Catalanul ia an de an in jur de 90 de puncte de la mai toate revistele de specialitate. Este un assemblage de Grenache Noir (63%), Carignan (32%), Syrah (2%), Merlot (2%) si Tempranillo (1%), sau mai bine zis de Garnatxa Negra cu Samso, Merlot, Syrah si Ull de Ilebre, in limba bascilor. [Apropos...incepe Barca-Real, ne vedem mai tarziu.... Gata, ne-am calificat.] Viile din care provin strugurii sunt mature, 15-35 de ani si sunt situate la inaltimi de 600-1000 de metri, pentru a mai compensa din arsita si verile lungi de langa Barcelona. Vinul este facut separat din fiecare soi, invechit 4-5 luni in butoaie de stejar cu diferite grade de ardere si amestecat la sfarsit. Pe langa cele 90 de puncte Wine Advocate (aceleasi in 2010 si 2011) a mai luat argint la Asian Winevents si bronz de la Decanter, dar aceste premii nu stralucesc pe ambalaj. 13,5% alcool, editie limitata de 54.889 de sticle.
Eticheta e relativ plictisitoare, golasa, reprezentand o stilizare a unui varf muntos din zona, mai mult iese in evidenta capisonul metalic, tiparit ca o coloana din ziar. Un vin tanar, de culoare rubiniu inchis cu reflexii violacee, nasul este prafos-piperat, cu note abia sesizabile de capucino, biscuit si prune. In gura este catifelat, liniar, corp mediu, post-gust lung, fructat, amarui si piperat. Taninii de intensitate medie te pun pe ganduri vazand si recomandarea de servire: pana in 2028! Se simte acea mineralitate, calcarul de sub vie, impreuna cu o combinatie de fructe foarte bine aleasa, apetisanta. Si da, are acel "ceva" care nu te lasa sa te duci sa te culci pana nu mai iei inca o gura. E suficient de complex si placut pentru a merge spre 90 de pct, dar parca nu atat de greu, de serios. Dar poate asa ar trebui sa fie. Principalul efect, cel din gust, parca e strajuit de celelalte doua - miros si post - ca doi versanti aspri care-i protejeaza rafinamentul, clasa nobila si vulnerabilitatea. Un vin de creatie foarte bine alcatuit, sunt sigur ca ar arata si mai bine in cativa ani. A, era sa uit: a costat 35 de lei!!!
Sa inteleg ca ai inceput sa consumi din stocul din portbagaj..:)) Asta cu 90 de puncte cred ca tine mult si de tara de proveninenta a vinului. Cred ca gasesti si pe la noi vinuri ok, dar WA si altii se gandesc de 3 ori pana sa le dea 90p sau peste. Deh...originea umila, bugete de promovare infime, lipsa de promovare ca tara din partea asociatiilor de producatori (care prefera sa se fautelze intre ei), etc....:)
RăspundețiȘtergereRCP Dane! Avem si noi vinuri, dar de ce atat de scumpe aici, langa vie? Astia de mai sus l-au si carat din Spania in Austria.
RăspundețiȘtergerePana una alta, de ce sa dau dublu pe un vin romanesc aici, cand il pot gasi in afara la jumatate de pret? :D Asta-i marea mea problema :))
RăspundețiȘtergereNu inteleg ce vrei sa spui:))
Ștergerehttp://www.migsworldwines.be/wines.php?filtertype=country&filter=28
Toate au preturi normale in raport cu piata noastra, in afara de "problema" mea - Solo Quinta :)) Si aici nu este cea mai ieftina
ȘtergereParca tot in Belgia era minimul de pret, nu?
ȘtergereImi poti reimprospata, te rog, memoria? S-ar putea sa ajung pe-acolo peste vreo 2 luni.
Nope, era in Olanda - http://www.caverokin.nl/wijnoverzicht/wines/roemenii%C3%AB; e cea din 2009, dar chiar si asa...
ȘtergereIn ceea ce priveste notele pt vinurile spaniole:
RăspundețiȘtergere1. Nu Parker le-a acordat, ci Jay Miller
2. Miller s-a retras din barca lui Parker de curand, sapat fiind de nenumaratele scandaluri din ultimii ani. Cardasia cu Pancho Campo l-a costat, iar smecheriile facute de acestia, in stransa colaborare cu vinariile spaniole pt ca acestea sa impuste note uriase, sunt bine stiute.
3. Sistemele de notare WA sau WS sunt gandite altfel si pe alte criterii, decat cele care se aplica la noi.
@Berbecutio, scumpe la noi pentru ca ai nostri au impresia ca fac "boutique wines"...:))
RăspundețiȘtergereIar asta nu il gasesti la noi din pacate la banii astia...ma infior la cat ar ajunge la Vinexpert de exemplu..:))
@Ciprian: corect, WA e demult o echipa intreaga..care de fapt arata ca un schweitzer..