26 iulie 2011

Fetesti

    Numele orasului Caracal se pare ca vine de la imparatul roman Marcus Aurelius Antoninus Caracalla, care in jurul anului 200 D.C. improprietareste o parte din localnicii geti, acestia primind numele de "romanates" (jud. Romanati?). O alta teorie spune ca numele vine de la denumirea cumana Cara-Cale, care inseamna cetatea neagra. In imaginile alaturate se vede teatrul din oras, la distanta de 110 ani in timp. O galerie impresionanta de fotografii cu interiorul AICI. Renovarea a durat 22 de ani: 1987 - 2009.
    In cazul orasului Fetesti, exista tot doua izvoare diferite: in trecut ciobanii din Baragan veneau aici in cautare de fete, localitatea fiind cunoscuta ca "satul cu fete"; a doua varianta face referire la o movila din zona pe care atunci cand se aprindea focul, vizibil de la mare distanta, fetele stiau ca dau turcii si se ascundeau pe unde puteau.
    Vin si explicatiile: zilele trecute citeam monografia orasului Caracal, iar in laboratorul de teste se aflau doua Fetesti Albe. Sa le zic Feteasce? Parca suna a succesuri. Cei doi cobai sunt din zone diferite, unul dobrogean - Domeniile Ostrov, celalalt oltean - Domeniul Coroanei - Segarcea. Suprafetele cultivate de acesti producatori sunt de 1300ha (!!), care il plaseaza pe locul 4-5 in topul celor mai mari cultivatori de vie din Romania, respectiv 300ha la Segarcea.
    Ziceam nu cu mult timp in urma ca descrierea culorii si limpiditatii unui vin alb e relativa, sau mai bine spus irelevanta, insa in situatii cand gunoaiele (particule in suspensie) danseaza in sticla e de amintit. Si asta a fost primul contact cu vinul de Ostrov. Il mai descoperisem candva in meniul unui bar frecventat in trecut, dar a disparut repede din cauza vanzarilor inexistente. M-a impresionat suprafata cultivata, dar cred ca atunci cand esti aproape de un alt mare producator si de strategia sa de calitate, tinta sa de clienti, boala poate sa se ia. Asa cum ei insisi declara - vand majoritatea productiei la bag-in-box, cu toate ca incearca sa lanseze noi denumiri de game teoretic premium - Durostorum. Dar stai putin! De ce sa tintesc eu cei doar 10-15% din clientii de vin care cauta si apreciaza calitatea, cand ceilalti 80% sunt mult mai insetati si mai putin pretentiosi? Promit sa incerc si cate ceva din aceasta gama cand voi avea ocazia sa ma intalnesc cu dumneaei, insa pana atunci vinul de fata n-a fost cine stie ce. Si asta ca sa o zic elegant. Un vin popular, brand-uit Canaraua Fetii, 2008, pe care am dat 15 lei la trecerea de bac Calarasi-Silistra. Despre miros si gust nu sunt prea multe de spus, pentru ca sunt aproape inexistente, se simt vaporii de alcool, usor iz de carcei, acrisor, care ascunde lipsa aciditatii. Undeva la 60 de puncte in viziunea mea.
    De data asta nici Segarcea nu m-a impresionat, desi aveam mari pretentii de la acest vin (mai ales dupa Chardonnay-ul premia(n)t de saptamana trecuta), gama Prestige, pentru ca cel din gama (teoretic) inferioara - Elite imi lasase o impresie mai mult decat placuta la vremea degustarii. Mi s-a parut destul de slabut, foarte acru, dar de data asta cu o aciditate integrata bine, se simte invechirea in baric, insa nu-i da personalitate, ci doar incearca sa-l prefaca intr-un "new world's product". Dupa lungi negocieri cu mine m-am hotarat la 74 de puncte, pentru ca nu-i un vin prost, ci doar mai putin pe placul meu. Pretul de crama este 26 de lei, canalul de distributie este HoReCa - deci asteptati-va la cel putin dublu cand il veti intalni in vreo carciuma.

2 comentarii:

  1. Caracal, uite un oras care m-a surprins placut cand l-am vazut prima oara...Cred ca si datorita "reputatiei" care acum, in cunostinta de cauza, spun ca este nemeritata.
    Chiar l-as cataloga un oras frumos care merita vitzitat.
    Domeniile Ostrov, fiind aproape de Murfatlar cred ca au preluat si modelul de business de la ei...Astept deja sa apara 1001 game la PET cu denumiri care fac trimiteri la sprit, manele si mahala. Deh..ce sa ii faci oamenii au investit si vor sa scoata banii repede. Parca mai aveau ei o gama prin supermaketuri cu niste daci pe eticheta care era mai ok, la gust..dar nu cine stie ce. Sper sa nu ii confund.
    Si inca o chestie tare: ghici cine face vinurile branduite cu Steaua ale lu Nea Gigi Becali? (Vinul Suporterului cica):)) E? Daca stiai asta mai cumparai?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am studiat zi de zi vreme de vreo 20 de ani orasul Caracal, intr-adevar e un oras frumusel fata de altele de dimensiuni apropiate. Parcul si teatrul sunt obiectivele turistice principale - un must see - daca te afli in zona, sunt unice in Europa.
    Aveau acolo in galantar si alea cu Steaua, dar avand in vedere ca nu mai am echipa, nici rivali nu mai am :(.
    Tocmai lucrez la un inventar al suprafetelor producatorilor, sper sa-l termin deseara si sa-l urc aici cu comentariile de rigoare; foarte interesant la prima vedere.
    Acum plec la degustare Terra Romana la barul Corelli. Sa-mi fie de bine :D.

    RăspundețiȘtergere