14 ianuarie 2013

Raport de activitate: noile vinuri Averesti

    Vinicola Averesti detine 560ha de vie din care 320 au trecut deja prin programul de reconversie, s-a investit in utilaje de vinificatie moderne, linii de imbuteliere, iar primele rezultate pozitive au fost remarcate de mine la Provino Iasi, anul trecut. La inceput de 2013 producatorul vasluian da vinurilor sale o noua infatisare, cu etichete atractive, prezentabile. Am avut ocazia sa gust o parte din ele la Goodwine-ul de toamna, iar impresia buna pe care mi-au lasat-o m-au determinat sa le incerc "a la long" pe toate. Ce nu am gasit pe niciuna dintre etichete este anul de productie, ceea ce inseamna ca sunt asamblaje de 2011 si 2012, in proportii de cel putin 15% fiecare. Inainte de a trece la vinuri, trebuie remarcate textele de pe eticheta secundara, lejere si firesti.


    Feteasca Regala are arome frumoase, atat florale cat si de fructe galbene, dar si un puternic caracter mineral. Culoarea este galben pai, iar gustul apetisant, bine structurat, de fructe proaspete de toamna. Un vin bun la un pret exceptional. 84 de puncte.

    Cuvee Regal este un asamblaj de Feteasca Alba si Feteasca Regala, demisec, dotat cu o aciditate ridicata, ca toate celelalte vinuri. Nivelul alcoolic este moderat, 12,5%. Nas fin aromat, in care se simt frumos cele doua soiuri - citrice, condiment, mere, floral-,  in atac se simte restul de zahar, se continua trendul dat de nas, cu miez de mar malaios. Buna abordarea demi peste aciditatea superioara. Post nu prea lung, de fruct. Producatorul il recomanda in special doamnelor. 82-84.

    Aligote este galben pal, aproape incolor, cu reflexii aurii, nas la fel de timid, french-style, abia la cald se disting cateva note de mere, care se transpun si in gura intr-o maniera foarte placuta, alaturi de textura acestui fruct. Un soi clasic al ultimelor decenii, cam putin intalnit in zilele noastre din cauza pietei care cere arome intense. Post lung de fructe galbene bine coapte. 84-85.

    Zghihara de Husi: culoare galbui deschis, cu reflexii verzui. Nas mineral, placut, cu arome de flori albe, grepfruit si coaja de lamaie. In gura e gustos, fresh si foarte prietenos, mai ales prin prisma celor doar 12,5% grade alcoolice. Aluneca pe gat nevoie mare. Un vin cu un raport calitate/pret superb, 85 pct. 

    Rene Faure este combinatia intre ultimele doua, Zghihara si Aligote: nas de la Zghihara, de fructe galbene usor afumate, citrice, ierburi proaspete, atac acid, crocant, corp echilibrat, racoritor, culoare galbuie palida stralucitoare. Surprinzator de frumos. 84.

    Vinurile au un stil al lor, curat, fresh, fara alcool in exces, a fost o placere intalnirea cu ele. E din ce in ce mai vizibil rasaritul de soare in Moldova. Toate  au fost luate din Bucuresti, la preturi omenesti.

9 comentarii:

  1. Mi-ai luat-o inainte cu Averestiul ! Main e postez si eu despre Zghihara si CuveeRegal :)
    RaSto

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce mi s-a spus: la Goodwine au fost 2011. La Provino- 2012. Ceva nu se leaga, dar in fine, asta mi s-a spus

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Provino din decembrie de la Iasi au fost prezente recolta 2012.

      Ștergere
    2. N-ar fi rau sa apara si anul pe sticle, macar din 2013.

      Ștergere
  3. La GW am baut 2011, iar la Provino le avea pe amandoua. Eu asa am retinut. Oricum, erau diferite. Aia din 2012, parca ceva mai buna.
    RaSto

    RăspundețiȘtergere
  4. La alea din 2012 au mentionat anul pe eticheta, sau sunt la fel?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ups 1 nu mai tin minte de etichete. Eram cu Horia Hasnas si imi aduc aminte ca era diferenta semnificativa intre ani la zghihara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu sunt rele am incercat Aligote si zghihara de husi dar nu am obtinut informatii prea multe de pe eticheta an de productie dar mia fost de ajutor forumul mersi vinuri multe sa degustati.......

    RăspundețiȘtergere