4 mai 2014

Golem alb 2011

    Majoritatea producatorilor (abili) au terminat de mult albele 2011, altora li s-au acrit prin magazine, insa din trecutul basilescian de varf, enologul Gabriel Lacureanu ne trimite o ultima epistola: Golem Alb 2011. 

    Asamblajul de Chardonnay si Feteasca Alba fermentate - banuiesc - impreuna, ca si prima oara, are 14,1% alcool (nu-l uita pe masa, acopera-l cu o bundita de gel inghetat!), colorit galben-auriu si aspect octuos. In prima faza a mirosului se simte influenta lemnului, intr-o forma placuta, cu adieri vanilate peste o tava de samburi scosi din cuptor: migdale, nuci, alune. Partea fructuoasa nu se lasa mult asteptata, imbracand forme de piersica alba, mar verde si sambure amarui si albicios de zarzara la jumatatea drumului spre coacere. Gustos bine! E mult peste medie si la capitolul tehnic, incepand si terminand cu echilibrul: amplitudine, savoare, lungimea postului, aciditate, structura. Imi pare ca efectul maxim s-ar obtine dupa 15 minute de aer, intr-o carafa obisnuita, medie ca deschidere.  
    E un vin de studiu, pentru ca e un vin de creatie. E un vin pentru cunoscatori, nu-l stricati aiurea prin carciumi lipsite de haz sau impreuna cu soferi de basculanta. 86-87.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu