/acceptabil, vor fi pentru peste, sarmale, carne (probabil de porc), mai mentionez ca printre inviati vor fi si straini (englezi, spanioli etc). Ce-mi recomandati ? As vrea sa le cumpar de aici, mi le aduce direct la restaurant, se poate vedea cam ce vinuri au in pachete si, din cat am observat, ar mai avea si alte tipuri care nu sunt incluse acolo ci le au in magazin sau ceva asemanator : http://www.bauturi-evenimente.ro/pachete-bauturi/pachete-evenimente/ (sper sa nu se considere reclama, puteti sa nu puneti link-ul daca va deranjeaza, va rog sa ma ajutati, daca doriti, in legatura cu ce vin sa cumpar...si aici ma refer si la spumant)

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut!
      Da-mi un email cu datele de contact la vino@vinmagazin.ro si te ajut cu cea mai mare placere. Am solutii inedite pentru tote etapele fericitului eveniment!

      Ștergere