6 mai 2014

Licorna Winehouse Serafim Roze 2013

Eticheta
    Gheorghe Moisescu reuseste sa ne surprinda inca o data cu un concept complet nou, original, cu schite ce ne duc cu gandul la pionerii ingineriei din perioada Jules Verniana. Pana la un moment dat, pentru ca privite de aproape genereaza trairi contrare, totul fiind abstract, dar foarte placut ochiului. Impreuna cu cele de pe gama entry - Licorna - mi se par cel mai reusit set de etichete aparute pe piata vinurilor de multa vreme incoace. 
    
Vinul
    In rose-ul 2013 s-au amestecat doua soiuri clasice romanesti, care pana nu demult ocupau printre cele mai mari suprafete cultivate, Merlot si Burgund Mare. Nivelul alcoolic e sus, la 13,8%, insa nu-l remarcam nici macar la cald, pana nu ne uitam pe eticheta. Aromele incep sobru, auster, cu note calcaroase, urmate underground de unele fructuoase-dulcege, aducandu-mi aminte de zeama lasata de capsune cand puneam zahar pe ele. Puneam, ca la ritmul in care acumulez de cand am castigat batalia cu tigarile, ma feresc de obscenitati calorice. Complexitatea aromatica e intregita de iluzii florale, si continuata smoothly in gust, pe aceleasi lungimi de unda. Neavand cum sa-l compar pe verticala cu alti ani de productie, ma rezum la orizontala, si-l vad ca o coagulare a celor mai bune calitati din roseurile Lacerta, Rotenberg si Domaine Ceptura Roz, de la care a adunat arome ample, intense, structura-asprime si o elegantza aroganta. Nu cred ca exista o alegere mai buna pentru mult disputatul ultim al 12-lea loc vacant la a doua editie a singurului concurs de profil, Centura Roze, care va avea loc pe 14 mai in Bucuresti. 85 de puncte la putin peste 30 de lei.  

Mediul
    Sunt mai putin de doi ani de cand toti mustaceam, ne lamentam cum ca rose-urile sunt niste corcituri fara valoare, e o moda trecatoare (inca n-au murit toate vulpile), insa cererea maselor a generat o diversitate de o calitate exceptionala. Daca in 2012 nu saream de 84 pct, acum de pe aici incepe joaca in top ten Romanian. Sa nu mai zic de Franta, unde multitudinea de soiuri, terroir-uri si know-how are rezultate absolut incantatoare.


Un comentariu: