6 ianuarie 2012

Feteasca Neagra? Mai cautam...


    Comentariile nu pot fi prea multe: luate din super-market (20-35 de lei), degustate blind:

- cel mai prost e si cel mai scump  - marca inregistrata Oprisor - in ochii juriului amator intrunit ad-hoc, dar nici cu celelalte nu prea ai ce sa faci. V-am spus ca acest obicei revendicat de ei ca fiind parte din Oltenia profunda exista si la Buzau si chiar aproape de Braila? Caloian = fail!
- Vinarte 2007 a avut capisonul lipit de tot de sticla si dopul praf, oare de ce folosesc modelul asta de eticheta si la vinurile bune si la cele varza?
- Tohani-ul, foarte neprietenos in prima faza, dar cu valente promitatoare tocmai cand s-a stricat atmosfera, la propriu - ar fi de reincercat. Nu vom sti niciodata ce an a fost, pentru ca nu se obosesc sa mentioneze pe eticheta. O fi normal? Cand trimit sticle la concurs, ce fac, scriu cu markerul pe spate?
- Brutus 2006 mult prea baricat, nu se mai intelege mare lucru in afara de asta, dar am apreciat efortul.

    Punctajele sunt ale mele, dar foarte aproape de media fiecarui vin.

16 comentarii:

  1. Caloian este o varianta "light", acida, de FN. Stiu ca tie iti place Basilescu parca si vinurile mai "puternice"...iti ziceam dinainte ca nu o sa iti placa..:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Din "juriul" format din 3 persoane, cineva i-a dat in jur de 60 pct. Sunt rezonabil cand e vorba de vin, indiferent de relatia cu omul sau producatorul din spate. Dar o feteasca nu cred ca ar trebui sa arate ca un sirop de cirese, mai degraba ceva greu, puternic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu o vad nici ca sirop de cirese, nici ca ceva greu si puternic. E clar ca soiul asta nu poate da vinuri foarte grele, ei bine, pt ca nu poate saracu' :) In viziunea mea, Feteasca ideala e medie, usor rustica, suculenta si putin condimentata. Ceva in genul a ceea ce e Paganus. Si la fel de clar imi e ca, tocmai ca nu e un soi ce da vinuri grele, nu suporta bine o baricare excesiva si o extractie prea mare. Atunci nu mai e feteasca, e emo :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact fata de Paganus mi s-a parut mie ca arata asta a compot.

    emo..:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Incearca si Terra Romana feteasca neagra 2009. La palierul asta de pret. Un pic mai scump FN La Putere si nou lansata feteasca neagra La Cetate, de la prietenii tai Oprisor :)).
    PS: Caloianul nu are cum sa fie cel mai scump dintre cele analizate de tine!
    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  6. Corect, Caloian e pe la 22 lei la un magazin de langa mine. Daca iei pretul din Real, in schimb....:)) Mie Paganus mi s-a parut puternica rau si intr-adevar asta e subtire fata de ea. Mai puternica decat CS de la ei. Prea rustica... Oricum e o Feteasca diferita de tot ce este pe piata. Nu pot spune ca mi-a displacut, doar ca m-a lasat puzzled..:)

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Cosmin:
    La Cora e 35 de lei Caloianul, cel care-l luase zicea ca a dat mai putin, so..in super-market e cel mai scump. Daca inchid ochii si imi inchipui ca am dat 10-12 lei pe el, n-ar fi rau :)

    Am desfacut a doua zi La Putere 2009 si, intr-adevar, e din alt film. O sa incerc si Terra Romana. Tie care ti se pare cu adevarat deosebita dintre cele de pe piata?
    Apropos, am luat Shiraz-ul ala din nou (Nederburg 2009). Daca m-ai apostrofat, nu mai zic 90 :D, insa nici sub 87 nu ma pot duce.

    @Dan: CS-ul Paganus nu m-a impresionat, Feteasca da, dar zic iar: ai sanse sub 50% sa gasesti un dop intreg. 2 din 5 la mine :(

    Deocamdata am in pahar un castigator MMA Bruxelles 2010. Surpriza!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hai zi, e vreun Apollonio? :))

    Mie FN Paganus nu mi s-a parut defel atat de puternica. Rustica? Da, dar din cate am vorbit cu Rares Marinescu, nu degeaba s-a ales numele de Paganus: asta au urmarit, o Feteasca mai salbatica, mai din topor. Eu zic ca le-a iesit...

    RăspundețiȘtergere
  9. hm.. Dintre cele mentionate Terra Romana si La Cetate. Cu adevarat bune mi s-au parut alea mai scumpe din pacate. Pe langa ancestral, degustat de mine doar la Vintest, 20ml :(, mie mi-a placut mult Stirbey 2008. Am puse deoparte pt o degustare impreuna cu un amic Swallowtail 2006, 3 fete negre, si ancestralul. Am asteptari mari, recunosc.
    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  10. @Ciprian: nu recunosc nimic! :))))

    @Cosmin: Basilescu mi se pare si mie capul de afis, STirbey e pe wish-list de vreo 3 luni, sper sa ajung saptamana viitoare sa iau o sticla direct de la sursa. Asteptam cu interes review-urile de la viitoarea degustare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu trebuie sa recunosti, stiu sigur ca ala e :))

    Cea de la Stirbey, evident, are nevoie de timp pt a se integra cum trebuie. Promite, oricum

    RăspundețiȘtergere
  12. E...doar jumatate din al tau :) Jumatatea mai buna, dupa rezultatele concursului :P

    RăspundețiȘtergere
  13. E cam prea modern pt mine, dar la banii astia se misca bine

    RăspundețiȘtergere
  14. Mie mi-au placut cea de la SERVE si cea de la Stirbey...am auzit ca si Davino face o Purpura Valahica parca foarte reusita...aia e pe wish list la mine.
    Iar Caloian imi place la capitolul quafing..:))

    RăspundețiȘtergere
  15. Ar mai fi Hyperion de la Halewood. Dar este cam alta gama de pret totusi.

    RăspundețiȘtergere
  16. E in plan o "judecata oarba" intre Hyperion, Stirbey, Segarcea, Paganus, Basilescu, Swallotail..etc.

    RăspundețiȘtergere