4 noiembrie 2013

Italia dintre platouri thai

    Saptamana trecuta am avut o invitatie de a participa la o degustare de vinuri italiene, fara sa primesc prea multe detalii, insa am mers cu incredere, pentru ca altadata cand persoana respectiva m-a cooptat la astfel de evenimente, totul a fost la superlativ. Acum ostilitatile s-au desfasurat la restaurantul cu specific thailandez Kunnai, zona Piata Domenii. Iata ce mi-a placut:

- ambianta lejera, calda, in ciuda tonurilor intunecate ale peretilor. Finisaje si servicii sus!
- paharele de exceptie (se pare ca sunt foarte scumpe, dar dintr-alea de alb vreau neaparat!), eleganta venind bineinteles de la piciorul lung si subtire, pe langa celelalte caracteristici.
- nu numai ca s-a vorbit de vinurile degustate, ci s-a cerut feed-back, preturi la care am cumpara fiecare, s-au facut tabele. Discutiile au fost mai vii ca niciodata, pentru ca toti vorbeam aceeasi limba, cea a vinului de calitate, n-avea niciunul creierul spalat de crame sîsî-ite.
- abordarea diferita, se vrea a se importa soiuri traditionale din diferite zone viticole, nu branduri si al 1000-lea CH sau CS - asta e unul din primele semne de maturizare a pietei.
- partenerii de degustare: Cesar de la Ginger, Bogdan de la Ethic, reprezentanti ai unor producatori locali (!), Marius de la RomAsia, prieteni, ce mai.. membri de vaza ai comunitatii de vinuri bucurestene. 

    Vinurile:

    Ni s-a deschis inima cu nu mai putin de trei spumante diferite, pe care le-as fi preferat intr-o ordine altfel, cu rose-ul la coada:

- Fantinel Prosecco Extra-dry: fresh, savuros, perlatie fina, ai bea in fiecare zi. 86-88 de puncte. Este un spumant pe care mi-ar placea sa-l am tot timpul in frigider.
- Fantinel Rose Brut: mai aspru fata de alb, corp, auster. 85pct.
- Fatinel Ribolla Gialla Brut: mai putina consistenta fata de primul alb, chiar daca zaharul pare cel putin la fel. Gol in mijloc (sau doar impresia dupa asprimea PN-ului?). 83. 

Au intrat la joc albele:

- Pinot Grigio Roncati 2012: creta, dulce-amarui, mere, gutui afumate. Final amarui bine conturat. 83-84.
- Biancosesto La Tunella 2012, cupaj de Friulano si Ribolla Gialla: 84.
- Malvasia Valmasia La Tunella 2012: nas spre citrice, o nota exotica fina regasita si in gust, aciditate buna, adancime medie. Bun. 85.
- Sauvignon Blanc Alturis 2012: bombastic, in stil Villa Maria, dar peste cel noua-zeelandez din 2013. Un plus la finetea aromelor, chiar daca de intensitate la fel de mare. De asemenea un plus la structura. Exotic pana la cer. 86.
- Sauvignon Blanc 2011 Casanova Segre, Pali Wines: pucioasa cu pi de chat, structura excelenta, ardei, are niste parti comune cu un Sancerre de soi. 86-87. 

Apoi rosiile:

- Grignolino 2012, Ghione: parfumat, o capsunica-zmeurica rasata, cu o atingere de trandafir, foarte transparent la culoare, gust vinos in sens de cel mai bine facut Zaibar de prietenul meu Robert care are o vie in sudul jud Dolj. Un Beaujolais. 83.
- Burgund 2012, Ghione: nu exista pe lumea asta nas mai asemanator de trandafiri de dulceata. In gust insa.. slabut. 80.
- Barbera 2011, Ghione, Le Muccie: nas evoluat, carnos, bordolez, cam crud in gust, la unele colturi se mai simte alcoolul. Totodata cam nisipos. 84. Nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit ca se poate gasi sub 40 de lei in tara de bastina. Baricat un an. Hei! Muccie inseamna randuri de vie foarte scurte in piedmonteza, nu altceva!
- Schioppettino 2009, La Tunella: nas superb, o combinatie de samburi de toate natiile cu cirese amare, gust fix la fel. Fara a fi grandios, e extrem de incitant aromatic. Tehnic e decent, corect. 86. 
- Refosco Vigneti Sant'Helena 2009, Fantinel: mentolat, echilibrat, dar sub La Roncaia. 85. 
- Pali Wines Casanova 2007: nas "oh daaa!", note mature, fructul e abia in plan secundar, echilibrat, aciditatea incepe sa decada, post mediu-lung. 90. Este din Pinot Nero.
- in afara degustarii, brought by Ethic: Domaine de Ravannes 06: un vin foarte bun la prima vedere, facut din 53% Merlot si 47% Petit Verdot. Grand Reserva pe eticheta mi se pare de prost gust pentru un frantuz. Oricum, aceasta eticheta a batut Petrus intr-un blind, cam pe cand lua Craiova ultima oara campionatul. Alcoolul de 14,5 e prezent si in nas si in gust, taninuri relativ uscate, intense, in schimb partea aromatica e din clasa exceptionala. 87.

    Toate vinurile, si inca altele, se gasesc la restaurantul Kunnai, iar in curand mare parte dintre ele vor fi disponibile si in reteaua HoReCa. Cele mai interesante din categorii mi s-au parut: Fantinel Prosecco Extra-Dry, Malvasia si Casanova rosu. Lui Schioppettino ii acord premiul de popularitate.


10 comentarii:

  1. De champagne grand reserve ai auzit? O fi si aia de prost gust? Draga Mihai, tot francezii au inventat si sintagma asta. Gran Reserva de la spanioli e doar un "imprumut".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Check this out: am scris articolul asta inainte de circul de pe FBK. Nu vad legatura intre Champagne si Bordeaux.

      Ștergere
    2. La naiba, oamenii din ziua de azi incep sa aiba mari probleme oftalmologice:) In primul rand asta pe care l-ai incercat tu e un vin de Languedoc. Grand Reserve e o sintagma din limba franceza. Ei au inventat-o, la fel ca multe alte chestiuni legate de vin. Așadar, ce este deplasat ca un producator francez sa scrie Grand Reserve pe ethicheta vinului sau etalon?

      Ștergere
    3. Astept sa vad atitudinea fata de noua cutie de pantofi Ispita, care are pe eticheta un om suit pe un porc si costa 125 de lei la producator. Daca nu, o sa cred ca ai ceva cu unii..

      Ștergere
  2. Of, expertul in dușmănie iar isi da in petec. Noi aici vorbeam despre cat de ridicol e pentru un francez sa-si puna Grand Reserve pe etichetă...

    RăspundețiȘtergere
  3. Partenerii de degustare sunt la fel de importanti ca si vinurile degustate. Pe Cesar il cunosc personal, asa ca sigur a fost totul minunat. Sa speram ca in curand facem o degustare cu vinuri portugheze din portofoliul Premium Drinks - www.premiumdrinks.ro - importator de vinuri din Portugal. Doamne Ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept! Sunt fan Portugalia!

      Ștergere
    2. Sunt bucuros sa aud asta! Vorbeste cu Cesar, adunati in jurul vostru parteneri pasionati si o facem. Poate chiar dupa GoodWine, unde Premium Drinks va fi prezent cu cateva surprize interesante. Doamne Ajuta!

      Ștergere
    3. Cu cea mai mare placere. Ne vedem la GoodWine!

      Ștergere