5 octombrie 2011

Cramele Halewood Single Vineyard Sauvignon Blanc 2010

    Halewood reprezinta pe piata romaneasca o pata de culoare frumoasa din punct de vedere al calitatii vinurilor. Strugurii provin din zonele Dealu Mare sau Sebes, de asemenea exista in patrimoniu Pivinitele Rhein de la Azuga, pe care le puteti vizita intr-una dintre excursiile pe Valea Prahovei. Cand intalniti in magazine sau restaurante cuvinte cheie ca Theia, Cantus Primus, Hyperion, Metamorfosis, Sebes-Alba, Rhein Extra, sa stiti ca reprezinta garantia unui vin bun. Cat sunteti dispusi sa platiti pentru ele, ramane la latitudinea dumneavoastra, dar, cu cateva exceptii, preturile sunt rezonabile. In ceea ce priveste gama de jos, Prahova Valley, am avut unele surprize placute in ultima perioada, asa ca, pentru un buget redus, e o alegere buna.
    Vinul din portretul alaturat este o premiera a viilor de la Sebes, pana acum existand un cupaj de Sauvignon Blanc cu Chardonnay, alaturi de alte doua provenite din Prahova: Viognier+Chardonnay, Viognier+Tamaioasa Romaneasca. Cupaje reusite, clar peste 80 de puncte, le-am savurat de fiecare data cu placere. Daca tot se merge in directia mono-soi-urilor, dorinta mea e sa vad si-un Viognier pur pe piata noastra, ca tare mi-au mai placut unele din Lumea Noua. Costa 30 de lei la Carrefour si este dotat cu dop screw-cap: dop cu filet metalic, care poate parea urat, dar elimina riscul de "defect de dop" de care sunt vinovate pana la 6 procente din cele de pluta; ritualul deschiderii sticlei devine nespectaculos - un articol despre acest subiect AICI. Hai sa arunc si niste bile negre, sa nu creada lumea ca l-oi fi primit gratis: din pacate site-urile producatorilor sunt actualizate cand stocurile din vinul respectiv se apropie de fundul butoiului, sau cand e vorba de vinuri care se vand mai greu. Pai asa e frumos? Intai sa-l gasesc la magazin si apoi sa apara doua vorbe pe site? Si ce e cu astea 20% in plus la pret? S-au scumpit strugurii? 2010 a fost un an destul de prapadit din cate stiu eu. Dupa ce mi-ati scumpit Theia de atatea ori, laolalta cu toate celelalte, incep sa ma supar. Apropos, mai apare Theia 2010 sau nu?
    Culoarea e un alb-galbui frumos, asa cum ii sta bine unui Sauvignon tanar. Eticheta spune de iarba, citrice, fructul pasiunii - dar la rece nu miroase a nimic. Adica pe scara mea de la 1 la 5 acest vin este chiar la 1. Nici macar a alcool, ceea ce e bine. Cand se mai incalzeste apar aromele descrise. Are o latura interesanta care-l face sa alunece pe gat mai abitir decat majoritatea neamurilor sale. Nu are deloc asprime, desi aciditatea e destul de zglobie, perfect integrata. Cel putin o parte a acestui vin e  suspectata de baricare, insa nu e acel baric afumat care a dus la denumirea de Fumee in cazul Sauvignonului Blanc, ci un baric vanilat, mai american, imi aduce aminte de Theia; sau o fi fost suficient sa stea sub acelasi acoperis si s-a contaminat? Rotunjime cred ca e termenul care-l defineste. Si mai are o caracteristica importanta, intalnita doar la cateva vinuri de peste 82 de puncte: dupa ce-l deschizi, greu te sustragi de la urmatorul pahar.
    A primit distinctia "Commended" la Decanter World Wine Awards 2011 si International Wine Challenge (IWC) 2011, probabil cel de la Bucuresti. A se citi 80-84 de puncte. Am gasit aceasta informatie pe site-ul Halewood, dar prezentarea vinului lipseste. 84-85 de puncte si de la mine.
    Urmatoarea mea oprire in viile Halewood-ului va fi Cabernetul Cantus Primus sau poate Hyperion, nu stiu cand, dar e pe wish-list; sa vedem ce dispozitie am sa dau atatia bani, pentru ca mi-am cam pierdut-o de catva timp.


6 comentarii:

  1. A fost al oferta in Carrefour, la Pitesti era pe la 22 ron. Cred ca cei de la Halewood au facut un mic destocaj cu ajutorul Carrefour ca au avut multe cateva branduri de HORECA la preturi foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai cam la 23 de lei il puteai gasi odata si la Azuga, la magazinul de desfacere. Am observat oricum ca au marit preturile pt toata gama single vineyard

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar, preturile cam astea au fost la seria Single Vineyard, asa sunt si acum. Numa' ca la asta mai crescura 20 si ceva % pe spinare. Avea colier anti-furt la gat, deci chiar e o piesa :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pe winery-outlet, gama single a devenit deja 27,5 lei

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, am fost azi pe la ei, preturile au crescut la 27,9 lei, dar acest SB inca nu-l au in reteaua proprie. A aparut insa Theia 2010, prilej pentru o noua scumpire: 39 de lei la oferta, cica redus de la 49. Sa fie fraieri aia care l-au laudat? (including me?)

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta-i maketing-ul, Berbecutio :) faza cu reducerea e vrajeala, oricum n-avem de unde sa stim care era pretul real de retail; e fix ca la reducerile la pantofi sau alte produse :)) Cred ca preturile de la Azuga, din magazin, sunt cele reale, care pleaca de la producator. Imi dau si io cu presupusul

    RăspundețiȘtergere