26 aprilie 2012

Austrian: nicht gut

    Zilele trecute am avut o foarte scurta deplasare, de doar o seara, la Viena. Asa scurta cum a fost, am avut ocazia sa degust o gramada de vinuri, majoritatea austriece si fata de datile trecute, impresia n-a mai fost asa buna, si asta inca de la primul vin, un Zweigelt facut de Hoepfner (? parca 2010 ?). La cat de des am vazut producatorul in vitrine si carciumi, probabil e vreun gigant de-al lor, care e clar ca rezoneaza cu apucaturile gigantilor nostri. 
    Vinul, incercat in Austrian Airlines, este o mare deceptie: nas clar de Brett, dezlanat, foarte acid, cu alte cuvinte respingator. Daca ar fi sa-l trec la caietel nu i-as putea da peste 70 de puncte. Pana aici nimic anormal, doar nu toate vinurile dintr-o tara sunt mari, insa am ramas contrariat de prezenta sa in aeroplan. Nu reusesc sa-mi explic de ce aceasta calitate zoioasa la bordul unei companii aeriene. Ca regula de baza, daca esti producator de vin trebuie sa dai bani multi sa fii primit "la bord". Dar de ce vrei sa fii acolo? Sa arati ce? Ca poti da o posirca degeaba? Varianta destocarii pe care mi-o propunea cineva zilele trecute nu o pot accepta, pentru ca era mai ieftin sa-l arunci la canal. Inteleg sa faci un efort financiar si sa te urci in ceruri cu un produs despre care esti sigur ca-i de calitate superioara, vrei sa te faci cunoscut in zona respectiva (vezi mariajul albe de Stirbey - Lufthansa 2005), dar cazul de fata nu l-am inteles, lasand la o parte eventuala degustare pe care ar trebui sa o faca reprezentantii companiei aeriene respective. Am observat ca la intoarcere n-a golit stewardesa nici macar o sticla la 150 de persoane (majoritatea austrieci), chiar daca a fost zbor de noapte - deci cine a mai mers stie despre ce e vorba. Au ales cativa varianta alba, un Gruner Veltiner subtirel, pe cat de subtirel poate fi un austriac alb - vreo 80 pct. Bine, dincolo de perdeluta ce separa clasele, Ruxandra Dragomir refuza pe rand etichete ca BA, Kamptal, Smaragd. Comparand cu Taromul unde Budureasca e foarte la moda, austriecii sunt foarte slabi, nu ca as fi cel mai mare fan Feteasca Neagra demisec, insa e un vin care se pare ca e foarte sus in preferintele publicului larg - locul 2 din 16 la KWine acum cateva saptamani. Asa ca daca va urcati in avion cu gandul de a va face zborul mai placut, degustand un pahar de vin cald in plastic, evitati austriecii.

2 comentarii:

  1. Eu la Prowein am ramas placut impresionat de cateva "Gruner"...dar sigur erau din alt film..:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Departe de a fi printre soiurile mele preferate, dar intr-adevar, am gasit si eu multe bune. De fapt, toate mai bune ca zeama asta de lipici.

    RăspundețiȘtergere