21 octombrie 2012

Colome Malbec 2009

    Miros complex in care si-au dat mana lemnul, fructul (prune-mure) si condimentele intepatoare. In gust, oenologii familiei Hess reusesc sa ne incante cu o astringenta ridicata, balansata elegant de senzatii dulcege, care sunt sigur ca poate da rezultate superioare peste 2-3 ani, daca e tinut in conditii optime. E interesant ca alaturi de Malbec, in sticla exista si 8% Tannat, 3% CS, la fel Syrah si 2 % Petit Verdot - lucru care denota ceva foarte important: s-a preferat cupajarea cu alte soiuri pentru obtinerea unei calitati superioare, nu folosirea unei liste fara sfarsit de chimicale "pentru conditionarea finala", cum se practica la noi pe scara larga. Si mai interesant e ca vinul provine in proportie de 20% din vii pre-filoxerice, cu varste care ating 150 de ani, restul fiind niste sugari de pana-n 20 de ani. Butucii se catara de la 1800 la 2800 de metri altitudine se practica viticultura biodinamica, dupa care vinul sta in baricuri noi (30%) sau la a doua folosire (70%). Nivelul alcoolic ridicat, de 14,5%, iese in evidenta doar daca lasati lichidul sa se apropie de 24-25 de grade. Este extractiv, are taninuri cizelate si un post cam scurt cu nuante de visine si cafea. Comunitatea online il coteaza la 90 de puncte, am dat pe el 55 de lei (12 EUR) la Wein&Co Viena, cred ca am facut o alegere foarte buna, e ultimul vin din stocul adus atunci. Are morfologia si amplitudinea specifica unui vin de top, si nu pot trece cu vederea ca la pretul acesta deocamdata doar un vin romanesc il poate egala, pe care insa doar l-am degustat, urmeaza sa-l analizez in viitorul apropiat. 88pct.

6 comentarii:

  1. Cred ca banuiesc despre ce vin romanesc vorbesti..:)) Unul care nu mai exista via? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Chardonnay TR 2011, SERVE. Mi s-a parut exceptional intr-un blind, dar acum am o sticla intreaga pe stoc, voi reveni cu impresii bine documentate.

    RăspundețiȘtergere
  3. L-ai descoperit cam tarziu, mie imi place de vreo cateva luni bune...:) Noi banuiam chestii mai grele din acelasi areal geografic..:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da...ca si cel de mai sus e tot rosu..:)

    RăspundețiȘtergere