27 martie 2013

La Joya Carmenere Gran Reserva 2010

    Chilianul are 14% alcool, vine din Colchagua Valley, a fost baricat doar intr-o mica proportie in stejar american si francez. Nasul e inchis "la culoare", seamana cu un Syrah intens, cu note de bitum, cafea, piper alb, completate de un praf de sare de mare, venit din oceanul ce a contribuit major la dezvoltarea industriei viticole din aceasta tara. Prima impresie e de top, are personalitate, s-a reusit ceva deosebit. Neck-hanger-ul ne spune ca Merlot 2010 a primit 90 de puncte de la Wine Enthusiast, Syrah-ul 2007 si 2008 tot 90 de puncte de la Wine Spectator, iar cel din 2010 a primit aur la Syrah du Monde. 
    Gustul nu mai are greutatea mirosului, ne aminteste ca e doar un Carmenere foarte fructat, compus din cirese negre, fructe negre de padure, poate si o subnota de ceai negru, cum spune eticheta, in limba romana. Ansamblul a 100 de amanunte de genul asta, nesemnificative luate individual, dar exceptionale cand formeaza un pachet,  duce la succesul unei afaceri. Efortul de a se diferentia de altii prin atentia la "nimicuri" de aceasta natura aduce un importator la Alma Tim Logistic in prim plan ca si profesionalism. Si sa mai zicem de vin: taninuri fine, rotunde, nu foarte corpolent, aciditate buna, amplitudine si un post gust decent. Prezinta o latura artagoasa, nu te lasa sa nu-l bagi in seama, te tot trage de maneca sa-l admiri, sa-i cauti toate unghiurile ascunse. Nu e juicy, nu e bomba de fruct, e un vin ce provine dintr-o tara care a apasat acceleratia la maximum in dezvoltarea calitatii vinurilor, iar rezultatele sunt miraculoase. In Romania avem acces doar la cateva vinuri din Chile, si tare mi-e teama ca intr-o zi vom realiza ca plaja asta de confort in care dormitam ca si producatori, din pricina consumului intern suficient, va avea repercursiuni nu tocmai bune in timp. Sunt multi care ies usor-usor din mocirla, dar se opresc ingalviti la marginea baltii, iar daca ridic privirea... "varfurile" mi se par din ce in ce mai tocite. All of them. 86-87 de puncte si 46 de lei.

Un comentariu:

  1. pe mine intotdeauna m-au amuzat chestiile gen Gran Reserva la chilieni; asta din ani gen 2010 sau 2011 :)) marketing-ul asta...

    RăspundețiȘtergere