Zweigelt Reserve 2009, Zantho: dop de sticla ce poate fi refolosit de foarte multe ori, o premiera pentru mine. Facut in Burgenland/Neusiedlersee, 91 pct Falstaff, care-i si face o descriere pompoasa. La deschidere miroase rau a lemn, insa dispare destul de rapid (15-20'). Ramane un miros intens, dominat de piper, continand fructe de padure, subtile note vanilate si de cafea. Cateodata vine o atingere de Del Monico de la Ginger, very rare, alta data o nota vegetala. Complex. Atac mai piperat decat cele ale lui Monta la Basescu, foarte agresiv, insa cu un corp rotund, la care se adauga cirese fata de cele de mai sus. Post astringent, inca neimblanzit, lung. Cred ca l-am baut un pic cam cald, de aceea au iesit in evidenta ghimpii ascutiti. Date tehnice: 13,5%alc, 1g/l rest de zahar, 4,8g/l aciditate, sub 5t/ha, contine Blaufrankisch si St. Laurent, cate 5% din fiecare. Ar merge de minune si cu niste vechituri de branzeturi, nu numai asa, singurel, cu conditia sa fie aproape sau sub limita de jos a intervalului de consum indicat de producator: 16-18 grade. Culoarea e rubiniu intens si inchis, spre visiniu. Un vin foarte bun, tanar, cu toate ca fereastra de consum tocmai a inceput si se termina in 2020. As fi curios sa-l vad si atunci. 87 de puncte pe care am platit 62 de lei, si cu asta cred ca am gasit si regula de pe site-ul Wein&Co: taiati 3-4 puncte si e ok!
Sauvignon Blanc 2010, Zantho: miros minunat! Un fin parfum floral si citric peste notele fresh, minerale, inclinand spre lime si grepfruit galben, o umbra de coaja de para dintr-aia tare. Acid, un model de vin racoritor, in gust se simt tot lamaile verzi care persista timp indelungat in post. Vechimea (am preferat sa iau 2010 si nu 2011) cred ca i-a adus un plus de echilibru, nu cred ca as fi apreciat mai mult o vijelie simpla acra si acida! Dop de sticla, 12% alc (de-aia imi placea asa mult?), 7,7 aciditate, 1,4 zahar, vine din aceeasi zona ca vecinul de deasupra, un climat arid si cald, dupa cum spune producatorul. 86 WE, 88 Falstaff si 87 de la mine. Pot sa visez sa fiu servit in Romania cu un 87 la 35 de lei? Nu? De ce? Unde e problema?
Sursa achizitiilor: Wein&Co Viena.
Pe la noi, pot fi cumparate vinuri de la tenuta ulise cu dopuri de acest gen.;)
RăspundețiȘtergereDa...ii zice Vinolok si sunt destul de scumpe...din cate stiu trebuie facuta si sticla impreuna cu dopul, ca sa fie perfecta. La Prowein am vazut la Recas o chestie de genul acesta, mai mult de proba din ce mi-a zis Mr. Cox...
RăspundețiȘtergereDin ce am citit este produs in Germania si asigura o etanseizare aproape perfecta a sticlei si e folosit pentru vinuri fructate, tinere care nu trebuie afectate de oxigen...
Din cate stiu eu, de cand am baut sticlele astea, folosesc numai dopurile astea sa astup orice sticla, se potrivesc peste tot :)
RăspundețiȘtergereAu un colier de plastic flexibil sub buza care asigura etanseitatea.
Berbecutio,
RăspundețiȘtergereSi eu la fel :))