16 octombrie 2011

Pustiul dintr-o toamna rosie

    Zilele astea are loc in cateva localuri din Bucuresti o actiune de incurajare a consumului de vin, in special cel rosu. Este urmarea oarecum fireasca a altor doua proiecte similare, care vizau promovarea vinului alb si roze. Din pacate lumea nu prea s-a inghesuit sa deguste aceste vinuri, cu tot efortul organizatorilor de a aduce o armata de somelieri si de a atrage mai multe localuri. Numarul producatorilor prezenti a fost si el foarte mic, iar vinurile de calitate medie. Personal as fi preferat o listare a unor vinuri de top, insa pana la urma a fost o buna oportunitate de a descoperi cateva restaurante exceptionale din punct de vedere al serviciilor si ambiantei. Remarc aici Red Angus Steak House, cafeneaua Carada, Tratoria del Tatoli, Corelli Wine Bar. M-am lovit si de situatii mai putin placute, cand mi s-a refuzat deschiderea unei sticle pentru doar un pahar sau lipsa unor vinuri din stoc. Unele dintre locatiile participante aveau deja in meniu aceste vinuri, la preuri similare, asa ca nu prea am inteles "oferta". La vinurile ieftine - 9 lei paharul - pretul sticlei era de 5 ori mai mare, iar la cele scumpe de 6 ori (?). Majoritatea au fost vinuri proaspete, tinere, probabil si pentru ca nu exista posibilitatea decantarii. Multe erau desfacute si servite imediat, cateva direct din frigider si nu la temperatura camerei, sau putin sub 20 de grade. Una peste alta omul cu topurile si punctajele a avut materie prima pentru cateva zile bune:
- Cabernet Sauvignon Chateau Valvis 2002: depasit de vremuri, singura discutie despre el a fost daca mirosul este de diluant sau acetona, motiv pentru care a si fost retras din oferta. Dupa vreo jumatate de ora acest miros se mai estompeaza, dar vinul ramane undeva la 70 pct.
- Cabernet Sauvignon 3 Hectare, Murfatlar 2008: 76 pct.
- Feteasca Neagra Oprisor 2010: miros piperat, magiun, fructe negre de padure; gust slabut, fara corpolenta, siropos, mure, piele, post-gust inexistent: 78 pct.
- Merlot La Putere Recas 2009: ma asteptam la mai mult, predomina gustul de pamant 78 pct.
- Shiraz Hoya de Cadenas 2010: miros bun, condimentat, gust usor cernelos pe langa fructele negre de padure, un vin foarte tanar, fara cine stie ce corp, cu un final scurt, spicy: 78,5 pct.
- Cabernet Sauvignon La Cetate Miracol Oprisor 2009: 79 pct.
- Feteasca Neagra Terra Romana 2008, SERVE: un miros foarte frumos, apropiat de al unui vin alb, un gust care parca ar contine parfum. Degustat impreuna cu Paganus, 80 pct.
- Terra Romana Milenium 2009, SERVE: cupaj de Feteasca Neagra, Cabernet si Merlot: 80 pct.
- Shiraz La Cetate 2009 Oprisor: miros bun, condimentat si vanilat (unii ar zice eucalipt), cirese, cam apos spre compot; la sfarsitul paharului iti da intalnire peste cativa ani; deocamdata 80 pct.
- Cabernet Sauvignon Castel Bolovanu 2008, Vinarte: un  vechi prieten, alte dati in forma mai buna: 82 pct.
- Syrah Cocosul 2009, Recas: un vin interesant, la un pret foarte bun in perioada asta: 82 pct.
- Feteasca Neagra Paganus 2007, Urlati: un miros care nu spune multe urmat de un gust special; mai bine asa decat invers, nu? Nu e pe cat de corpolent mi-as dori, insa peste medie, ciocolata, dar si niste desuuri mai putin placute: 83 pct.
- Merlot Prince Mircea 2008, Vinarte: campionul acestei selectii, cu 86-87 pct; are un miros fenomenal de placut, gust condimentat, cernelos, note de ciocolata si baric (vanilie, lemn), uneorii da senzatii dulcege.
    Au mai fost doua cupaje straine prea noi ca sa-mi trezeasca interesul, si doi samburei pe care i-am evitat.
    Eu si partenerul meu nocturn Marquis de Mons, Margaux 2006, va uram noapte buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu