Data trecuta am luat-o de sus in jos, asa ca in spiritul non-monotoniei, de data asta urcam dealul. Copy-paste de pe post-it-uri, bancnote de 1 leu, memorie, mansete, servetele sau antebratul stang. Sau deloc.
- 74 pct: Cabernet si Merlot, Cramele Recas (anno domini ignotus), Schwaben Wein: destul de crud, acrisor, fara conotatii prea interesante; 11 lei.
- 78 pct: un Corbieres 2008, facut din Grenache Noir, Carignan, Syrah si Mourvedre (primul si al treilea vinificate impreuna) la Chateau Etangues des Colombes. Din cate imi amintesc avea 90 de parkere, sper ca nu l-am scuturat eu de 12 puncte in doar 1100 de km; 27 de lei.
- 81 pct, trei inculpati:
- Vinho Verde Terras do Minho 2011, facut de Quinta da Lixa din Trajadura, Arinto si Loureiro: miros de SB, poate cam proeminent, fara accente deosebite; aciditate buna; 22 de lei.
- alt portughez, Proeza 2010, de la Boas Quintas, cupaj de Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo) si Jaen (zis Mencia in Spania): inchis la culoare, nas nu prea prietenos, pe langa o unda de scortisoara si piper apare si o balarie, gust in care se amesteca visine cu cimentul acela stomatologic. Nu-i de la vin, e de la dentist :(. Tanini cumintei, bine incadrati in peisaj. Post mediu dar cu o latura interesanta: ramane ceva placut pe masele, ceva de mestecat; 27 de lei.
- Shiraz australian 2010, facut pentru Wein&Co Austria: 90 pct Falstaff, care pare a fi "evaluatorul de casa" al celui mai mare comerciant vienez, 14,5% alc. Rosu rubiniu inchis cu borduri violacee, nas nu foarte atragator, fructe de padure imbinate cu note spicy bine integrate, fara a fi agresive, dar involueaza intr-un iz de iaurt si buruieni. Atac dulgeag, putin gemos, cu margini de cafea supra-prajita, insa are o cadere dupa cateva secunde, impresie data si de taninii verzi, confirmata de postul strident, dar nu incantator; 44 de lei.
- 82 pct, un Riesling german facut de Weinrieder in 2008, Bockgarten, care m-a atras prin oferta "1/2 preis"; credeam ca e redus de la 17 la 8,5 Euro, dar era de la 8,5 la jumatate: vine intr-o sticla inalta pana la genunchi de n-are loc in frigider sau in poza. Culoare galbui inchis, la frumoasa varsta de 4 ani, miros de mere, pere, dar si un iz de motorina (kerosen?); in gust se simte aciditatea destul de colturoasa, acelasi combustibil pe palatin, o usoara tenta amaruie. Post mediu, mai degraba unsuros decat onctuos. Da impresia de demi, n-am gasit confirmarea online. L.E: chiorul n-a vazut "troken" decat cand sa arunce sticla dupa 3 zile.
- 83 pct, doua dragute:
- Barbera de la Marchesi di Barolo, 2008, pe numele sau Ruvei: acrisor, branzos si tinerel la deschidere - deh, servit la carciuma - dar isi revine repede. Preturile sunt, ca de fiecare data, cele mai mici la care poate fi gasit fiecare vin. 30 de lei.
- Gran Marius Reserva 2006, un cupaj de Grenache, Monastrell, Tempranillo si Syrah, facut in Spania de Bodegas Piqueras..oops, de asta v-am mai spus.
- 84 pct, inca doua..si mai dragute:
- Penfolds Private Release (ce denumire ieftina), Chardonnay, 2009, un vin care inca se tine foarte bine: miros mineral, fresh, elegant, tipic: floral, mar verde, ciorchine verde. Gust racoritor, aromat discret si placut, fara onctuozitate, fara baric. Parca si un pic de post, acrisor-amarui; 30 de lei.
- din Rioja, doamnelor si domnilor, descaleca Tempranillo Conde de Valdemar, 2008: 90 pct Guia Penin, 84 Wine Enthusiast, 13,5% alcool; culoare rubiniu translucid, potrivita, nici tanara nici batrana, miros "serios", de gentleman cu greutate, cu o nota…de grasime, de alifie, nu onctuozitate si ceva intre cacao si cafea 50-50, pe langa berry-urile nelipsite, atac zgrumturos, taios, gust placut, cu note piperate in partea de sus, ca un acoperis pentru raul (raul...aka apa curgatoare, diacriticile vin dupa 2 ani de blog, 1000 de vinuri contabilizate si 18.300 de cititori/luna) catifelat, inca tanar, poate chiar putin light sub ploaia asta de stele colturoase. Post scurt cu nuante oarecum ciresate, de PN. Mai are o chestie interesanta: se schimba in trei "haine" diferite pe parcursul celor 4 ore de consum, dar niciuna exceptionala. Interesant sa bei trei vinuri din aceeasi sticla in aceeasi seara la banii astia. 3,7 dopuri, adica intre bun si foarte bun, cu un RCP foarte bun :P. P.S.: Se pare ca mai au unul la fel de bun, dar la 22 de lei. Probabil ala se termina repede, chiar daca-o fi mult; 30 de lei. Inca un Late Edit: il am in pahar si parca merita din ce in ce mai mult, sau ma imbat eu...
- aici as incadra si Merlot-ul unguresc din figura alaturata, luat din Tesco la 35 de lei, made in 2003 si numit Hilltop Premium.
- 85 pct: clasicul Cabernet+Shiraz australian, acelasi Penfolds, acelasi Private Release, doar 2010: vin negru cu borduri violacee. Frumoasa imbinarea mirosului celor doua soiuri: coacaze, cafea, piper, aspru si prafos, are si o nota "verde" - un moment m-a dus cu gandul la clor, dar s-ar putea sa fi fost de pe pahar. Gust cu senzatii dulcege dar nu de pruna, mai degraba cireasa pietroasa supra-coapta, tanini moi pentru varsta sa, poate de-aia il bem acum, aciditate cam sus, da impresia ca a scapat cineva in el un ardei iute. Are o cadere brusca in gura. Un vin foarte bun pentru banii astia, desi se pot gasi cateva neajunsuri. Screw-cap. Interesanta si recomandarea de asociere cu mancarea, incepe cu pui, apoi continua cu cele obisnuite. 35 de lei.
- 86 pct: Tinta Roriz+Touriga Franca+Tinta Barocca facut in Portugalia, la fabrica Quinta do Zimbro si numit Calcos Do Tanha. 2005 si 40 de lei.
- 87 pct: campionul ultimelor saptamani vine tot de la Penfolds, este un cupaj de Syrah si Mourvedre din 2006, si vine de la inceputul numaratorii vestitelor bin-uri. Este doar al doilea. In afara de banala descriere din punct de vedere organoleptic are ceva interesant: onctuozitate la un vin rosu. De restul va puteti ocupa voi, e un vin foarte bun. 45 de lei.
Si in loc de incheiere un bonus track: o porcarie rosie in sticla transparenta, categorisita drept "raritate absoluta" de catre cadorisitorul moldovean, ceva in jur de 65 de puncte, nu cred sa va intereseze notele de degustare. Mi-aduc aminte in cerul gurii de BBB (Busuioaca de Bohotin Basilescu) si mi se pare ca n-au cum sa fie facute in aceeasi tara. Brrr...
Ma scuzati: Thanks man, a fost superba! Asa se face la cadouri!
Si in loc de incheiere un bonus track: o porcarie rosie in sticla transparenta, categorisita drept "raritate absoluta" de catre cadorisitorul moldovean, ceva in jur de 65 de puncte, nu cred sa va intereseze notele de degustare. Mi-aduc aminte in cerul gurii de BBB (Busuioaca de Bohotin Basilescu) si mi se pare ca n-au cum sa fie facute in aceeasi tara. Brrr...
Ma scuzati: Thanks man, a fost superba! Asa se face la cadouri!
Wow, sa le iau pe rand:
RăspundețiȘtergere-mi-ai trezit interesul cu Proeza 2010,sa-l vad comparativ cu vinurile din Douro;
-Riesling de Weinrieder il vazusem si eu pe site la WeinCo -iti inchipui ce cockail Molotiv ar iesi din sticla respectiva...
-Valdemar Tempranillo -din descrierea ta reiese ca e putin atipic cu atatea fetze, scria cumva perioada de baricare?
-mi-a placut si mie Calcos Do Tanha, cred ca i-as da chiar mai mult de 86, m-as reintoarce la el.
In cele austriece n-ai intrat inca?
Proeza mi l-a laudat vanzatoarea de la Jacques, dar ma asteptam la mai mult.
RăspundețiȘtergereValdemar - n-am gasit prea multe info despre acest an.
Calcos e ala de la Corelli? Astea mai bune se preteaza in a lua acasa o sticla, pentru o cercetare stiintifica amanuntita.
Austriece...nu prea am luat :(
RăspundețiȘtergere