25 iulie 2012

Un vin mare

    "Acest amestec uimitor de Tannat şi Cabernet Franc se mândreşte cu arome tipice de fructe negre, fructe dulci şi un dram de cafea Arabica. Se potriveste perfect cu carne la grătar!" - zice Google Translate, iar WE ii da 92 si 93 de puncte in degustari distincte. Culoarea este de vin tanar, mai deschisa decat cea a lui Rapid dar respectand nuanta; sper ca Familia Laplace care e deja la a treia generatie de cand face vinuri, nu se va supara ca l-am baut dintr-un pahar pe care scrie Cramele Recas. Pe site sunt date despre temperaturi de macerare, baricuri, bla-bla, ne asigura ca vintage-ul 2009 "fut un millésime excellent" si se preteaza a se pastra vreo 10 ani. Premise bune pana acum, sa vedem ce gasiram de fapt: miros intr-adevar de mare clasa, care se incadreaza in ce spun ei, cu un plus de piper si violete, cafeaua fiind in ultimul plan. Gust foarte sec, piperat si bituminos, taninuri rotunde, coapte, integrate aaaproape perfect (probabil in 2-3 ani se va ajunge la maximum), corp mediu, post-gust la fel ca lungime, insa deosebit de placut. E dificil de notat peste 90, pentru ca vinul de fata e acolo, si cu toate ca incerc sa caut defecte, ele nu exista. Poate ca fata de un Bordeaux ideal nu are austeritatea, tutunul si eleganta de nota 10, fructul fiind in prim plan. Dar ce fruct (!), atins doar la degetul mic de baricarea extinsa la peste un an! Asta da vin, dom'le! Mi-ar fi placut sa-l desfac impreuna cu Bila-Haut despre care va povesteam zilele trecute, pentru ca sunt destul de multe elemente comune in gust si miros, desi, cu toate ca putem spune despre ambele ca vin din sudul Frantei, (pedo)climatul e total diferit. Poate ca nu e cel mai apreciat producator de Madiran, insa din cand in cand (vezi 2001 si 2003), reuseste sa treaca aceasta sfanta bariera de 90 pct. Sa zicem 91-93 cu recomandarea de a fi baut la temperaturi nu prea scazute. 
    Pret? Cu riscul de a trezi zambete amare, vi-l spun: 40 de lei acolo, afara, in occidentul cel sarac unde populatia nu-si permite Feteasca, Babeasca sau Cramposie. Ce oameni, dom'le!
    La final, iata o alta traducere realizata de susnumitul Google, intr-o zi buna (referirile sunt tot la vinul de mai sus):

10 comentarii:

  1. Musiu, cum fu Xinomavro Alpha? :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun. Am raspuns pe FBK: din 5 oameni de la masa au punctat 3, toti au dat 85. Dupa ce l-am mai incercat o data la sfarsit, eu, fiind unul dintre cei trei, am mai adaugat un punct. Dar stii cum e la degustari... cantitate mica, un trabuc, un pahar stramt in nari..e greu sa bagi mana in foc pentru valoarea respectiva.

    RăspundețiȘtergere
  3. adevarul e ca asta-i vin de incercat in intimitatea barlogului propriu :) iar cu privire la Madiran, eu tip de cativa ani pentru regiunea asta :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Corect, acolo zace adevarul absolut, in barlog! Initial am fost binisor indus in eroare de un Lafazanis, introdus dupa publicarea pozei, extrem de baricat, in spatele caruia vinul era...subtirel, Nemea.
    Regiunea de sub Pirinei...to respectul! De pret, ce sa mai zic?

    RăspundețiȘtergere
  5. Se fereste lumea de ei pentru Tanat-ul ala care e cam "rough", mai ales in variante "varietal" nu te atingi de el cativa ani. Eu si pe celd e fata l-as mai fi tinut ceva timp in locul tau.
    Am baut si eu de curand un Merlot -Tannat de la Brumont...nu m-a impresionat deosebit, desi a fost un vin corect si surprizator de baubil...pe semne ca merlot-ul si-a facut datoria.

    RăspundețiȘtergere
  6. 2010, culmea...Cred ca intre timp a aparut si 2011...:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acuma serios, vedeti ce importante sunt cercetarea, bulinele si punctele WA, WE, WS? :)

    RăspundețiȘtergere